Bron: telesur 7 mei 2021 ~~~

“Een buitenlandse regering kan geen geld verstrekken aan politieke groeperingen,” zei de president, bekend als AMLO, vooraf aan een virtuele ontmoeting met de Amerikaanse vice-president Kamala Harris. In de nota wordt de VS gevraagd deze financiering te bevestigen en op te schorten voor het geval de informatie over samenwerking waar is.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) onthulde vrijdag dat zijn autoriteiten een klacht hebben gestuurd naar de Amerikaanse regering waarin hij aandringt op een verklaring over de financiering door de Amerikaanse organisatie USAID van een vermeende anti-corruptiegroep die zijn administratie ten val wil brengen.

“Een buitenlandse regering kan geen geld verstrekken aan politieke groeperingen,” zei de als AMLO bekend staande president voorafgaand aan een virtuele ontmoeting met de Amerikaanse vice-president Kamala Harris. In de nota wordt de VS gevraagd om een dergelijke financiering te bevestigen en deze op te schorten indien de samenwerking waar is.


“We hebben op vriendschappelijke voet gesproken met de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris. We zijn vastbesloten om samen te zoeken naar effectieve, humane en rechtvaardige maatregelen om het migratiefenomeen aan te pakken.”

De Mexicaanse autoriteiten vestigden de aandacht op de informatie dat Mexicans Against Corruption and Impunity (Mexicanen tegen corruptie en straffeloosheid), een politieke groepering die heeft geprobeerd tegen de regering te complotteren, fondsen ontvangt van het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling (USAID). AMLO beschouwt deze actie als “het bevorderen van een vorm van staatsgreep”.

De Mexicaanse organisatie, die door de Mexicaanse regering wordt gerespecteerd als lid van de civiele samenleving, heeft een kritisch verslag uitgebracht over enkele van de meest opmerkelijke initiatieven van AMLO. Mensen die gelieerd zijn aan de groep “zijn echter expliciet geweest in hun politieke militante houding tegenover de regering van Mexico,” vermeldden de autoriteiten

Topfoto: AMLO is van mening dat de financiering “een vorm van staatsgreep bevordert”. | Foto: Twitter/@mexicond