Bron: caitlin-johnstone caitlinjohnstone.substack.com 7 april 2022

NBC News heeft een nieuw rapport uitgebracht waarin verschillende anonieme Amerikaanse functionarissen worden geciteerd, met als humoristische titel “In a break with the past, the US is using information to wage an information war with Russia, even if the information is not rock solid”.

De functionarissen zeggen dat de regering Biden snel was met het verspreiden van “inlichtingen” over de plannen van Rusland in Oekraïne die “weinig vertrouwen verdienen” of “meer gebaseerd zijn op analyse dan op harde bewijzen” of gewoon vals zijn, om een informatieoorlog tegen Poetin te voeren.

Volgens het rapport heeft de regering van de VS daartoe opzettelijk valse of slecht onderbouwde beweringen verspreid over dreigende aanvallen met chemische wapens, over Russische plannen om in de Donbass een valse-vlagaanval te organiseren om een invasie te rechtvaardigen, over Poetins adviseurs die hem verkeerd voorlichten, en over Rusland dat wapens uit China wil betrekken.

Uittreksel, cursivering van mij:

Het was een claim die de aandacht trok en die over de hele wereld voorpaginanieuws was: Amerikaanse functionarissen zeiden dat zij over bewijzen beschikten dat Rusland mogelijk voorbereidingen trof om in Oekraïne chemische strijdmiddelen te gebruiken.

President Joe Biden heeft dat later publiekelijk gezegd. Maar drie Amerikaanse functionarissen vertelden NBC News deze week dat er geen bewijs was dat Rusland chemische wapens in de buurt van Oekraïne had gebracht. Zij zeiden dat de VS de informatie hebben vrijgegeven om Rusland ervan te weerhouden de verboden munitie te gebruiken.

Het is een van een reeks voorbeelden van de regering Biden die breken met een recent precedent door gebruik te maken van vrijgegeven inlichtingen als onderdeel van een informatieoorlog tegen Rusland. De regering heeft dit zelfs gedaan toen de inlichtingen niet onomstotelijk vaststonden, aldus functionarissen, in een poging de Russische president Vladimir Poetin van streek te maken.

Dus logen ze. Ze denken misschien dat ze om nobele redenen logen, maar ze logen. Zij verspreidden willens en wetens informatie waarvan zij niet konden geloven dat die waar was, en die leugen werd nog versterkt door de invloedrijkste media in de westerse wereld.

Nog een voorbeeld van de Biden administratie die een vals verhaal publiceert als onderdeel van haar “informatie oorlog”:

Een beschuldiging dat Rusland China had benaderd voor mogelijke militaire bijstand ontbeerde eveneens harde bewijzen , zeiden een Europese ambtenaar en twee VS-functionarissen.

De Amerikaanse functionarissen zeiden dat er geen bewijs was dat China overwoog wapens aan Rusland te leveren. De regering Biden gaf dit uit als een waarschuwing aan China om dit niet te doen, zeiden ze.

Over de bewering vorige week dat Poetin door zijn adviseurs wordt misleid omdat zij bang zijn hem de waarheid te vertellen, meldt NBC dat deze beoordeling “niet overtuigend was – zij was meer gebaseerd op analyse dan op harde bewijzen”.

Ik had de draak gestoken met dit belachelijke persbericht van de CIA toen het kritiekloos door de New York Times werd gepubliceerd onder het mom van breaking news:

We hadden ook plezier met de bizarre februari-imitatie van Alex Jones door woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin hij ten onrechte beweerde dat Rusland op het punt stond een “valse vlag”-video uit te brengen waarin crisisacteurs werden gebruikt om zijn invasie te rechtvaardigen:

Andere leugens van de Amerikaanse regering die in het NBC-rapport werden besproken, waren minder leuk:

In een andere onthulling zeiden VS-functionarissen dat een van de redenen om Oekraïne geen MiG-gevechtsvliegtuigen te geven was dat uit inlichtingen bleek dat Rusland dit als een escalatie zou opvatten.

Dat was waar, maar het gold ook voor de Stinger-raketten die de regering-Biden had geleverd , zeiden twee Amerikaanse functionarissen, die eraan toevoegden dat de regering de MiG-informatie had vrijgegeven om het argument te versterken om ze niet aan Oekraïne te leveren.

De regering-Biden wist dus dat zij wapens naar Oekraïne stuurde die door een nucleaire supermacht als een provocatieve escalatie zouden worden opgevat, stuurde ze toch, en loog er vervolgens over. Cool, cool, cool.

Dit NBC rapport bevestigt de geruchten die we al maanden horen. Max Boot, een professioneel oorlogsvoorvechter, zei in februari via de denktank The Council on Foreign Relations dat de regering-Biden “een nieuw tijdperk van informatieoperaties” had ingeluid met inlichtingenberichten die niet bedoeld waren om de waarheid te vertellen maar om de beslissingen van Poetin te beïnvloeden. Voormalig MI6-chef John Sawers vertelde de denktank Atlantic Council in februari dat de “inlichtingen”-berichten van de regering-Biden meer gebaseerd waren op algemene sentimenten dan op werkelijke inlichtingen en meer gericht waren op manipulatie dan op informatie.

En voor het geval u het zich afvraagt, nee, NBC heeft niet zojuist een groot lek gepubliceerd van klokkenluiders binnen de Amerikaanse regering die dapper de leugens van de machtigen blootleggen met de hulp van de vrije pers. Een van de auteurs van het artikel is Ken Dilanian, van wie in 2014 werd onthuld dat hij letterlijk als CIA-agent heeft gewerkt terwijl hij voor de LA Times schreef. Wanneer je Dilanian’s naam in een bijschrift ziet staan, kun je er zeker van zijn dat je precies leest wat de managers van het Amerikaanse imperium willen dat je leest.

Waarom vertellen ze ons dit nu allemaal? Is de regering van de VS niet bang dat zij het vertrouwen van het publiek verliest als zij toegeeft dat zij voortdurend liegt over haar meest geruchtmakende internationale conflict? En als dit een “informatie-oorlog” is, bedoeld om “in Poetins hoofd te komen”, zoals NBC’s bronnen beweren, zou open verslaggeving door de mainstream pers het doel dan niet volledig voorbijschieten?

Nou, het antwoord op deze vragen is waar het echt griezelig wordt. Ik verwelkom alle feedback en theorieën over deze kwestie, maar voor zover ik weet, is de enige reden waarom de Amerikaanse regering dit verhaal zou vrijgeven aan het publiek, dat zij willen dat het grote publiek ervan weet. En de enige plausibele reden die ik kan bedenken waarom zij zouden willen dat het publiek ervan weet, is dat zij ervan overtuigd zijn dat het publiek zal instemmen met een leugen.

Om beter te begrijpen wat ik bedoel, helpt het om de televisieversie van dit verslag te bekijken, waarin Dilanian en NBC-anchor Alison Morris uitweiden over hoe briljant en geweldig het is dat de regering-Biden deze tactiek van psychologische oorlogsvoering gebruikt om u in verwarring te brengen met de geest van Poetin:

De boodschap die een geïndoctrineerde NBC-kijker zal krijgen als hij dit segment bekijkt is, “Is dit niet geweldig? Onze president doet al die coole 3D bewegingen om Poetin te verslaan, en wij maken er deel van uit!”

Het is al lang duidelijk dat het Amerikaanse imperium werkt aan het versterken van de narratieve controle om zijn hegemoniale heerschappij over de planeet te versterken door middel van internetcensuur , propaganda , manipulatie van de algoritmen van Silicon Valley en de normalisering van de vervolging van journalisten . Misschien zijn we nu gewoon in het stadium van de imperiale narratieve controle waarin zij kunnen beginnen openlijk de instemming van het publiek te fabriceren om voor hun eigen bestwil te worden voorgelogen.

Net zoals de lastercampagne tegen Julian Assange de mainstream liberalen heeft getraind om het recht van hun regering te verdedigen om duistere geheimen voor hen verborgen te houden, zijn we nu misschien aanbeland in de fase van progressie van narratieve controle waarin mainstream liberalen worden getraind om het recht van hun regering te verdedigen om tegen hen te liegen.

De VS voeren de Koude Oorlog agressie tegen Rusland en China op in een wanhopige poging om de unipolaire hegemonie veilig te stellen , en psychologische oorlogsvoering heeft van oudsher een belangrijke rol gespeeld in de Koude Oorlog manoeuvres omdat het niet mogelijk is om openlijker op te treden tegen vijanden met kernwapens. Nu zou dus zeker het moment zijn om de “denkers” van de twee belangrijkste politieke groeperingen in Amerika fanatiek te laten juichen over de psywar-manipulaties van hun regering.

Een vluchtige blik op het internet naar wat de mainstream liberalen zeggen over dit NBC rapport laat zien dat dit inderdaad gebeurt. Het schijnt in liberale kringen algemeen aanvaard te zijn dat de machtigste regering ter wereld de machtigste media-instellingen ter wereld gebruikt om het publiek voor te liegen voor strategisch gewin. Als dit aanvaard blijft worden, zal het in de toekomst veel gemakkelijker worden voor de managers van het Imperium.

Caitlin’s werk wordt volledig ondersteund door lezers . Als je van dit stuk genoten hebt, overweeg dan om het te delen; volg haar op FacebookTwitterSoundcloud of YouTube,
(meer op de website: caitlinjohnstone.substack.com)


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *