Bron: Southfront 20 april 2022 ~~~

Op dit moment is er geen exacte informatie over waar Gonzalo Lira nu is. Hoogstwaarschijnlijk is hij inderdaad opgepakt. De vraag of de journalist op dit moment nog in leven is, is nog niet beantwoord. (nieuwe informatie: zie update onderaan)

De afgelopen dagen heeft de Amerikaans-Chileense youtuber, journalist en filmmaker Gonzalo Lira, die ook oorlogsblogger is geworden, grote populariteit verworven tijdens het militaire conflict in Oekraïne. Gonzalo is naar Oekraïne gegaan om de oorlog te laten zien en de informatie over de confrontatie tussen het Oekraïense en Russische leger met de wereld te delen.

Tijdens zijn verblijf heeft Gonzalo verschillende steden in Oekraïne bezocht. Hij heeft foto’s en video’s uit Kharkiv gepubliceerd, Twitterberichten geschreven over zijn visie op de oorlog, debriefings gedaan over nepverslagen van Oekraïense journalisten, het bloedbad in Bucha bekeken en gedetineerde AFU-soldaten geïnterviewd. Hij uitte openlijk kritiek op de Oekraïense regering.

De houding van het publiek tegenover Gonzalo Lira is dubbelzinnig. Sommigen beschouwden hem als een pro-Russische journalist en een agent van het Kremlin, terwijl anderen hem als een objectieve journalist beschouwden.

Als controversieel figuur in het oorlogsgebied, verdween Gonzalo Lira op een dag. Op 17 april werd het contact met Gonzalo verbroken, sindsdien werd er geen nieuw materiaal meer gepubliceerd op zijn kanalen.

Volgens één versie werd hij gegijzeld door de SBU of door groepen van lokale Oekraïense neonazi’s. In een tweet van de Oekraïense veiligheidsdiensten werd gereageerd op de verdwijning van Gonzalo Lira met een hint dat zij weten waar de journalist is.

Meer informatie en updates op Southfront 20 april 2022


Update 22 april 2022: Gonzalo Lira is weer terug in zijn woning en in goede gezondheid. Hij was opgepakt door de Oekrtrainse veiligheids dienst (SBU) en ze hebben veel van zijn apparatuur in beslag genomen, m.n. zijn computer en smartphone, en zijn e-mail en sociale mediaaccounts laten blokkeren. Alle berichten onder zijn naam sinds 15 april jl., op zijn eigen blog of op andere blogs, zijn dus niet van hem persoonlijk. Hij wordt in de gaten gehouden, kan niet veel publiekelijk zeggen, en mag de stad Kharkiv niet verlaten. Meer informatie op the Duran, RT (blocked in the EU) en kawsachunNews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *