Bron: Tanya Wadhwa  peoplesdispatch 1 december 2021 
NL-samenvatting: Cubanismo.be 2 december 2021

Duizenden Bolivianen, deden een 180 km lange en zeven dagen durende ‘Mars voor het vaderland’ vanuit Caracollo in het departement Oruro naar La Paz. Die werd afgesloten met een massale bijeenkomst op het San Francisco-plein in La Paz. President Arce, Mas-voorzitter Evo Morales, vakbondsleiders en volksbewegingen namen er het woord vóór deze regering van het volk en tegen samenzweringen van de 1%.

Meer dan 1,5 miljoen arbeiders, vrouwen, studenten en boeren uit heel Bolivia sloten zich aan bij de manifestatie ter ondersteuning van de regering van de Beweging naar Socialisme (MAS) Met nationale vlaggen, inheemse Wiphala vlaggen, borden die gerechtigheid eisen voor de slachtoffers van de massamoorden in Sacaba en Senkata, respect voor de verkiezingsresultaten van 2020 en afwijzing van de pogingen tot een staatsgreep door de rechtse krachten, overspoelden honderdduizenden Bolivianen het plein en de omliggende straten.

De mars werd geleid door voormalig president en huidig hoofd van MAS, Evo Morales, een initiatief van het Pact van Eenheid, een nationale alliantie van basisorganisaties, en de Centrale Obrera Boliviana (COB) ook andere sociale bewegingen, vakbondsfederaties van verschillende sectoren, buurtverenigingen, volksorganisaties sloten zich aan.

President Arce sprak de massa toe en bedankte hen voor hun overweldigende steun. Hij benadrukte dat de eenheid van het volk een onontbeerlijke voorwaarde is om vooruitgang te boeken bij de opbouw van het land en de economie.

“We luisteren naar de stem van het volk, dat hebben we altijd gedaan, we houden vast aan die lijn. We weten dat het mandaat van u aan ons is. Wij zullen u nooit in de steek laten, of beleid tegen u maken. Het volk heeft altijd laten zien, ook vandaag weer, dat het ons niet in de steek heeft gelaten,”.

Vice-president David Choquehuanca veroordeelde de extreem-rechtse sectoren die ageren tegen een democratisch gekozen regering. “De Boliviaanse oligarchie probeert de overwinning van Arce in de verkiezingen van 2020 te negeren om een staatsgreep te plegen die vergelijkbaar is met die van 2019, waarbij 37 mensen het leven lieten en honderden gewond raakten. Extremistische sectoren verdedigen de democratie alleen wanneer die voor hen nuttig is. Wij houden deze vreedzame maar ferme mars om de continuïteit van het veranderingsproces voor ons volk en ons respect voor de democratie aan te tonen”

“Rechts heeft ons niet vergeven dat wij de soevereiniteit en de waardigheid van het Boliviaanse volk hebben gewaarborgd. Ze pleegden een staatsgreep en stelden een de-facto-regering aan om te stelen en te moorden”, zei Morales ” maar het volk is deze keer georganiseerd en zal zijn president verdedigen”.

Aan het eind van de bijeenkomst eisten alle vakbondsleiders en sociale leiders dat het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht gerechtigheid zouden garanderen voor de slachtoffers van de bloedbaden en dat zij degenen die verantwoordelijk zijn voor de coup van 2019 tegen voormalig president Morales zouden vervolgen.

Topfoto: Meer dan 1,5 miljoen Bolivianen namen op 29 november deel aan een manifestatie in La Paz ter verdediging van de democratie en de regering van president Luis Arce. Foto: Luis Arce/Twitter