Bron: telesur 11 november 2021 ~~~

Na het horen van dreigementen van de door de VS gesteunde extreem-rechtse politici, verdedigden Boliviaanse progressieve organisaties de door de Beweging naar Socialisme (MAS) geleide revolutie.

President Luis Arce waarschuwde donderdag extreem-rechtse organisaties dat het Boliviaanse volk niet zal toestaan dat zijn regering door een staatsgreep omver wordt geworpen.

Tijdens een bijeenkomst met duizenden mensen in de gemeente Shinahota in het departement Cochabamba herinnerde hij eraan dat de voorzitter van het burgercomité van Santa Cruz, Romulo Calvo, brutaal en openlijk heeft gezegd dat “de regering van Lucho Arce omvergeworpen moet worden”.

In antwoord op dit dreigement zei de leider van de Beweging voor Socialisme (MAS) echter: “Broeders… dat zullen we niet toestaan.”

Aanwezig bij deze massale bijeenkomst die was uitgeroepen door de zes boerenbonden van Cochabamba waren ook voormalig president Evo Morales en senaatsvoorzitter Andronico Rodriguez, die beiden hun steun aan de democratisch gekozen regering bekrachtigden.

“De rechtse politici willen met geweld en niet met een democratische geest grijpen wat het volk bij de verkiezingen van oktober 2020 heeft gewonnen. De gewelddadige oppositie wil dat de regering faalt en de steun van het volk verliest,” legde Arce uit.

Aanvankelijk was de Shinatoa-bijeenkomst bedoeld om de coup tegen Evo Morales die in november 2019 plaatsvond, te verwerpen. Maar na het horen van bedreigingen van de door de VS gesteunde rechtse politici, besloten Boliviaanse progressieve organisaties om de bijeenkomst om te zetten in een gelegenheid om de door MAS geleide democratische revolutie te verdedigen.

“Die rechtse bedreigingen hebben puur politieke bedoelingen… Ze willen alleen maar hun staatsgreep van 2019 herdenken,” zei MAS-leider Leonardo Loza, die eraan toevoegde dat het regime van Jeanine Añez “de economie heeft verwoest en de mensenrechten heeft geschonden.”

Topfoto: Leden van de Inheemse Garde vieren het eerste jaar van president Luis Arce in functie, La Paz, Bolivia, 2021. | Foto: Twitter/ @PixiedustJtT


Eerdere berichten in dit webarchief: