Bron: kawsachunnews 9 juli 2021 ~~~

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bolivia heeft documenten gepubliceerd waaruit blijkt hoe de regering van Argentinië, onder president Mauricio Macri, de kogels heeft geleverd die door de dictatuur van Añez werden gebruikt om de protesten tegen de coup in het hele land te onderdrukken, onder meer in Sacaba en Senkata, waar talrijke demonstranten werden doodgeschoten.

De Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rogelio Mayta, heeft vandaag in een persconferentie een officiële brief van 13 november 2019 (drie dagen na de staatsgreep tegen Evo Morales) bekendgemaakt waarin de Boliviaanse militaire generaal Jorge Gonzalo Terceros, destijds hoofd van de luchtmacht van het land, de toenmalige ambassadeur van Argentinië, Normando Alvarez Garcia, bedankt en de levering van 40.000 patronen kaliber 12/70 formeel bevestigt. In de brief wordt ook melding gemaakt van de levering van traangasbussen en granaten.

Minister Rogelio Mayta verklaarde: “Argentinië, voorgezeten door Mauricio Macri, gaf dodelijke wapens aan de Boliviaanse strijdkrachten die de sociale protesten in november 2019 onderdrukten. Op 13 november werden ze bedankt. Op 15 november, twee dagen later, werd het bloedbad in Sacaba aangericht. Een paar dagen later, 19 november, werd het bloedbad in Senkata aangericht,”

Mayta vervolgde: “Wij zijn verontwaardigd omdat het een buitenlandse regering betrof die medeplichtig was aan het uitvoeren van ernstige schendingen van de mensenrechten”.

De militaire hulp van Argentinië kwam op een kritiek moment toen de pas uitgeroepen dictatuur van Añez geconfronteerd werd met massale protesten in het hele land van inheemse sociale bewegingen die opriepen tot de terugkeer van de democratie. Argentinië was niet het enige land dat de staatsgreep in de eerste weken te hulp schoot. De neoliberale regering van Lenin Moreno in Ecuador stuurde in diezelfde periode ook militaire noodhulp.

De toenmalige minister van Justitie Ivan Lima verklaarde dat Bolivia een onderzoek zou instellen naar de buitenlandse inmenging vanuit Ecuador,

“Het onderzoek dat Ecuador uitvoert en dat wij in Bolivia zullen presenteren, moet deze internationale misdaad tegen de menselijkheid vervolgen, gebaseerd op het gebruik dat van deze wapens werd gemaakt tegen het Boliviaanse volk. De verantwoordelijkheid van Añez en Lenin Moreno mag niet ongestraft blijven”.

In totaal werden 27 demonstranten doodgeschoten door troepen van het Añez-regime in Sacaba in Senkata. De demonstranten riepen op tot de terugkeer van de democratie en het beëindigen van het illegale regime van Añez dat door middel van een staatsgreep de macht had gegrepen en 11 maanden lang ongekozen aan de macht was geweest.

Uit de onthullingen blijkt ook de samenwerking van de gearresteerde generaal Terceros met buitenlandse mogendheden om deze bloedbaden uit te voeren. Terceros is in de mainstream media in het nieuws gekomen vanwege valse beweringen over de opeenvolging van gebeurtenissen die hebben geleid tot de staatsgreep tegen Evo Morales op 10 november.