Bron: Fabián Martínez, 
amerika21 28 november 2020 ~~~

Bogota. In Colombia zijn de protesten tegen de regering en haar beleid in tijden van de Corona-pandemie sinds 19 november niet meer gestopt. Vakbonden, boerenverenigingen en sociale organisaties hebben opnieuw opgeroepen tot stakingen en demonstraties, die in verschillende grote steden en op het platteland plaatsvonden. De mobilisaties liggen in het verlengde van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en zijn tegelijkertijd bedoeld als vervolg op de grote protesten van eind 2019.

De belangrijkste eis van de organisatoren is dat de regering van president Iván Duque bereid is om de noodmaatregelen in verband met de Corona-pandemie te bespreken. Het gaat onder meer om verbeteringen in de gezondheids- en onderwijssector, een basisinkomen voor werklozen en mensen zonder pensioeninkomen, en steun voor kleine bedrijven.

Diógenes Orjuela, voorzitter van de Centrale Arbeidersbond (CUT), zei: “Dit is een regering die niet klaar is voor dialoog of onderhandeling, en dit maakt dat we verder willen mobiliseren. Duque is een dove, blinde en stomme president ten opzichte van andere meningen.” Duizenden mensen gingen onder andere in Bogotá, Medellín en Cali de straat op en demonstreerden meestal vreedzaam.

De huidige acties volgen op de grote protesten van vorig jaar, waarbij de student Dilan Cruz werd gedood door het schot dat werd afgevuurd door een lid van de speciale anti-oproerunit (Esmad). Ook dit jaar zijn er verschillende gebeurtenissen geweest die de verontwaardiging in de samenleving hebben doen toenemen, zoals de zaak van de advocaat Javier Ordoñez, die in politiebewaring is overleden. Bij de daaropvolgende protesten tegen het politiegeweld in de hoofdstad kwamen 13 mensen om het leven, kennelijk vanwege het illegale gebruik van wapens tegen burgers door de politiediensten (amerika21 ).

Topfoto: Duizenden mensen protesteerden hier in Tibú, Catatumbo op 19 november | Bron: colomobiainforma