Bron: Southfront 31 oktober 2022 ~~~~

In de ochtend van 29 oktober werd dehaven van Sevastopol op de Krim getroffen door een grote aanval van vijandelijke drones. Dit was de grootste aanval door een zwerm drones op Russische gebied sinds het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne.

In totaal waren 9 UAV’s en 7 Britse onbemande oppervlaktevoertuigen (USV’s) gericht op de schepen van de Zwarte Zeevloot en burgerschepen. De operatie werd gecoördineerd door de Amerikaanse RQ-4B Global Hawk verkennings-UAV, die al enkele uren boven de neutrale wateren boven de Zwarte Zee bij de Krim cirkelt.

De oorlogsschepen van de Zwarte Zeevloot en de luchtverdedigingssystemen in Sevastopol slaagden erin alle doelen te vernietigen.

Volgens plaatselijke berichten werd de romp van de mijnenveger Ivan Golubets doorboord, maar het schip bleef drijven; en het fregat Admiral Makarov kreeg lichte schade aan de romp en zijn radarsysteem werd uitgeschakeld.

De schepen van de Zwarte Zeevloot die werden aangevallen, zijn betrokken bij de beveiliging van de “graancorridor” in het kader van het internationale initiatief voor de uitvoer van landbouwproducten uit Oekraïense havens.

Specialisten van het Russische ministerie van Defensie hebben de wrakstukken van de marinedrones opgehaald en onderzocht. Op grond van de analyse van de navigatiemodules kon worden vastgesteld dat de USV’s van Odessa via de “graancorridor” op weg waren naar de kust van de Krim. Het spoor van een van hen begon in de veiligheidszone van de “graancorridor”, wat erop kan wijzen dat het vanuit een civiel vrachtschip werd gelanceerd.

Als gevolg van de militaire provocatie heeft Rusland zijn deelname aan de ” graanovereenkomst ” opgeschort. De Russische marine zal waarschijnlijk de militaire operaties hervatten en de Oekraïense scheepvaart in de Zwarte Zee opnieuw blokkeren.

Enkele uren na de aanval heeft Rusland de schuldigen geïdentificeerd. Britse specialisten in Ochakov in de regio Mykolaiv coördineerden de voorbereiding van de aanval en trainden Oekraïense militairen van het 73e Speciale Centrum voor Marineoperaties.

Op 30 oktober werd het Oekraïense trainingscentrum in Ochakov, van waaruit de aanval op Sevastopol werd gecoördineerd, getroffen door Russische raketten. De Oekraïense hulpdiensten meldden twee branden in de stad na de Russische raketaanval, maar zoals gewoonlijk zwegen zij over schade aan hun militaire faciliteiten. Volgens verschillende bronnen werden magazijnen, hoofdkwartieren en kazernes met personeel vernietigd.

De aanvallen van Russische raketten en drones op militaire en energie-infrastructuur blijven doorgaan. In de ochtend van 31 oktober bevestigden de Oekraïense autoriteiten schade aan energie-infrastructuurfaciliteiten in de regio’s Kiev, Dnepropetrovsk, Tsjerkasy, Kharkiv en Zaporozhye. Een deel van de spoorlijnen in Oekraïne zit nog steeds zonder stroom. Er zijn ook de grootste verliezen aan energievoorziening in het hele land sinds het begin van de Russische militaire operatie.