Bron: Vijay Prashad – Alejandro Bejarano
Counterpunch 11 augustus 2020 (EN) 
vertaling: cubanismo.be (NL) ~~~ 

Elon Musk van Tesla schreef op Twitter dat een tweede “stimuleringspakket van de Amerikaanse overheid niet in het belang is van het volk.” Iemand reageerde kort daarna op Musk: “Weet je wat niet in het belang van de mensen was? Dat de Amerikaanse overheid een staatsgreep tegen Evo Morales in Bolivia organiseerde zodat u daar aan lithium kon komen.” Musk schreef toen: “We zullen coups plegen tegen wie we willen! Wen er maar aan.”Musk verwijst hier naar de staatsgreep tegen president Evo Morales Ayma, die in november 2019 illegaal werd afgezet. Morales had net een verkiezing gewonnen voor een termijn die in januari 2020 zou aanvangen. Zelfs als die verkiezing werden betwist, had de termijn van Morales wettelijk tot november en december 2019 moeten lopen. In plaats daarvan bedreigde het Boliviaanse leger Morales, in opdracht van extreemrechts van Bolivia en de regering van de Verenigde Staten. Morales ging in ballingschap in Mexico en is nu in Argentinië.

Op dat moment leverde extreemrechts en een “voorlopig rapport” van de Organisatie van Amerikaanse Staten het ‘bewijs’ voor de fraude; pas nadat Morales werd afgezet, werd door de progressieve media met tegenzin erkend dat er in feite geen bewijs van fraude was. Het was te laat voor Bolivia, dat veroordeeld is tot een gevaarlijke regering die de democratie in het land heeft opgeschort.

Gedurende zijn 14 jaar in functie vocht Morales ervoor om de rijkdom van Bolivia te gebruiken voor het Boliviaanse volk, dat na eeuwen van onderdrukking een opmerkelijke vooruitgang zag in de voldoening van zijn basisbehoeften. De alfabetiseringsgraad steeg en de honger daalde. Het gebruik van de rijkdom van Bolivia om de belangen van het volk te behartigen in plaats van de Noord-Amerikaanse multinationals was een gruwel voor de Amerikaanse ambassade in La Paz, die de ergste elementen van het leger en uiterst rechts ophitste om de regering omver te werpen. Dit is precies wat er in november 2019 is gebeurd.

Musks bekentenis, hoe ongegeneerd ook, is op zijn minst eerlijk. Zijn bedrijf Tesla wilde al lang en tegen een lage prijs toegang tot de grote lithiumreserves in Bolivia; lithium is een zeer belangrijke grondstof voor batterijen. Eerder dit jaar maakten Musk en zijn bedrijf bekend dat zij een Teslafabriek in Brazilië wilden bouwen, dat door lithium van Bolivia zou worden bevoorraad. Toen wij daarover schreven gaven wij onze reportage de titel ‘Elon Musk gedraagt zich als een neo-conquistador voor het lithium van Zuid-Amerika’. Alles wat we daar hebben geschreven is gecondenseerd in zijn nieuwe tweet: de arrogantie ten opzichte van het politieke leven van andere landen, en de hebzucht naar grondstoffen waarvan mensen zoals Musk denken dat ze er recht op hebben.

Musk verwijderde vervolgens zijn tweet. Daarna zei hij: “Wij krijgen ons lithium uit Australië”. Dit zal de kwestie niet oplossen, want in Australië kijken ze met een bezorgde blik naar de milieuschade door de lithiumontginning.

Na de afzetting van Morales heeft een onbeduidende extreemrechtse politica, Jeanine Áñez, het grondwettelijk proces terzijde geschoven en de macht gegrepen. Ze toonde de aard van haar beleid toen ze op 15 november 2019 een presidentieel decreet tekende dat het leger het recht gaf om te doen wat het wilde; zelfs haar bondgenoten vonden dit te ver gaan en trokken het op 28 november in.

In november 2019 begonnen de arrestaties en intimidatie van activisten van de Beweging voor het Socialisme (MAS), de partij van Morales, en die blijven duren. Op 7 juli 2020 legden zeven Amerikaanse senatoren de volgende publieke verklaring af: “We maken ons steeds meer zorgen over het groeiende aantal schendingen van de mensenrechten en inperkingen van de burgerlijke vrijheden door de overgangsregering van Bolivia”. “Zonder een koerswijziging door de overgangsregering,” schreven de senatoren, “vrezen we dat de fundamentele burgerrechten in Bolivia verder zullen worden uitgehold en de legitimiteit van de cruciale komende verkiezingen in gevaar zal komen”.

Daar hoeven we ons geen zorgen over te maken, aangezien de regering van Áñez niet bereid lijkt om verkiezingen te houden. Volgens alle peilingen ziet het ernaar uit dat Áñez bij de algemene verkiezingen zal worden verslagen. Volgens een recente opiniepeiling van El Centro Estratégico Latinoamericano de Geopolítica (CELAG) krijgt Áñez slechts 13,3 procent van de stemmen, ver achter Luis Arce van de Beweging voor Socialisme (41,9 procent) en Carlos Mesa (26,8 procent) van centrum rechts. De verkiezingen hadden in mei moeten plaatsvinden, maar ze werden verschoven naar 6 september; ze zijn nu opnieuw uitgesteld, ditmaal tot 18 oktober. Bolivia zou een jaar lang geen gekozen regering hebben gehad.

Luis Arce van MAS zei onlangs tegen Oliver Vargas: “We worden vervolgd, we worden bewaakt… we worden geconfronteerd met een zeer moeilijke campagne.” Maar, zei hij, “we zijn er zeker van dat we deze verkiezingen zullen winnen.” Als de verkiezingen worden toegestaan.

De CELAG-studie toont aan dat 9 op de 10 Bolivianen hun inkomen hebben zien dalen als gevolg van de recessie door het coronavirus. Hierdoor – en door de aanval van deze regering op de MAS – heeft 65,2 procent van de Bolivianen een negatief oordeel over Áñez. Het is belangrijk op te merken dat er dankzij het positieve beleid van Morales’ MAS, er een brede steun is voor een socialistische oriëntatie; 64,1 procent van de Bolivianen steunt de belastingen van de rijken, en de Bolivianen steunen in het algemeen het ‘grondstoffensocialisme’ van de MAS en Morales.

De regering van Áñez is volkomen onbekwaam geweest met betrekking tot het coronavirus. Het land telt 66.456 bevestigde gevallen van COVID-19 op een bevolking van 11 miljoen mensen. Aangezien er weinig getest wordt, ligt het aantal besmettingen waarschijnlijk veel hoger.

Musk komt terug in ons verhaal. Eerder dit jaar, op 31 maart, schreef de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken Karen Longaric een onderdanige brief aan Musk waarin zij hem vroeg naar het “aanbod tot samenwerking dat door u is geplaatst met betrekking tot ventilatoren die klaar staan om te worden verzonden naar landen waar ze het meest nodig zijn”. Longaric zei: “Als het niet mogelijk is om het naar Bolivia te sturen, kunnen we de ontvangst ervan in Miami, FLorida, regelen en ze van daaruit zo snel mogelijk vervoeren”. De ventilatoren kwamen er niet.

In plaats daarvan kocht de overheid ventilatoren van een Spaanse leverancier voor 27.000 USD voor elk van de 170 apparaten. Boliviaanse producenten hadden gezegd dat ze ventilatoren konden leveren voor 1.000 USD per stuk. De minister van Volksgezondheid van de regering Áñez, Marcelo Navajas, werd gearresteerd voor dit schandaal.

Evo Morales las de tweet van Musk over de staatsgreep in Bolivia en reageerde daarop: “Elon Musk, de eigenaar van het grootste elektrische autobedrijf, zegt over de staatsgreep in Bolivia: “We zullen een staatsgreep plegen tegen wie we willen.” Nog een bewijs dat de staatsgreep over het Boliviaanse lithium ging; ten koste van twee bloedbaden. We zullen altijd onze grondstoffen verdedigen!”

De verwijzing naar de slachtpartijen is belangrijk. In november keek Morales vanuit Mexico-Stad toe hoe de regering van Áñez de oorlogshonden op het Boliviaanse volk van Cochabamba tot El Alto losliet. “Ze vermoorden mijn broers en zussen,” zei Morales op een persconferentie. “Dit is het soort dingen dat de oude militaire dictaturen vroeger deden.” Het is het giftige karakter van de regering van Áñez, volledig gesteund door de Amerikaanse regering en Elon Musk.