Bron: Raúl Antonio Capote 
granma 8 november 2022,  
resumen 8 november 2022 ~~~

Opnieuw zwaait de oligarchie samen met de Amerikaanse regering en de Yankee transnationals in Bolivia de banier van verdeeldheid, breuk en terugval naar het verleden van uitsluiting, ongelijkheid en vergetelheid.

Onder de dekmantel van “rechten” probeert het scenario van de zachte staatsgreep het land te destabiliseren, de pijlers die de plurinationale staat ondersteunen af te breken en chaos te veroorzaken die leidt tot een nieuwe staatsgreep.

Het is niet verwonderlijk dat de gouverneur van Santa Cruz, Luis Fernando Camacho, onlangs zijn voorstel voor een “federaal Bolivia” weer opnam, een project dat tot doel heeft “het plurinationale staatsmodel” dat in de grondwet is vastgelegd, te bestrijden.

De plurinationale staat werd ingewijd door de grondwet van 2009, de Magna Carta die werd afgekondigd door president Evo Morales (2006-2019), waarin een “gedecentraliseerd en autonoom” Bolivia wordt afgekondigd.

De conservatieve sectoren van Santa Cruz verdedigen het idee van federalisme, zelfs met een voorstel voor autonomie dat het in de grondwetgevende vergadering van 2007-2008 niet heeft gehaald.

De nationale staking die in het departement Santa Cruz (oosten) is uitgeroepen om een volkstelling in 2023 te eisen, gaat door zonder dat de organisatoren naar de rede luisteren, ondanks de voortdurende inzet van de regering voor dialoog en begrip.

De president van Bolivia, Luis Arce, presenteerde afgelopen vrijdagavond de werkzaamheden van de technische werkgroep die de datum van de nieuwe nationale volkstelling moet vaststellen.

Tijdens de openingsceremonie, gehouden in de stad Trinidad, hoofdstad van het departement Beni, hekelde de Boliviaanse president de pogingen van ultrarechts om hem ten val te brengen.

“Deze benadering van de volkstelling heeft helaas geleid tot een politieke koers, aangezien deze niet alleen is gebruikt als instrument om de regering te destabiliseren, maar ook om haar omver te werpen”, aldus het Boliviaanse staatshoofd.

De volks- en woningtelling, die volgens de Boliviaanse grondwet om de tien jaar moet plaatsvinden, was aangekondigd voor 16 november 2022, maar werd om technische redenen uitgesteld tot 2024.

De resultaten van het bevolkingsregister worden gebruikt voor de herverdeling van de parlementszetels in elke regio en de herverdeling van de overheidsmiddelen, die nu gebeurt op basis van de gegevens van de laatste volkstelling, in 2012.

Onlangs heeft president Arce de ware coupplannen van de oppositie blootgelegd, die schuilgaan achter destabiliserende acties, zoals de departementale staking van onbepaalde duur die gouverneur Luis Fernando Camacho op 22 oktober in Santa Cruz heeft uitgeroepen.

Volgens de Boliviaanse politiek analist en socioloog Eduardo Paz Rada is dit een actie die de val van de regering beoogt. ” Volgens de grote meerderheid van de bevolking van Santa Cruz is dit een actie van de oligarchische elites van Santa Cruz, die een politiek conflict willen genereren”, zei de analist tegen Telescopio.

Ondertussen vroeg de leider van de Beweging naar Socialisme (MAS) en voormalig Boliviaans president, Evo Morales, het militante deel van die organisatie om de provocaties te vermijden van degenen die geweld in het land willen genereren.

Wie trekt aan de touwtjes die de wieg wiegt

De in Argentinië geboren sociaal onderzoeker en schrijver Marcelo Colussi schreef: “we moeten nooit vergeten dat de vijand niet de lijfwacht van de meester is: hij is nog steeds de meester”.

De Verenigde Staten verliezen terrein en hun geprojecteerde droom van een Amerikaanse 21e eeuw vervaagt. Het is voor niemand nog een geheim dat de Volksrepubliek China, met haar bloeiende economie, op weg is om uiterlijk in 2030 wereldmacht nummer één te worden, en Rusland zit daar niet ver achter.

Het samenvallen van de internationale belangen van deze twee machtige naties en hun bondgenoten maakt hen tot een invloedrijk alternatief front voor de Amerikaanse macht, met een toenemend gewicht ten zuiden van de Rio Grande.

In deze omstandigheden achten de Verenigde Staten het meer dan ooit noodzakelijk om hun “achtertuin” te controleren, om de rusteloze naties van het continent op alle mogelijke manieren te onderwerpen. Op de Amerikaanse geopolitieke kaart speelt Bolivia een uiterst belangrijke rol, vanwege zijn geografische ligging en de enorme rijkdom aan mineralen in de bodem.

Dit zijn de redenen waarom deze natie in het vizier is van de belangrijkste acties van onconventionele oorlogsvoering, om een regimeverandering te bewerkstelligen die de belangen van het imperium begunstigt. Als we stap voor stap volgen wat er vandaag in de Zuid-Amerikaanse zusternatie gebeurt, zullen we zien dat de tactiek die in 2019 werd gebruikt, wordt herhaald.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het recente Amerikaanse rapport, gepresenteerd door de regering van Joe Biden, de klucht dat de toenmalige kandidaat en tevens president, Evo Morales (2006-2019), in oktober 2019 verkiezingsfraude heeft gepleegd om aan de macht te blijven, een versie die door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wordt ondersteund, opnieuw wordt herhaald.

Dit document vormt een bekrachtiging van de de facto regering die door de VS werd gefinancierd, gesteund en verdedigd, alsmede een belangrijke aanmoediging voor de oppositie tegen de regering van Luis Arce.

Topfoto: Nee tegen de staatsgreep in Bolivia, foto: Perez del Carpio, foto-alliantie