Bron: SputnikNews 4 februari 2023 ~~~

BEIJING (Sputnik) – Het vrachtverkeer via de grensovergang Zabaykalsk-Manchuria aan de Russisch-Chinese grens heeft in januari een recordhoogte bereikt. Verwacht wordt dat de wederzijdse handel van de landen nog verder zal toenemen nu de COVID-19-beperkingen in China worden versoepeld, aldus het Russische consulaat-generaal in Harbin op zaterdag.

“Het begin van het jaar kende een recordvolume aan vrachtverkeer via de Russisch-Chinese grens. Volgens [China] Railway Harbin [Group] werd in de eerste maand van 2023 ongeveer 1,5 miljoen ton vracht vervoerd via de Zabaykalsk-Manchuria spoorweggrensovergang, wat 82,9% meer is dan in januari vorig jaar,” zei het consulaat-generaal op Telegram.

Het consulaat voegde eraan toe dat de kolenuitvoer van Rusland naar China in de afgelopen maand was verdubbeld ten opzichte van januari 2022, met dagelijks ongeveer 10.000 ton kolen geleverd aan het spoorwegstation van Mantsjoerije. De levering van Russische meststoffen via de grensovergang was met 41% gestegen in de aanloop naar het begin van het landbouwseizoen, voegde de missie eraan toe.

De wederzijdse handel tussen beide landen zal naar verwachting nog toenemen nu China onlangs de COVID-19 beperkingen heeft versoepeld, aldus het algemene consulaat.

De grensovergang Zabaykalsk-Manchuria is het grootste vervoersknooppunt aan de Russisch-Chinese grens, dat 24 uur per dag en 7 dagen per week in bedrijf is ondanks de onstabiele epidemische situatie in de Chinese regio’s bij de grens. Vorig jaar passeerde maar liefst 15 miljoen ton vracht deze grenspost.

In december begon de Chinese regering haar nultolerantiebeleid ten aanzien van de COVID-19-pandemie, dat bijna drie jaar lang het strengste ter wereld was, geleidelijk te versoepelen. Het had negatieve gevolgen voor de wereldeconomie, de toeleveringsketens, het toerisme en de intergouvernementele uitwisselingen. Verwacht wordt dat de versoepeling van de beperkingen de handel van China met buitenlandse partners zal stimuleren.

De Chinees-Russische grens op de spoorlijn Mantsjoerije – Siberië. File photo – Sputnik International, © Sputnik / Evgeny Yepanchintsev