Bron: opgeschreven door Joselyn Ariza 
Venezuelaanse regering 22 september 2021 ~~~

Ik groet alle landen van de Verenigde Naties bij het begin van de jaarlijkse zittingen van de Algemene Vergadering. Ik groet de volkeren, de regeringen van de 194 landen die naar behoren bij deze Algemene Vergadering aanwezig zijn; in het bijzonder de heer Abdullah Shahid, die het voorzitterschap van deze Algemene Vergadering op zich heeft genomen, en ik wens u veel succes.

De jaarlijkse Vergadering van de Verenigde Naties is een gebeurtenis die elk jaar in september regeringsleiders, staatshoofden, presidenten, eerste ministers en de hoogste autoriteiten van de wereld bijeenbrengt om te debatteren over onze standpunten, om te debatteren over de ideeën van een wereld die moet blijven evolueren naar de opbouw van een multipolaire, pluricentrische horizon, zonder imperiale hegemonismen.

Dit is de tweede keer dat wij, getroffen door de Covid-19 pandemie, in deze zitting van deze Algemene Vergadering de ruimte van onze landen, van de officiële regeringshuizen van onze landen, delen met de Algemene Vergadering in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Mijn groeten aan alle ambassadeurs, ambassadeurs en alle hoge gezagsdragers die, te midden van de pandemie, vanuit hun landen en vanuit New York hun standpunten, hun standpunten delen over wat voor de mensheid in deze 21e eeuw zonder enige twijfel de consolidatie moet zijn van de opbouw van een nieuwe wereld van vrede, van een nieuwe wereld van samenwerking, van een nieuwe wereld van dialoog van ideologische, culturele, politieke en religieuze diversiteit, waarin de cultuur van de volkeren van de gehele planeet Aarde thuis is.

Van wat zonder twijfel de opbouw moet zijn van de nieuwe wereld, van de nieuwe menselijke gemeenschap, van een wereld zonder hegemoniale imperia; van een wereld bevrijd van de poging tot economische, financiële, militaire, politieke overheersing van een of andere hegemoon, van een of ander imperium, of van degenen die eeuwenlang de volkeren van de wereld hebben geplunderd en overheerst, uitgebuit en onderdrukt met het oude roofzuchtige kolonialisme. Dat zij vandaag proberen te presenteren als nieuwe vormen van neokolonialisme tegen ons volk, nieuwe vormen van overheersing, plundering, onderdrukking en uitbuiting van de volkeren van de wereld.

Daarom verheft Venezuela in deze Algemene Vergadering, die te maken heeft met de pandemie in het hart van onze geliefde vaderlanden, zijn stem voor een nieuwe wereld zonder kolonialisme, voor een nieuwe wereld zonder imperialisme, voor een nieuwe wereld zonder een dominante hegemoon, voor een nieuwe wereld van delen, van samenwerking, van een menselijke gemeenschap met een gedeelde lotsbestemming: De multipolaire, pluricentrische wereld waarnaar wij verlangen en waarvoor wij onze strijdbanieren verenigen met alle volkeren van de wereld, met de volkeren van het Zuiden, met name in de doctrine van de Niet-Gebonden Beweging, de Zuid-Zuid-doctrine, onze doctrine, onze visie, onze inzet.

Venezuela heeft de definitieve en meerderheidssteun van de regeringen van de wereld gekregen om het hoofd te bieden aan de omstandigheden die ons als land de laatste jaren zijn overkomen. Ongetwijfeld heeft ons volk kunnen rekenen op de solidariteit, de steun en de medewerking van tientallen landen die hier in de Verenigde Naties vertegenwoordigd zijn en die hebben kunnen luisteren naar de stem van de waarheid van ons diepgewortelde volk.

Venezuela heeft in deze Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en in de organen van het stelsel van de Verenigde Naties herhaaldelijk de woeste aanval, de woeste campagne tegen ons land aan de kaak gesteld die is ontketend door de elites die de Verenigde Staten hebben geregeerd en die zelfs wordt ontketend met medeplichtigheid van de elites die de organen in Europa en elders besturen.

Zij hebben getracht de internationale organisaties en het internationale recht te gebruiken om de woeste campagne en de misdadige aanvallen tegen een nobel, vreedzaam en democratisch volk als het volk van Venezuela te rechtvaardigen. En bij vele gelegenheden hebben wij onze afwijzing gebracht ten overstaan van organisaties, van de hoofdkwartieren van verschillende organisaties, en vandaag brengen wij het opnieuw aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Algemene Vergadering in september van dit jaar 2021 stelt Venezuela een felle campagne aan de kaak en spreekt het zijn afkeuring uit over een permanente en systematische agressie door middel van economische, financiële, olie-zaken en wrede sancties, door middel van een afstraffing van het recht op economische vrijheid, economische rechten en economische garanties die alle volkeren van de wereld zouden moeten genieten.

Een woeste aanval op het recht om te kopen wat ons land nodig heeft en op het recht om te verkopen wat ons land produceert, met name de grote olie- en mineraalrijkdommen die Venezuela in zijn land heeft en decennialang heeft geëxploiteerd. Financiële rekeningen worden opgeheven, goud uit de wettelijke internationale reserves van de Centrale Bank van Venezuela in Londen is in beslag genomen en geblokkeerd, miljarden dollars zijn in beslag genomen en geblokkeerd op bankrekeningen in de Verenigde Staten, in Europa en daarbuiten.

Venezolaanse olie- en mijnbouwbedrijven worden verhinderd hun producten te verhandelen en bankrekeningen in de wereld te openen om vrijelijk te betalen, te innen en handelstransacties uit te voeren, zoals bepaald in het internationaal recht. [red: Het Europese hoofdkantoor van de PDVSA in den Haag, met 25 personeelsleden, moest in dat verband vorig jaar definitief sluiten]

Het is een financiële, monetaire, commerciële, economische, energie-, systematische, wrede en misdadige vervolging. En Venezuela verheft zijn stem om dit ten overstaan van de volkeren van de wereld aan de kaak te stellen.

We hebben jaren van bedreigingen, jaren van woeste campagnes en agressies achter de rug, en ik kan u vandaag zeggen, vanuit het hart van dit Caracas waar de bevrijders van Amerika zijn geboren, dat het Venezolaanse volk, met zijn grote veerkracht, met zijn grote vermogen tot verzet, is opgestaan en in dit jaar 2021, een bijzonder en prachtig jaar waarin we de 200e verjaardag vieren van de definitieve overwinning van de Slag om Carabobo voor onze onafhankelijkheid, het jaar 2021, zijn we al voorbij de 200e verjaardag van de definitieve overwinning van de Slag om Carabobo voor onze onafhankelijkheid, In 2021 zijn we al overgegaan van een wrede en pijnlijke fase van verzet naar een fase van herstel en duurzame groei met wetenschap, innovatie, technologie en de geestelijke capaciteit van een werkvolk dat weigert op te geven en dat een opstandig, vrij volk is dat groeit en is gegroeid te midden van in alle moeilijkheden die ons in de loop der jaren zijn overkomen.

Wij hebben de weg van het herstel en de integrale groei van onze natie ingeslagen. Wij zijn de weg ingeslagen van de inzet van de productiekrachten van een land dat onderworpen is aan een helse blokkade, aan misdadige vervolging en aan een wrede marteling van zijn economisch en sociaal lichaam. En wij zeggen tegen de volkeren van de wereld met moed, met vastberadenheid, met intelligentie en wijsheid: Ja, het is mogelijk, de imperiale agressie het hoofd te bieden en vooruit te komen.

Daarom bekrachtigen wij vandaag ons verzoek, onze eis dat alle criminele sancties tegen de Venezolaanse economie, tegen de Venezolaanse samenleving door de Verenigde Staten van Amerika, en door de regeringen van de Europese Unie, worden opgeheven. We zeggen dit met het verstand en de moraal die we hebben, en we zeggen het namens 30 miljoen Venezolaanse mannen en vrouwen. En wij zijn dankbaar voor de steun van de landen van de Verenigde Naties bij het bevorderen van deze grote doelstelling van ons land en onze regio.

Ik maak van deze gelegenheid gebruik om onze solidariteit met en onze steun aan de Republiek Cuba, aan het volk van Cuba te bekrachtigen in de eis, die 27 keer door een meerderheid van de Verenigde Naties is gesteund, tot onmiddellijke opheffing van alle handels- en economische blokkademaatregelen tegen de Republiek Cuba, tegen het volk van Cuba. Venezuela verheft ook zijn stem voor rechtvaardigheid en uit menselijkheid voor Cuba, een republiek en een heldhaftig volk.

In die zin is ons land in staat geweest al deze omstandigheden te overwinnen en het hoofd te bieden. Daarom achten wij het noodzakelijk dat in het Secretariaat-generaal van de Verenigde Naties, vanaf het voorzitterschap van deze jaarlijkse Algemene Vergadering en op alle niveaus van de vertegenwoordigende ambassades en regeringen, de officiële resultaten worden verspreid van het rapport van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor sancties, die Venezuela dit jaar gedurende zeven dagen heeft bezocht en een zeer objectief, zeer grof en realistisch rapport heeft opgesteld over deze strafrechtelijke sancties en de aanbeveling heeft gedaan dat deze strafrechtelijke sancties onmiddellijk worden opgeheven en dat het internationaal recht, het internationaal humanitair recht, wordt nageleefd; Het recht van Venezuela op vrijheid en op economische, commerciële en financiële garanties en op de volledige uitoefening van zijn rechten als soeverein land dat lid is van de Verenigde Naties, moet worden geëerbiedigd.

Dit jaar 2021 hebben we ook met grote vreugde gezien hoe Venezuela vooruitgang boekt in twee fundamentele richtingen, namelijk in de inclusieve dialoog voor vrede in ons land, en in het houden van het 29e verkiezingsproces in de afgelopen 20 jaar, de megaverkiezingen die op 21 november 2021 zullen worden gehouden om alle regionale, gemeentelijke en lokale autoriteiten te kiezen met de stem van het volk, zoals gemandateerd door de Bolivariaanse grondwet van ons land.

Dit jaar hebben wij verschillende dialoogtafels opgezet met het bedrijfsleven, met de sociale sectoren, met de vakbonden, met alle politieke sectoren, wij hebben de weg van de dialoog bekrachtigd, maar in het bijzonder hebben wij een nationale dialoogtafel voor vrede en soevereiniteit opgezet in Mexico-Stad, onlangs nog op 13 augustus.

Het is een zeer belangrijk proces van dialoog dat erop gericht is de meest extremistische oppositiesectoren die uit waren op een staatsgreep in Venezuela, die een buitenlandse invasie in ons land voorstonden, die moordcomplotten voorbereidden om mij te vermoorden, zover te krijgen dat deze extremistische sectoren terugkeren naar de politiek, terugkeren naar de grondwet, terugkeren naar het electorale pad.

Ik kan ten overstaan van de Verenigde Naties zeggen dat het ons gelukt is; dat het ons gelukt is hen zover te krijgen dat zij terugkeren naar de politiek, naar de grondwet en naar het electorale pad. En nu, met de steun van de regering van president Andrés Manuel López Obrador in Mexico, met de speciale diplomatieke bijstand van het Koninkrijk Noorwegen, met de directe aanwezigheid van de regering van de Russische Federatie en de regering van Nederland, pakken wij een alomvattende agenda aan om het sociale en economische herstel van Venezuela door middel van dialoog vooruit te helpen.

Ik ben dankbaar voor de steun van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, voor het dialoogproces in Mexico; en ik vraag om de volledige steun van de Verenigde Naties, zodat het dialoogproces in Mexico vordert in de richting van nieuwe deelakkoorden en van een wereldwijd akkoord ter versterking van vrede, soevereiniteit, welvaart en het integrale herstel van Venezuela. Ik vraag hierom en ik ben er dankbaar voor. In dit verband zal Venezuela in alle internationale fora actief blijven.

Wij hebben in de instanties die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering gezegd dat er dringend behoefte is aan een concreet, controleerbaar antwoord van maatregelen tegen broeikasgassen, tegen de opwarming van de zeeën, van het milieu, tegen alle verschijnselen van verstoring en rampspoed ten gevolge van de klimaatverandering. Er zijn controleerbare en doeltreffende maatregelen nodig om de versnelling van de verslechtering van het ecologisch evenwicht van de planeet Aarde een halt toe te roepen.

Wij hebben de laatste jaren reeds grote overstromingen gezien, wij hebben onlangs in deze stad, de zetel van de Verenigde Naties, New York, grote overstromingen gezien; wij hebben gelijktijdige branden en overstromingen gezien in India, in China, in New York, in Spanje, in Venezuela, grote droogteperioden in het zuiden van Zuid-Amerika, de totale droogte van de Paraná-rivier nog nooit eerder in de geschiedenis gezien. Zij dwingen ons van de regeringen met macht in de wereld efficiënte en doeltreffende maatregelen te eisen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de wereld hoop te geven met het oog op een werkelijk zorgwekkende en tragische situatie voor veel mensen op de planeet Aarde.

Het is zonder twijfel het systeem van de Verenigde Naties, het is de weg van de multilaterale wereld, het is het internationaal recht, het zijn deze ruimten die moeten worden versterkt, het is de soevereiniteit van de volkeren van de wereld die met moed wordt uitgeoefend op basis van het internationaal recht. Het is een nieuwe wereld die moet worden opgebouwd, het is een nieuwe wereld die ontstaat uit Afrika, uit Azië, uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, uit de volkeren van de Verenigde Staten van Amerika, het is een nieuwe wereld die herboren wordt om een einde te maken aan de oude hegemonieën, om een einde te maken aan de pretentie van sommigen om politieagent en rechter te worden over alle volkeren van de wereld.

Het is de tijd van de vrijheid, van de soevereiniteit, van de onafhankelijkheid, een nieuwe wereld heeft een nieuwe Organisatie van de Verenigde Naties nodig, een nieuwe VN van een nieuwe wereld, opdat wij allen het leven kunnen delen, opdat wij allen de solidariteit kunnen delen en de rechtvaardige en noodzakelijke weg kunnen gaan van een nieuwe gemeenschap, de nieuwe wereld.

Venezuela staat op met zijn eigen stem voor die nieuwe wereld.

Hartelijk dank, beste heersers van de wereld.

Hartelijk dank aan alle volkeren en autoriteiten van de Verenigde Naties.

Dank u wel.

Uitzending van Prenza Alternativa