Bron: TelesurTV 12 januari 2023 ~~~

De bijeenkomsten verliepen vreedzaam met Boliviaanse vlaggen en de wiphala als teken van eenheid.

Verschillende sectoren van de Boliviaanse samenleving hebben deze woensdag in Trinidad en Tarija gemobiliseerd om de democratie te verdedigen en zich te verzetten tegen pogingen tot staatsgreep, en tegelijkertijd gerechtigheid te eisen voor de bloedbaden die hebben plaatsgevonden in het kader van de staatsgreep van 2019.

De demonstraties vonden vreedzaam plaats. Met Boliviaanse vlaggen en de wiphala werd gezwaaid als teken van eenheid tegenover de destabiliserende acties van de zelfbenoemde “burgers” van Santa Cruz.

In die zin leidde de Central Obrera Departamental (COD) van Tarija de demonstraties waaraan duizenden mensen deelnamen ter verdediging van de regering van president Luis Arce.

Het hoofd van de COD Tarija, Carlos León, benadrukte dat verschillende sociale en vakbondsorganisaties deelnamen, en wees erop dat “de mars een verdediging is van de democratie en een schreeuw om gerechtigheid voor de doden in Senkata en Sacaba”.

“Alle organisaties in het departement spreken zich uit tegen de nieuwe gebeurtenissen in het land, met name in Santa Cruz,” voegde de vakbondsleider eraan toe.

Evenzo vonden op Trinidad verscheidene bijeenkomsten plaats ter ondersteuning van de regering van de Movement Towards Socialism-Political Instrument for the Sovereignty of the Peoples (MAS-IPSP).

Van hun kant veroordeelden de Boliviaanse autoriteiten de bedreigingen en agressies van de coupplegers tegen journalisten en communicatoren, met name die van de staatszender in de regio Santa Cruz.

De demonstranten spraken hun steun uit voor de regering van Luis Arce, die in 2020 democratisch is gekozen. | Foto: RRSS