Bron: kawsachunnews 2 december 2021 ~~~

Tijdens de staatsgreep werden alle staatsbedrijven gesloten, een maatregel die een bedreiging vormde voor de voedselsoevereiniteit van het land en die heel goed tot inflatie had kunnen leiden als het regime niet binnen minder dan een jaar was gevallen. Desondanks is president Luis Arce erin geslaagd het door de staat geleide economische model van Bolivia opnieuw op te bouwen

De gecumuleerde inflatie van Bolivia voor 2021 bedraagt slechts 0,54%, aldus een nieuw rapport van het Boliviaanse Instituut voor Buitenlandse Handel (IBCE), een particulier onderzoekscentrum. Ondertussen is het regionale gemiddelde, volgens het IMF, in heel Latijns-Amerika opgelopen tot 9,3%.

De 0,54% van Bolivia staat in schril contrast met de cijfers van de Centrale Bank van zijn buurlanden, zoals Chili (6,5%), Argentinië (41,8%), Brazilië (8,24%), Peru (5,23%), en Paraguay (6,23%).

Uit het verslag blijkt dat de sector met de hoogste inflatie particulier onderwijs is (5,8%), maar dat de kosten voor eten en drinken in 2021 met slechts 0,59% zijn gestegen. Openbaar vervoer stijgt met 0,39%. De stad met de hoogste inflatie was Cobija met een record van 4,12%, gevolgd door Trinidad 0,92%, Santa Cruz 0,88%, La Paz 0,57%, en Cochabamba met 0,3%.

President Luis Arce is econoom van beroep en deskundig op het gebied van monetair beleid, een vak dat hij doceerde aan de Universidad Mayor de San Andres (UMSA) in La Paz, de belangrijkste openbare universiteit van het land.

Sinds de terugkeer van de democratie in november 2020 heeft president Arce zich geconcentreerd op maatregelen aan de aanbodzijde, zoals uitgaven voor infrastructuur en de reactivering van staatsbedrijven, zoals de kunstmestfabriek in Bulo Bulo, voedselverwerkende bedrijven in het hele land en EMAPA, dat garant staat voor de toeleveringsketens bij de productie van basislevensmiddelen.

Toen de markten vorige maand een stijging van de rundvleesprijs aankondigden, reageerde EMAPA met de aankondiging dat zij rundvlees tegen een “eerlijke prijs” zouden gaan verkopen, wat een prijscorrectie veroorzaakte. De directeur van EMAPA, Franklin Flores, verklaarde in oktober: “We zullen rundvlees beginnen te verkopen in de verschillende distributiepunten die EMAPA heeft, zoals supermarkten, en ook rechtstreeks aan de detailhandelaars en de marktverkopers voor wie de prijs van de groothandelaars duurder is geworden, we zullen het tegen een eerlijke prijs distribueren”.

Tijdens de staatsgreep werden alle staatsbedrijven gesloten, een maatregel die een bedreiging vormde voor de voedselsoevereiniteit van het land en die heel goed tot inflatie had kunnen leiden als het regime niet binnen minder dan een jaar was gevallen. Desondanks is president Luis Arce erin geslaagd het door de staat geleide economische model van Bolivia opnieuw op te bouwen, een model dat sinds 2006 heeft geleid tot een situatie waarin Bolivia 95% produceert van wat het aan voedsel consumeert, wat een cruciale bescherming biedt tegen externe schokken en verstoringen van de toeleveringsketen.