Bron: abi.bo 18 september 2022 (geblokkeerd) 
deredes.tv 18 september 2022 ~~~~

België, 18 september 2022 (ABI) – Vice-president David Choquehuanca heeft op het Manifiesta Festival in België de opbouw van het dekolonisatieproces in de Plurinationale Staat Bolivia toegelicht en het belang benadrukt van het volgen van de codes van de wiphala.

Ga direct naar:
    Videoregistratie van de eerste toespraak op ManiFiesta te Oostende, Belgie:  Onderaan deze tekst
    Aankondiging van  twee debatten met vice-president David Choquehuanca in Nederland: onderaan deze tekst

“De Plurinationale Staat is voor het opbouwen van eenheid, het huis waar we willen wonen, waar we beslissen hoe we willen leven,” zei hij.

Hij gaf een reeks presentaties aan de Europese en Latijns-Amerikaanse gemeenschap, waar hij uitlegde dat Bolivia een veranderingsproces heeft ondergaan, waarbij het van een republiek naar een plurinationale staat is gegaan, met een proces van dekolonisatie.

“We hebben besloten onszelf te dekoloniseren, de geest te dekoloniseren en terug te keren naar het Jiwasa-zijn, wat de dood is van antropocentrisme, egocentrisme en eurocentrisme,” zei hij.

Zo gaf hij aan dat het noodzakelijk is ruimtes van ontmoeting en uitwisseling van kennis te creëren, en dat het voor een “goed leven” noodzakelijk is te doen wat de volkeren willen.

Hij legde ook uit dat zij als volkeren van de Abyla Yala de codes van de wiphala moeten volgen.

“De wiphala kent geen grenzen, de wiphala is een code van nobele integratie, het is een code van broederschap, van complementariteit, van harmonie, van vrede,” zei hij.

Choquehuanca sprak over de noodzaak om verder te kijken dan wat onze ogen zien, “om naar binnen te kijken, om te kijken hoe we zijn, want om de wereld te veranderen moeten we eerst onszelf veranderen”.

Het Manifiesta Festival is het solidariteitsfestival, georganiseerd door de PTB (Werknemerspartij van België), dat ontstond in 2010, midden in een politieke crisis en in een context van toenemend nationalisme.

Vandaag de dag is het een weekend lang festival dat activiteiten combineert van mensen en groepen van links en sociale bewegingen over de hele wereld.


Videoregistratie

Bijdrage van David Choqhehuanca tijdens het 1e debat: Links terug van nooit weggeweest in Latijns Amerika in de Debat-tent op het ManiFiesta, feest van de Solidariteit, 18 september 2022 te Oostende, Belgie)

Debatttent-A, ManiFiesta – met gesproken Nederlandse simultaan-vertaling

Topfoto: Vice-president David Choquehuanca in België in de Che Presente tent van Cubanismo.be


Aankondiging: Debatten in Rotterdam en Amsterdam

David Choquehuanca is dinsdag 20 september bij de Nyenrode Business Universiteit te Amsterdam (14:30-16:00) en het gebouw van hetnieuweinstituut.nl te Rotterdam (17:30-19:00), waar hij lezingen zal geven en vragen zal beantwoorden over Vivir Bien en bovenstaande thema’s.

Voor meer informatie, tijden, details en mogelijkheid om daarbij te zijn: zie Agenda van HandsoffVenezuela.nl