Bron: Resumen-english 28 mei 2020 ~~~ 

In een schaamteloze poging om het Amerikaanse interventionisme in Latijns-Amerika transparant te maken, faciliteert de regering van Iván Duque het werk van zijn peetvaders van het Pentagon en opent ze de deuren nog wijder voor hen om Venezuela aan te vallen. Deze keer is het de vorming van een veiligheidsbrigade en een strijdkrachten- en controle-organisatie die naast het Colombiaanse leger zullen opereren, volgens de verklaring van de Amerikaanse ambassade.

Daartoe zal vanaf juni een gespecialiseerde brigade van het Amerikaanse leger in Colombia aankomen, klaar om “de vrede en de strijd tegen de drugshandel” te ondersteunen in gebieden die getroffen zijn door geweld, misdaad en armoede. Het is bekend dat wanneer de VS over “vrede” spreekt, dit precies het tegenovergestelde betekent, en als er “strijd tegen de drugshandel” staat, dan gaat het om een openlijke strijd tegen de guerrilla’s en allerlei organisaties die zich verzetten tegen de fascistische regering van Duque en zijn poppenspeler Uribe.

De Amerikaanse ambassade in Colombia heeft een verklaring afgegeven, dat een Security Force Assistance Brigade (SFAB) “Colombia komt helpen” in de strijd tegen de drugshandel.

“Dit is de eerste keer dat deze brigade samenwerkt met een Latijns-Amerikaans land, een feit dat “opnieuw de inzet van de Verenigde Staten voor Colombia, zijn beste bondgenoot en vriend in de regio, bevestigt”.

“De SFAB-missie in Colombia is een gelegenheid om onze wederzijdse inzet tegen de drugshandel en onze steun voor de regionale vrede, respect voor de soevereiniteit en de blijvende belofte om gedeelde idealen en waarden te handhaven te tonen,” zei de Amerikaanse commandant van Southern Command Admiral Craig Faller, in de briefing die de missie probeerde te rechtvaardigen.

Advies en bijstand

De SFAB is een gespecialiseerde eenheid van het Amerikaanse leger die is opgericht om te adviseren en te assisteren bij operaties in geallieerde landen.

De SFAB-eenheid van de missie van het Amerikaanse leger zal zich voornamelijk richten op de door de Colombiaanse regering vastgestelde Toekomstige Zones. De Future Zones-strategie is een plan van de regering van president Ivan Duque dat de staat in staat zal stellen om op een alomvattende manier in te grijpen, met veiligheid, rechtvaardigheid en sociale investeringen, in de regio’s die het meest getroffen zijn door geweld, misdaad en armoede.

Het initiatief zal worden ontwikkeld in vijf regio’s van het land: de Pacifische regio Narino; de Catatumbo-regio aan de grens met Venezuela; de Beneden-Cauca en Zuid-Córdoba, Arauca en Chiribiquete, en de nabijgelegen Nationale Natuurparken in het Amazonegebied, die de grootste cocateelt van het land hebben.

Bestrijding van de drugshandel, een prioriteit

De minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo en de commandant van de strijdkrachten, generaal Luis Fernando Navarro, hebben gezegd dat de strijd tegen de drugshandel voor de Colombiaanse regering een met de Verenigde Staten gedeelde prioriteit is, aangezien dit een van de belangrijkste factoren is in het geweld dat gemeenschappen en maatschappelijke leiders treft.

Volgens het rapport “Dynamics of the armed confrontation and its humanitarian and environmental impact”, dat dinsdag werd gepresenteerd door de Ideas for Peace Foundation (FIP), is het aantal moorden op sociale leiders in Colombia in het eerste kwartaal van 2020 met 53% gestegen, waarbij ook het aantal gedwongen verplaatsingen met 5% is toegenomen.

De studie vermeldt dat 16 leiders werden gedood in januari, 11 in februari, 13 in maart en 9 in april voor een totaal van 49; tegen 32 moordaanslagen in de eerste vier maanden van 2019.

Topfoto: Special Forces van de VS naar Afghanistan; archief-foto