Bron: pagina12 27 juni 2024 [ES] 
orinocotribune 29 juni 2024 [EN] ~~~~

De voormalige vice-president van Bolivia (2006-2019), Álvaro García Linera, verwerpt de couppoging tegen de regering van Luis Arce en voegt eraan toe dat de ‘powers that be’ altijd op de loer liggen en “hun hoofd uitsteken” wanneer progressieve projecten zwak zijn. In een interview met journalist Víctor Hugo Morales op de Argentijnse radiozender AM750 op donderdag 27 juni, riep García Linera de progressieve krachten in Latijns-Amerika op om na te denken over de rol van de “de facto machten” die de regeringen in de regio proberen te ondermijnen.

“Overal ter wereld, in alle democratieën, zijn er de facto machten buiten de democratiesche verkiezingen om, zoals de oligarchieën van de grote bedrijven, de strijdkrachten en, in het geval van het Amerikaanse continent, de ambassade van de VS,” zei García Linera enkele uren na de poging tot staatsgreep in Bolivia, waar de nu vastzittende generaal Juan José Zúñiga het Palacio del Quemado (zetel van het presidentschap van Bolivia) probeerde binnen te dringen met tanks. De couppoging werd veroordeeld door de Boliviaanse regering en de presidenten van alle landen in de regio, behalve de Argentijnse president Javier Milei.

“Gisteren was het de beurt aan een factie, een zeer conservatief deel van de strijdkrachten, om in actie te komen,” zei García Linera over de couppoging, die plaatsvond omdat “ze zwakte zagen in de regering”. Hij sloot de versie van een mogelijke “zelfcoup” uit die werd voorgesteld door een sector van de Beweging naar Socialisme (MAS), de partij van Arce en Evo Morales. Op donderdag vertelde het Boliviaanse congreslid Anyelo Céspedes Miranda aan Am750 dat “alles gepland is” door Arce.

García Linera, die het idee van een zelfcoup verre van onderschreef, benadrukte dat staatsgrepen “altijd latente gevaren zijn die nooit verdwijnen, maar directer worden wanneer progressieve regeringen het moeilijk hebben, wanneer ze zwak zijn. Ze blijven echter verborgen wanneer regeringen sterk zijn.”

De voormalige Boliviaanse VP stelde dat de verklaringen van generaal Zúñiga – die de couppoging leidde en later, nadat hij gearresteerd was, beweerde dat het allemaal een plan was van Arce – “als een leugen moeten worden opgevat omdat hij al een gearresteerde man is die niets te verliezen heeft.

“Dit zijn de interne breuken die onze zwakte laten zien. Interne ruzies doen ons grotere vijanden vergeten,” voegde García Linera eraan toe, verwijzend naar de tumultueuze strijd binnen MAS tussen de facties die dicht bij Luis Arce staan en diegenen die Evo Morales steunen.

“Er zijn altijd tegenstellingen binnen progressieve krachten,” voegde hij eraan toe. “Maar wanneer deze tegenstellingen fundamenteel worden, zien we de echte tegenstander niet op de loer liggen. In Bolivia is de tegenstander al sinds het begin van het jaar aan het werk, met de vermogens die uit de banken verdwijnen. Er zijn zakenmensen die hun exportdollars niet storten [in het Boliviaanse banksysteem] en ze liever op hun Amerikaanse rekeningen houden. En nu hebben we deze couppoging gehad.”

Álvaro García Linera, voormalig vicepresident van Bolivia. Bestandsfoto.