Bron: Telesur 14 oktober 2021 ~~~

Deze rechtszaak was gestart naar aanleiding van de acties ingezet door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) , die betoogde dat Evo Morales de presidentsverkiezingen van 2019 niet had gewonnen.

Woensdag heeft het Boliviaanse Openbaar Ministerie de zaak betreffende de vermeende “verkiezingsfraude” bij de door oud-president Evo Morales gewonnen verkiezingen van 2019 definitief gesloten.

Officier van justitie van het departement La Paz, William Alave, bekrachtigde de seponering van de aanklachten tegen vijf voormalige leden van het opperste verkiezingstribunaal. Maria Choque, Antonio Costas, Edgar Gonzales, Lucy Cruz en Ildefonso Mamani werden beschuldigd van het plegen van misdrijven zoals het vervalsen van documenten, het gebruik van vervalste documenten, computermanipulatie, en het wijzigen en verbergen van verkiezingsresultaten.

“Ik beveel de beëindiging van de procedure tegen bovengenoemde verdachten, de beëindiging van de conservatoire maatregelen die hun waren opgelegd, en de schrapping van hun strafblad,” schreef Alave in zijn resolutie.

Ildefonso Mamani zei dat de bekrachtiging van het sepot bewijst dat er geen misdrijf is gepleegd tijdens de verkiezingen van 2019 en dat de hele procedure een politieke vervolging is geweest. De transparantie van de verkiezingen werd ook bekrachtigd door internationale waarnemers, onderzoekers en technici.

De zaak van de verkiezingsfraude begon in nov. 2019, na een verkiezingsaudit die werd uitgevoerd door de OAS. Zonder bewijs aan te dragen, bevestigde deze instelling dat de presidentsverkiezingen “frauduleus gemanipuleerd” waren en verzocht zij om ongeldigverklaring van de door het Hooggerechtshof voor Verkiezingen (TSE) afgegeven resultaten.

De OAS heeft een sleutelrol gespeeld bij de ondersteuning van de staatsgreep onder leiding van Jeanine Añez, die momenteel wordt beschuldigd van opruiing, terrorisme, samenzwering en genocide. Om die reden zit zij sinds maart 2021 in preventieve hechtenis.

In oktober 2020 zijn in Bolivia presidentsverkiezingen gehouden. De kandidaat van de Beweging voor Socialisme (MAS) Luis Arce won de verkiezingen in de eerste ronde met ruim 55 procent van de stemmen.

Topfoto: Vrouw zwaait met een Boliviaanse vlag. | Foto: Twitter/ @NewsNoticias