Bron: sputnikglobe 27 juli 2024 ~~~

De mislukte couppoging in Bolivia was waarschijnlijk een “direct gevolg” van het optreden van de Boliviaanse president Luis Arce op het Internationale Economische Forum van Sint-Petersburg eerder deze maand, en de Verenigde Staten waren er mogelijk bij betrokken, zegt de gepensioneerde CIA-inlichtingenofficier en ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken Larry Johnson.
“De timing, drie tot vier weken na het Internationale Economische Forum van Sint Petersburg, waar de Boliviaanse president Arse prominent aanwezig was op het hoofdevenement met president [Vladimir] Poetin, [is belangrijk]”. merkt Johnson op, met betrekking tot de couppoging. “Het zou dus kunnen dat dit een poging was om iemand, die zo nauw verbonden was met president Poetin, uit zijn ambt te ontzetten en problemen te bezorgen.”

“Het feit dat landen als Bolivia en Brazilië allianties aangaan met Rusland en China wordt door Washington als een probleem gezien,” voegt hij eraan toe, waarbij hij opmerkt dat “de relatie van de Verenigde Staten met het Boliviaanse leger ver teruggaat.”
Desondanks stelt de analist dat de wens van Washington om “controle te hebben en geen enkele invloed van buitenaf toe te staan” teruggaat op de Monroe Doctrine.

“In feite is de realiteit dat het grootste deel van Midden- en Zuid-Amerika economisch of militair niet van belang is voor de Verenigde Staten,” zegt hij, met het argument dat “dit allemaal om geopolitiek draait.

Op 26 juni probeerde een groep Boliviaanse soldaten onder leiding van generaal Juan José Zuniga, die op dat moment opperbevelhebber was, de regering van Arce omver te werpen. De couppoging mislukte en Zuniga werd gearresteerd door de autoriteiten.

Topfoto: Leden van de oproerpolitie nemen positie in op Plaza Murillo na een poging aan de vooravond door een militaire beweging om het paleis met geweld in te nemen, in La Paz, op 27 juni 2024. © AFP 2023 / AIZAR RALDES