Bron: telesurenglish 10 februari 2021 ~~~

De “cacerolazo” is gepland in het hele land vanaf 19:00 uur lokale tijd deze woensdag.

Sociale organisaties eisen van de regering een effectief plan om de eeuwigdurende economische crisis te overwinnen.

Politieke en sociale organisaties in Colombia zullen deze woensdagavond de straat op gaan om verbeteringen in het gezondheidssysteem en de leefomstandigheden van de burgers te eisen.

Deze nieuwe massale “cacerolazo” ter verdediging van het leven en het basisinkomen voor Colombianen zal aanstaande woensdag, 10 februari, vanaf 19.00 uur plaatselijke tijd plaatsvinden.

Deze groepen stellen dat de situatie van het Colombiaanse volk, na bijna een jaar van isolatie om maatregelen uit te voeren vanwege de COVID-19 pandemie, nog steeds hetzelfde is.

Er zijn geen echte oplossingen voor de problemen van het volk, beweert de beweging voor een universeel basisinkomen, Colombia Humana, die erop wijst dat als de regering geen garanties biedt voor een waardig leven, het volk dit op straat tot uitdrukking zal brengen.

De Nationale Inheemse Organisatie van Colombia heeft de burgers opgeroepen om zich aan te sluiten bij de Nationale “Cacerolazo”, die ook oproept om een einde te maken aan de moorden op de meest achtergestelde bevolkingsgroepen, evenals een beleid van sociale bijstand voor inheemse volkeren, Afro-Colombianen, boeren, plattelands- en stadsgemeenschappen, en voor de meest verarmde sectoren.

“Wij eisen levensgaranties voor inheemse volkeren, Afro-Colombianen, boeren, plattelands- en stadsgemeenschappen, en voor de meest verarmde sectoren,” legde de organisatie uit in een verklaring op Twitter.

De Comunes-partij van haar kant verklaarde dat “Colombianen een waardig leven verdienen, daarom sluiten wij ons aan bij de cacerolazo. Colombia is het beu dat de crisis over de minst begunstigden komt”.

Ook de senator van die politieke macht, Sandra Ramírez, betuigde haar steun aan de straatacties en stuurde een bericht om zich aan te sluiten en van de regering van de Colombiaanse president Iván Duque de invoering van het basisinkomen voor de armste sectoren van de bevolking en de toepassing van vaccins tegen COVID-19 te eisen.

“Geconfronteerd met de tweede golf van de pandemie, zijn effectieve en alomvattende maatregelen nodig om de pandemie het hoofd te bieden, de uitbreiding ervan te voorkomen en de gezondheids-, sociale en economische crisis die het land doormaakt te overwinnen”, aldus 230 organisaties en sociale, politieke en academische netwerken en 600 Colombiaanse persoonlijkheden.

In hun mededeling eisen zij van de regering en het Congres van de Republiek de volgende maatregelen die op de kortst mogelijke termijn moeten worden toegepast, samengevat onder de volgende begrippen: Basisinkomen om te overleven, Quarantaine om te voorkomen, en Vaccinatie om niet te sterven.

Topfoto: De Comunes-partij verklaarde dat “Colombianen een waardig leven verdienen; daarom sluiten wij ons aan bij de cacerolazo. Colombia is het beu dat de crisis de minst begunstigden treft.” | Foto: Twitter/@OrinocoTribune