Bron: telesurenglish 23 februari 2021 ~~~ 

Een nieuw rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN onthult de grimmige realiteit en cijfers van Colombia’s systematische geweld tegen mensenrechtenverdedigers en sociale activisten.

Colombia registreerde in 2020 een hoog aantal gewelddadige gebeurtenissen met 76 moordpartijen en 292 doden, zo blijkt vandaag uit een rapport van het Bureau van de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten (UNHCHR).

De vertegenwoordiger van UNHCHR in Colombia, Juliette Rivero, verklaarde dat sinds 2018 het aantal moorden gestaag is toegenomen, waarbij 2020 het jaar is met het hoogste aantal geregistreerde moorden sinds 2014, vooral in landelijke gebieden en gemeenschappen.

Dit bureau documenteerde ook 248 moorden op oud-strijders van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van het Colombiaanse Volksleger (FARC-EP) sinds de ondertekening van het vredesakkoord in 2016. Evenzo betreurde het 795 bedreigingen tegen sociale leiders en mensenrechtenverdedigers, die nog steeds in een staat van kwetsbaarheid en weerloosheid verkeren.

Volgens het rapport was meer dan de helft van de bloedbaden geconcentreerd in slechts drie departementen: Antioquia, met 19 gevallen, en Cauca en Nariño, met elk 11 gevallen.

Door ditzelfde geweld, dat vooral Antioquia (noordwesten), Chocó (noordwesten) en Nariño (zuidwesten) trof, raakten meer dan 25.000 mensen ontheemd. Tegelijkertijd werden nog eens 74.312 mensen ingesloten door beperkingen die werden opgelegd door gewapende en criminele groepen.

In 2020 heeft de VN informatie ontvangen over 133 moorden op mensenrechtenverdedigers. Zij heeft er 90 kunnen verifiëren en onderzoekt er nog 25, cijfers die hoger liggen dan die welke maandag door de Colombiaanse regering werden verstrekt, die er slechts 66 meldde, aldus Rivero.

Hij voegde eraan toe dat de cijfers representatief zijn voor de gevallen die bij het bureau bekend zijn, en dus slechts een steekproef vormen van het totale aantal moorden dat heeft plaatsgevonden en niet het hele verschijnsel omvatten.

Rivero verklaarde dat de moorden op mensenrechtenverdedigers vooral plaatsvinden in gebieden waar de aanwezigheid van de staat onvoldoende is.

UNHCHR presenteerde ook de bloedbaden die tot nu toe hebben plaatsgevonden in 2021, die al zes gevallen (met vijf nog ter verificatie) met 21 dodelijke slachtoffers tellen.

Topfoto: Verschillende mensen dragen de kist met het lichaam van Deiner Castillo, een 20-jarige die op 8 februari 2021 werd vermoord, terwijl ze door de wijk Bellavista lopen in een menselijke keten die oproept tot vrede in Colombia. | Foto: EFE