Bron: hispantv 22 juli 2021 
orinocotribune 23 juli 2021 ~~~

Een rapport onthult dat de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) en de Argentijnse inlichtingendienst hebben samengewerkt, voorafgaand aan de coup van 2019, bij het verzamelen van gegevens over de voormalige Boliviaanse president Evo Morales.

Op woensdag 21 juli heeft de Argentijnse journaliste en schrijfster, Stella Calloni, een rapport van 15 september 2019 vrijgegeven, waaruit blijkt dat de CIA contact heeft geïnitieerd met het hoofd van de Federale Inlichtingendienst van Argentinië in Bolivia, José Sánchez, om deze missie uit te voeren.

In een interview in het Boliviaanse tv-programma Primer Plano, legde Calloni uit dat “een rapport van de Verenigde Staten de contacten van de CIA in La Paz gedetailleerd beschreef, waaronder José Sánchez. Hij hielp met het verzamelen van informatie over Evo Morales en al zijn kabinetten.”

Als specialist in internationaal beleid, stelde Calloni dat het doel van de missie was om het psychologische profiel van Morales en zijn belangrijkste medewerkers vast te stellen, waaronder de Minister van het Presidentschap Juan Ramón Quintana en de Minister van Buitenlandse Zaken Diego Pary Rodríguez. De bedoeling was een corruptieschema op te stellen door hen te beschuldigen van drugshandel en illegale privé-transacties.https://twitter.com/Canal_BoliviaTV/status/1418046763966111747

Calloni stelde vast dat verscheidene Argentijnse agenten zich op Boliviaans grondgebied bevonden, en zij trok met name de aanwezigheid van José Sánchez in Bolivia in twijfel. Zij voegde eraan toe dat de werkzaamheden “volledig onder controle” stonden van de regering van de toenmalige Argentijnse president Mauricio Macri.

Calloni vroeg de Boliviaanse autoriteiten om details van de zaak te onderzoeken, die in haar boek zijn opgenomen, zoals de aankomst van verschillende vluchten van Argentinië naar Bolivia voorafgaand aan de staatsgreep van 2019. Volgens de Argentijnse schrijfster werd voor het uitvoeren van deze missie ook de steun gevraagd van Brazilië, Colombia en Perú.

Een reeks onderzoeken bewijzen de samenzwering van rechtse regeringen in Latijns-Amerika met de CIA, van de voormalige Argentijnse en Ecuadoriaanse presidenten Mauricio Macri en Lenín Moreno, respectievelijk, tot de huidige leiders Jair Bolsonaro, uit Brazilië, en Iván Duque, uit Colombia.

Maandag vertelde de Boliviaanse minister van Regering aan de media dat slechts enkele weken voor de staatsgreep, op 24 juli 2019, Kevin O’Reilly, de toenmalige onderminister van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Westelijk Halfrond-aangelegenheden, in Bolivia aankwam en een ontmoeting had met vertegenwoordigers van de ambassades van Perú, Argentinië, Brazilië, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), en de Europese Unie (EU).

Topfoto: Voormalig Boliviaans president Evo Morales (links) en zijn Argentijnse ambtgenoot Mauricio Macri tijdens de Top van de Amerika’s in juli 2017.


Uit het archief: