Bron: kawsachunnews 23 juli 2021 ~~~

Voormalig militair generaal Iván Patricio Inchauste Rioja is gearresteerd voor zijn rol in de massamoord op demonstranten in Senkata, uitgevoerd op bevel van het regime van Añez, enkele dagen na de staatsgreep tegen Evo Morales in november 2019.

Incahuaste Rioja werd op 13 november, drie dagen na de staatsgreep, door Jeanine Añez bevorderd tot brigadegeneraal. Op 15 november werden tien demonstranten tegen de staatsgreep in Sacaba, Cochabamba, gedood door veiligheidstroepen. Vier dagen later, op 19 november, doodden diezelfde troepen nog eens tien anti-coupbetogers in de wijk Senkata, El Alto. Bij dat tweede bloedbad was de gearresteerde generaal rechtstreeks betrokken.

Het nieuws werd op donderdag 22 juni bevestigd door Rolando Rojas, directeur van de eenheid voor criminaliteitsbestrijding van de politie in Cochabamba, waar de voormalige generaal op het moment van zijn arrestatie verbleef.

De Boliviaanse regering heeft gezworen alle slachtoffers van het coupregime gerechtigheid te doen geschieden. Onder de reeds gearresteerden voor het bloedbad van Senkata bevinden zich Franko Suárez Gonzales, voormalig commandant van de gemechaniseerde divisie, Luis Fernando Valverde Ferrufino, destijds directeur van het agentschap voor koolwaterstoffen (ANH) voor zijn rol bij de planning van de gezamenlijke operatie onder het voorwendsel van de verdediging van de gasfabriek die onder zijn toezicht stond. Jeanie Añez is ook gevangen gezet, samen met haar minister van Energie, Rodrigo Guzman, die de operatie coördineerde met de voormalige directeur van het ANH.

David Inca, van de Mensenrechtenassemblee van El Alto, zegt dat de arrestatie van Añez “hoop” betekent voor de slachtoffers van Senkata. Inwoners van Senkata vertegenwoordigers van Senkata spraken met de media en verklaarden,

“Vroeg of laat zal er gerechtigheid komen, Añez zou al in de gevangenis moeten zitten, Arturo Murillo, Fernando Lopez, Pumari, Camacho, allemaal. Daarnaast zou de commandant van de politie, kolonel Rojas, die ontsnapt is, in de gevangenis moeten zitten. Generaal Orellana, Generaal Kaliman. Ik denk dat de minister van Binnenlandse Zaken nu iets goeds doet, want we hadden al eerder onze twijfels over hem, de moorden in Senkata en Sacaba werden niet opgehelderd, noch in de Zona Sur van La Paz, noch de willekeurige arrestaties. In die periode heeft de politie geweld gebruikt, slagen, stoten, schoppen, ontvoeringen, illegale arrestaties, geweerschoten”.

Ondanks de roep om gerechtigheid van de slachtoffers van mensenrechtenschendingen, heeft de regering van de Verenigde Staten de arrestatie van hun bondgenoot Jeanine Añez veroordeeld. De minister van Buitenlandse Zaken van president Biden, Antony Blinken, heeft de vrijlating van Añez en alle coupplegers geëist.