Bron: kawsachunnews 11 juli 2021 ~~~

Uit onderzoek van het Argentijnse ministerie van Veiligheid is gebleken dat de militaire hulp die de regering van Mauricio Macri aan het regime van Añez heeft gestuurd, veel groter was dan wat door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bolivia was bekendgemaakt.

Donderdag onthulde de minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia, Rogelio Mayta, dat Argentinië, onder voormalig president Mauricio Macri, tijdens de eerste dagen van de staatsgreep grote hoeveelheden militaire hulp naar Bolivia had gestuurd om het nieuwe regime te helpen de protesten te onderdrukken en zijn greep op de macht te consolideren. De hulp omvatte 40.000 kogels, traangasbussen en granaten.

Het Argentijnse Ministerie van Veiligheid heeft zijn eigen gegevens onderzocht en een rapport aan de media bekendgemaakt. Uit het rapport, dat vandaag is vrijgegeven, blijkt dat het Nationaal Agentschap voor Gecontroleerde Materialen (ANMAC) op 11 november (één dag na de staatsgreep) toestemming heeft gegeven voor de verzending van halfautomatische pistolen, jachtgeweren, automatische karabijnen, machinegeweren, geweren, kogelvrije vesten, ballistische helmen en schilden; nachtkijkers en meer dan 8.000 munitie van verschillende kalibers.

Uit het rapport blijkt ook de aanwezigheid van twee agenten van de Argentijnse federale inlichtingendienst (AFI) tijdens de staatsgreep. Een in de stad La Paz, en een in de stad Santa Cruz. Er zal een onderzoek worden ingesteld naar de aard van de rapporten die zij terugstuurden naar Buenos Aires.

De toenmalige minister was Patricia Bullrich, vandaag de belangrijkste oppositieleider van Argentinië.

In reactie hierop heeft Evo Morales gewaarschuwd dat het Amerikaanse continent een “Operatie Condor 2” doormaakt, een verwijzing naar de door de VS gesteunde operatie in de jaren ’70 en ’80 waarbij coupplegers grensoverschrijdend samenwerkten om sociale protesten de kop in te drukken en bekende linkse mensen te vermoorden.

“De levering van militaire hulp door de voormalige presidenten Moreno van Ecuador en Macri van Argentinië, de dankbrief van generaal Terceros, zijn allemaal verdere bewijzen dat er een staatsgreep plaatsvond in Bolivia. Dat, samen met de moordaanslag in Haïti, door ex-Colombiaanse militairen, bewijst de uitvoering van een tweede Plan Cóndor onder leiding van de VS.”

“Wij waarschuwen de sociale bewegingen van Latijns-Amerika voor Operatie Condor 2 en de noodzaak om de strijd voor vrede te versterken met sociale rechtvaardigheid en democratie, om de soevereiniteit en onafhankelijkheid van onze staten en de waardigheid van de mensen te behouden”, zei Evo Morales vandaag via de officiële kanalen.