Bron: Sputnik Mundo 12 juli 2024 ~~~

De meerpartijenvergadering, georganiseerd door het Hoge Verkiezingstribunaal (TSE), heeft besloten om de voorverkiezingen op te schorten, om verder te gaan met gerechtelijke verkiezingen dit jaar en algemene verkiezingen in 2025. In het Plurinationale Parlement zouden ze een meerderheid hebben om het voorstel uitvoerbaar te maken.

De regering van Luis Arce lijkt een oplossing te hebben gevonden voor de politieke crisis die de wetgevende en gerechtelijke organen fundamenteel treft. Op de meerpartijenbijeenkomst, georganiseerd door de Hoge Kiesraad (TSE), tekende het deel van de Beweging naar Socialisme (MAS) dat zich aansluit bij de regeringspartij een overeenkomst met 12 andere groepen. Het deel van MAS dat de voormalige president Evo Morales volgt, die de bijeenkomst verliet zonder het slotdocument te ondertekenen, werd buitengesloten.
Deze overeenkomst moet met de status van wet worden bekrachtigd door de Plurinationale Wetgevende Vergadering (Het Parlement), waar wetgevers die loyaal zijn aan Arce, samen met de oppositie Comunidad Ciudadana (CC) en Creemos, de nodige stemmen hebben om deze overeenkomst uitvoerbaar te maken. Het meest controversiële punt van het document is echter de opschorting van de voorverkiezingen is, omdat ze niet de tijd zouden hebben om het uit te voeren.

In de overeenkomst is ook vastgelegd dat de gerechtelijke verkiezingen, die in 2023 zouden plaatsvinden, dit jaar zullen plaatsvinden. Morales van zijn kant vroeg om erkenning van zijn voorzitterschap van MAS om deze overeenkomst te bekrachtigen.

Sputnik raadpleegde analisten en politici uit beide sectoren, die hun visie gaven op een complex scenario.

Sputnik raadpleegde analisten en politici uit beide sectoren, die hun visie gaven op het complexe scenario.

“De voorverkiezingen hebben als doel om de democratie binnen de politieke partijen te versterken, en tot twee verkiezingen geleden kozen partijen kandidaten op basis van wie de meeste [stemmen] kreeg,” vertelde analist vertelde analist Rodrigo Eid, die zich identificeert met de MAS-sector van Evo Morales, aan Sputnik.
“In de traditionele partijen worden ze zo geleid: degene die het meeste geld inlegt, is degene die de kandidaten nomineert. MAS daarentegen wordt op een meer democratische manier geleid. Elke sociale organisatie die er deel van uitmaakt draagt zijn kandidaten voor”, legt hij uit.
Naast MAS zijn er nog 10 andere partijen in Bolivia, waaronder de allianties van CC en Creemos. De meeste hebben problemen met het kiezen van hun nieuwe leiders.
“De leiders van de andere politieke partijen willen geen voorverkiezingen omdat ze dan de confrontatie moeten aangaan met andere leiders binnen hun partij. De regering wil geen voorverkiezingen omdat het voor hen makkelijker is om Evo Morales via de rechter nietig te verklaren zodat hij geen kandidaat is”, aldus Eid, die van mening was dat als er binnen MAS voorverkiezingen werden gehouden, deze gewonnen zouden worden door Morales (2006-2019).

Andere mechanismen om het partijleiderschap te kiezen

“Ik ben het ermee eens dat de voorverkiezingen moeten worden afgeschaft omdat elke politieke partij en burgergroepering interne mechanismen heeft om kandidaten voor te selecteren,” vertelde MAS-afgevaardigde Olivia Guachalla, die op één lijn zit met Arce, aan Sputnik. Ze herinnerde eraan dat er al eens voorverkiezingen waren gehouden, voorafgaand aan de algemene verkiezingen van 2019, die werden geannuleerd na de coup tegen Morales.”De voorverkiezingen zijn om de kandidaturen vast te stellen.

Toen we dat in het MAS deden, was dat om een persoon te bekrachtigen,” zei hij, en zij was van mening dat het houden van voorverkiezingen nutteloze kosten met zich meebrengt.

De afgevaardigde bevestigde dat de meerderheid van het Plurinationale Parlement het wetsvoorstel zal goedkeuren dat voortkwam uit de meerpartijenvergadering: “We begrijpen dat voorverkiezingen geen democratisch scenario zijn. Als we gesloten voorverkiezingen willen [waarin alleen geregistreerde aanhangers stemmen], zullen we mensen ratificeren. We willen geen geld uitgeven aan logistiek en materiaal terwijl het land andere dingen nodig heeft”.

Justitiële vernieuwing

Een centraal probleem voor de rechterlijke macht is het uitblijven aan vernieuwing van de magistraten van het Hooggerechtshof, het Plurinationale Constitutionele Hof, het Agromilieu-hof en de Raad van de rechterlijke macht. De verkiezingen zouden in 2023 plaatsvinden, maar verschillende meningsverschillen binnen de Assemblee hebben dit verhinderd.
Onlangs waren de wetgevers bezig met de voorselectie van kandidaten, maar ook deze taak werd gestopt door een recente uitspraak van de rechtbank.

“Deze situatie is betreurenswaardig. Het rechtssysteem zelf blijft dit proces verlammen. We vragen de gerechtelijke autoriteiten om een evaluatie te maken. Het Plurinationale Parlement heeft deze taak op zich genomen.

“We moeten dus ons werk doen. We vragen de rechterlijke macht om onafhankelijke bevoegdheden en laten de Assemblee haar werk doen,” zei ze.
Om in 2024 gerechtelijke verkiezingen te kunnen houden, “moet het onderzoeksproces worden afgerond om een voorlopige lijst te garanderen die de wetgevende commissie zal voorleggen aan de Assemblee en met tweederde zal goedkeuren. Daarna wordt de lijst doorverwezen naar de TSE, die het proces zal uitvoeren”.
Daarna wordt de lijst doorverwezen naar de TSE, die de rest van het proces zal uitvoeren,” legde de afgevaardigde uit.

Volgens analist Eid zijn de obstakels die de rechterlijke macht in dit verband opwerpt bedoeld zijn om te voorkomen dat dit verkiezingsproces dit jaar plaatsvindt.

Topfoto: Meerpartijenbijeenkomst georganiseerd door Bolivia’s Hoge Verkiezingstribunaal – Sputnik Mundo © Foto X – @TSEBolivia


Gerelateerd (berichten in dit archief):