Bron: Alliance for Global Justice, 
afgj.org 19 november 2020 ~~~
Gezamelijke Verklaring

Wij (noord-Amerikanen), die betrokken zijn bij de Amerikaanse volksbewegingen, moeten de banden met de Colombiaanse demonstranten erkennen. Onze eigen belastingen ondersteunen de repressie in Colombia. Nog belangrijker is dat onze strijd voor arbeidsrechten en vrede, en tegen gewelddadige politie repressie, nauw en hecht met elkaar verbonden zijn.


STUUR EEN E-MAIL NAAR DE COLOMBIAANSE AUTORITEITEN TER ONDERSTEUNING VAN DE NATIONALE STAKING.

Vandaag, 19 november 2020, houdt het Colombiaanse volk onder leiding van de Confederaties van Arbeidersbonden en de Confederaties van Gepensioneerden een Nationale Staking met mobilisaties in Bogotá, en de hoofdsteden en gemeenten van het land. Een van de doelstellingen van de staking zijn:

  • Leven en Vrede – een einde aan de moorden op sociale leiders en de onderdrukking van volksbewegingen, vervulling van de vredesakkoorden;
  • Democratie – Respect voor de burgerlijke vrijheden en het recht om te protesteren, onafhankelijkheid van de rechterlijke macht;
  • Intrekking van decreet 1174 en onderhandelingen over het nooddocument – Het nooddocument bevat punten met betrekking tot de verdediging van de soevereiniteit en de nationale voedselzekerheid, de naleving van de overeenkomsten met de Fecode (Colombiaanse Federatie van Leraren) de verdediging van de werkgelegenheid en het basisinkomen. President Duque heeft geweigerd te onderhandelen.

Zaterdag is het de verjaardag van de wekenlange nationale staking van vorig jaar, die honderdduizenden mensen in heel Colombia heeft laten zien tijdens de grootste demonstraties sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. De protesten werden met geweld onderdrukt door de Colombiaanse strijdkrachten, en vooral door de oproerpolitie van de ESMAD, die door de Amerikaanse regering via het Colombia-plan werd medegecreëerd en die wapens en training van de VS krijgt. Sinds de laatste jaren is het National Strike Committee bij elkaar gebleven en zijn er een reeks nationale stakingen en andere activiteiten geweest ter ondersteuning van de eisen. De reactie van de Colombiaanse regering is geweest om te goeder trouw te weigeren te onderhandelen, terwijl de arbeidsrechten nog steeds worden afgeschaft, het vredesproces wegkwijnt en de moorden op de leiders van de sociale beweging hoogtij vieren. Ondertussen heeft het Witte Huis gepleit tegen de belangrijkste onderdelen van de vredesakkoorden van Colombia en heeft het Amerikaanse Congres, met ruime steun aan beide zijden van het gangpad, het hoogste militaire en veiligheidshulppakket aan Colombia in negen jaar goedgekeurd.

Wij maken ons vooral zorgen over de veiligheid van de deelnemers aan de staking van vandaag. Iets meer dan twee maanden geleden hebben de ESMAD en de Colombiaanse politie op één dag dertien mensen afgeslacht die protesteerden tegen het geweld van de politie en de moord op Javier Ordoñez vanwege een overtreding van de avondklok. De ESMAD-troepen vallen momenteel demonstranten op het platteland in het departement Putumayo aan. Gisteren, net op tijd voor de Nationale Staking van vandaag, heeft het Tribunaal van Bogotá een verbod op het gebruik van traangas tegen openbare demonstraties herroepen. We steunen de oproepen van de Colombiaanse volksbewegingen om de ESMAD te ontbinden en we roepen de Amerikaanse regering op een einde te maken aan alle financiering, opleiding en wapenverkopen voor de ESMAD.


Het is de missie van de Alliantie voor wereldwijde gerechtigheid om sociale verandering en economische rechtvaardigheid te bereiken door bij te dragen aan de opbouw van een sterkere, meer verenigde volksbeweging. We erkennen dat de concentratie van rijkdom en macht de grondoorzaak is van de onderdrukking die ons dwingt samen te werken over ideologieën, kwesties en gemeenschappen heen. De Alliantie voedt organisaties die streven naar een fundamentele verandering in de internationale en nationale omstandigheden die mensen ontmoedigen, verschillen in toegang tot rijkdom en macht creëren, de aarde vergiftigen en haar hulpbronnen plunderen.