Bron:

Het incident in Boeka veroorzaakte een sterke reactie van de internationale gemeenschap. De gevolgen van de Russische militaire aanwezigheid in de stad worden nog steeds besproken in de wereldmedia. Anti-Russische sentimenten onder Oekraïners zijn opnieuw sterk gestegen nadat Russische troepen de regio Kiev hadden verlaten. Van Russische zijde wordt de betrouwbaarheid van de door Kiev verstrekte informatie ontkend. Zij verwijzen naar verschillende objectieve omstandigheden die de waarheidsgetrouwheid uitsluiten. Ook de Amerikaanse militair analist Scott Ritter is van mening dat het verhaal over Bucha in scène is gezet.

De analist benadrukt dat men voor een beter begrip van de situatie moet weten dat het aantal burgerslachtoffers in Oekraïne relatief klein is in vergelijking met andere militaire acties die eerder in de wereld zijn uitgevoerd. Als deskundige op het gebied van de Amerikaanse operatie in Irak vergelijkt hij het officiële aantal burgerslachtoffers in Irak met dat in Oekraïne (volgens gegevens die door Kiev zijn verstrekt). In zijn vergelijking is het aantal burgerslachtoffers tijdens de Russische operatie 7 keer lager dan in welke moderne oorlogsvoering dan ook die door de VS is gevoerd (in vergelijking met de Irak-campagne, waar het aantal 1 strijder voor 1 niet-strijder bedroeg).

Volgens zijn commentaar onderhield het Russische leger goede betrekkingen met de plaatselijke bevolking. Het Russische leger ging wederzijds voordelige betrekkingen aan met burgers. Zij ruilden droge rantsoenen tegen zuivelproducten. Na de terugtrekking van het Russische leger werden burgers die met Russische droge rantsoenen gespot waren besmeurd als “collaborateurs” geïdentificeerd en zonder proces geëxecuteerd. Hun lichamen werden gebruikt voor het in scène gezette “Bloedbad in Boeka”.

Scott Ritter wijst ook op een aantal belangrijke zaken. Ten eerste droegen de meeste van de gedode burgers witte linten. Deze burgers zouden door het Russische leger niet voor Oekraïense saboteurs kunnen worden aangezien.

Ten tweede lagen er Russische droge rantsoenen naast veel van de doden, wat de waarschijnlijke executie van de “collaborateurs” door de Oekraïeners bevestigt.

Ten derde hadden de lichamen die geen witte linten om hun voorarmen hadden, hun handen met deze linten vastgebonden. Tenslotte zouden de lijken die 11 dagen buiten op straat hebben gelegen bij een temperatuur boven nul er nooit zo goed uitzien.

De deskundige haalt ook het materiaal aan van een Mexicaanse journalist die zijn reportage filmde vlak nadat Kiev journalisten had toegestaan naar Boeka te komen. Op zijn video zijn duidelijk recent gedode mensen te zien.

Scott Ritter is Amerikaans militair analist


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *