Telsa CEO Elon Musk ligt opnieuw onder vuur, dit keer voor het tweeten van “We zullen staatsgrepen plegen waar we willen! Accepteer dat maar.” met betrekking tot de Amerikaanse staatsgreep van 2019 in Bolivia.

Bron: Alan Macleod,
 MintpressNews 27 juli 2020 ~~~

Multibillionaire Tesla Motors CEO Elon Musk heeft opnieuw bewezen dat hij niet weet hoe hij zijn mond moet houden. Nadat hij op Twitter werd uitgedaagd over zijn vermeende betrokkenheid bij de omverwerping van de democratisch gekozen regering van Evo Morales in Bolivia afgelopen november, antwoordde Musk: “We zullen staatsgrepen plegen waar we willen! accepteer het maar.”

Hoewel hij later zijn verklaring schrapte, verergerde hij het met een tweet “Gefeliciteerd met het volk van Bolivia!” op Morales’ verdrijving.

De reaktie op de kennelijke bekentenis van Musk dat hij nauw betrokken was bij de gewelddadige omverwerping van een buitenlandse regering en de vervanging daarvan door een extreemrechtse dictatuur kwam snel. “Ik heb hier in stilte over gezwegen sinds hij het heeft getwitterd. Het verstikt me met zoveel woede dat ik er niets over kan zeggen. Ik ben schrijver van beroep, maar ik heb hier nog steeds helemaal geen woorden voor”, schreef de onafhankelijke journalist Caitlin Johnstone. “Alle oligarchieën druipen van vuiligheid, maar er lijkt iets bijzonders aan deze te zijn,” zei schrijver Justin Podur. De assistent-redacteur van de Grayzone Ben Norton ging akkoord, en tweette, “De fascistische Boliviaanse staatsgreep dictatuur heeft de miljardair-imperialist Elon Musk al uitgenodigd om de lithiumreserves van het land te exploiteren”. Wanneer deze kapitalistische oligarch opschept ,,wij zullen omver werpen wie wij willen,” nemen de fascistische misdadigers de daad bij het woord.

Paulo Drinot, vatte de gebeurtenis samen en beschreef het als de “United Tesla Company.” Drinot, professor in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis aan het University College in Londen, verwijst naar de staatsgreep van 1954 in Guatemala, waar de United Fruit Company, nu bekend als Chiquita, samenzwoer met de Amerikaanse regering om president Jacobo Arbenz omver te werpen.

De opmerkingen van Musk leken te bevestigen wat velen hadden gezegd sinds de staatsgreep. Nauwelijks 24 uur na de gebeurtenissen, schreef de Indische academicus en schrijver Vijay Prashad dat zij ,,vanwege de massieve reserves van de natie van dit essentiele mineraal kunnen worden begrepen”. Morales zelf bestempelde zijn ouster vorig jaar als een “lithium coup”. De voormalig president, die werd gedwongen om naar Argentinie te vluchten of een leven in gevangenis onder ogen te zien, zei dat de woorden van Muskus ,,meer bewijs zijn, dat de staatsgreep aan Boliviaans lithium toe te schrijven was; met twee bloedbaden als kostenplaatje. Wij zullen altijd onze grondstoffen verdedigen!”

Musk’s bedrijf, Tesla, is gebaseerd op lithium batterijen voor zijn elektrische voertuigen. Bolivia is juist in het centrum van de Lithium Driehoek” – een gebied hoog in het Andesgebergte waar meer dan de helft van de nu bekende wereldvoorraden van het metaal liggen. Met een wereld die begint met de afschaffing van fossiele brandstoffen, zal de behoefte aan energieopslagapparaten exponentieel groeien. Morales, die de grondstoffen nationaliseerde, had lange tijd lithium gezien als een mogelijke weg vooruit, om de economie van het land te industrialiseren en te verbeteren, hopend de technologie en de winsten van batterijproduktie binnen Bolivie te houden. De plannen van Muskus om een autofabriek in Brazilie te openen en goedkoop Boliviaans lithium te gebruiken kreeg een addertje onder het gras, met de uitdagende voorzitter die weigert om hem ijn geliefde overeenkomst te geven. De opvolger van Morales, de militair gesteunde Jeanine Añez, begon onmiddellijk met het privatiseren van de belangrijkste middelen van het land, en er wordt op grote schaal gespeculeerd dat zo’n overeenkomst op handen is, nadat Añez’s kandidaat in de nu opgeschorte verkiezingen van 2020, Musk vroeg om een fabriek in het land te bouwen.

Dit is de derde keer dat de extreemrechtse regering van Añez de verkiezingen heeft uitgesteld vanwege de bezorgdheid over het coronavirus, waardoor velen gaan speculeren dat er geen verkiezingen komen, vooral omdat Morales’ Beweging voor Socialisme Partij ver vooruit is in de peilingen. Morales werd in 2005 tot president van Bolivia gekozen. Als een populaire en stabiliserende kracht in het vaak onstabiele land, slaagde zijn programma’s erin om de armoede met de helft te verminderen en de extreme armoede met driekwart te verminderen, waardoor het (voor inflatie gecorrigeerde) BBP per hoofd van de bevolking met 50 procent toenam in zijn 13 jaar in functie. In tegenstelling tot de heersers die hem voorgingen, kwam hij uit de inheemse meerderheid van het land en was hij voorheen een arme boer en leider van een boerenbond. Hij slaagde erin om het land te veranderen, vooral door de belangrijkste middelen te nationaliseren en de winst te gebruiken om sociale programma’s te financieren. Hij was een van de meest vocale critici van het Amerikaanse imperialisme in de wereld en was samen met Hugo Chavez uit Venezuela en Lula da Silva uit Brazilië een van de belangrijkste leiders van de zogenaamde “Pink Tide” in Latijns-Amerika, een continentale beweging gericht op het tegengaan van het imperialisme in de hele wereld.

Terwijl de woorden van de Zuid-Afrikaanse miljardair zeker onthutsend lijken, heeft hij een lange geschiedenis van het maken van opruiende verklaringen en intimidatie van anderen online, die zijn woorden in twijfel brengen. In mei twitterde hij dat de aandelenkoers van Tesla naar zijn mening “te hoog” was, wat leidde tot een onmiddellijke daling van meer dan 80 dollar per aandeel in waarde. Hij noemde ook Vern Unsworth, een Britse duiker die Thaise jongens redt die gevangen zitten in een grot een “pedo”, nadat deze de vermeende pogingen van Musk om te helpen als een nutteloze “P.R. stunt” had afgewimpeld. Voor iemand die zo nauw verbonden is met de beruchte Jeffrey Epstein, is het misschien niet passend om andere mensen pedofielen te noemen. Musk is samen met Epsteins partner Ghislaine Maxwell gefotografeerd en heeft hem naar verluidt een privé-tour door zijn Californische SpaceX-faciliteit gegeven. Epstein heeft naar verluidt ook Musk’s broer aan zijn vriendinnetje gekoppeld.

Hoewel de laatste opmerkingen van de Tesla-miljardair zeker belastend zijn, is het onwaarschijnlijk dat er juridische gevolgen zullen zijn, aangezien de Verenigde Staten de staatsgreep nog steeds volledig steunen. Net als bij de Epstein-zaak zijn er maar weinig manieren om de machtigen ter verantwoording te roepen omdat de Amerikaanse regering niet geïnteresseerd is in het vervolgen van de zaak.

Alan MacLeod is een Staff Writer voor MintPress Nieuws. Na zijn promotie in 2017 publiceerde hij twee boeken: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting en Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent. Hij heeft ook bijgedragen aan Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR.org), The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine, Common Dreams the American Herald Tribune and The Canary.

Topfoto: President Donald Trump ontmoet Tesla en SpaceX CEO Elon Musk, centrum, en hoofdstrateeg van het Witte Huis Steve Bannon tijdens een ontmoeting met zakelijke leiders in de State Dining Room van het Witte Huis in Washington, 3 februari 2017. Evan Vucci | AP

Republish our stories! MintPress News is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 International License.