Bron: RT.COM 27 februari 2020 ~~~ 

Onderzoekers van MIT vinden ‘GEEN bewijs van fraude’ in Boliviaanse verkiezingen waarbij Evo Morales werd verdreven in een militaire staatsgreep

Een nieuw MIT-onderzoek heeft geen bewijs gevonden van fraude bij de verkiezingen van 2019 in Bolivia, ondanks beschuldigingen van ernstige onregelmatigheden door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die hebben geleid tot de verdrijving van Evo Morales in een militaire staatsgreep.

John Curiel en Jack R. Williams onderzochten het rapport van de OAS en publiceerden hun bevindingen donderdag in de Washington Post. “Als specialisten in verkiezingsintegriteit vinden we dat het statistische bewijs de bewering van fraude bij de verkiezingen van oktober in Bolivia niet ondersteunt,” schreven ze.

De MIT-onderzoekers zeiden dat de OAS een “nieuwe benadering van fraudeanalyse” had aangenomen en dat zijn statistische conclusies “zeer gebrekkig” lijken te zijn.

Krantenkoppen over de hele wereld verklaarden zonder twijfel ‘overweldigend bewijs’ van fraude nadat de OAS beweerde dat “opzettelijke” en “kwaadaardige” pogingen waren ondernomen om de stemming ten gunste van Morales te verbeteren.

De aantijgingen werden snel aangegrepen door oppositietroepen en leidden uiteindelijk tot een militaire staatsgreep waarbij een rechtse regering onder leiding van Jeanine Anez aan de macht kwam. Morales werd zelfs gedwongen naar Mexico te vluchten en vandaar naar Argentinië, waar hij politiek asiel kreeg.

De MIT-studie is uitgevoerd in opdracht van het Centre for Economic and Policy Research (CEPR). Directeur Mark Weisbrot zei donderdag dat de OAS “de media en het publiek enorm heeft misleid” over de verkiezing van Bolivia. “De OAS moet uitleggen waarom het deze verklaringen heeft afgelegd en waarom iemand het nog kan vertrouwen als het om verkiezingen gaat,” zei hij.

Volgens de vreemde fraude-criteria van de OAS, is het zelfs mogelijk dat Amerikaanse verkiezingen, waarbij stemmen die later op de dag worden geteld percentueel meer aan de Docratische partij bijdragen, als frauduleus kunnen worden aangemerkt, aldus de onderzoekers.

Morales vertelde RT afgelopen november dat de OAS een “politieke beslissing” had genomen en een sleutelrol had gespeeld bij het afzetten van hem, hoewel hij destijds ronduit werd afgewezen door de westerse media, inclusief de Washington Post, die de bevindingen van de OAS publiceerden.

Hij herinnerde zich zelfs dat hij probeerde contact op te nemen met OAS-secretaris-generaal Luis Almagro en een assistent aan de telefoon waarschuwde: “Als u uw rapport niet herziet … gaat u Bolivia in brand steken en zullen er doden vallen.”

Sterfgevallen volgden inderdaad; Bolivia werd overspoeld door rellen en protesten tussen aanhangers van Morales en veiligheidstroepen.

Curiel en Williams zeiden dat ze contact hadden opgenomen met de OAS voor commentaar, maar geen reactie ontvingen. De onderzoekers waarschuwden uiteindelijk dat “vertrouwen op niet-geverifieerde onderzoeken als bewijs van fraude een serieuze bedreiging vormt voor elke democratie.”


Redaktie: Dat ‘vertrouwen op niet-geverifieerde onderzoeken als bewijs van fraude’, is exact waar Sadet Karabulut de Minister van Buitenlandse zaken, op 13 november 2019, twee dagen na de staatsgreep voor waaarschuwde. Zij vond bij hem geen gehoor.
Video: Minister Blok geeft openlijk steun aan de staatsgreep in Bolivia

Topfoto: Morales, © Reuters / Mariana Greif