Bron: Lia Helguero Kandt 
amerika21 31 december 2022 ~~~~

Vier maanden hechtenis bevolen. Rechtse groeperingen spreken van “politieke ontvoering”. In La Paz eisen nabestaanden van de moordpartijen van 2019 gerechtigheid

La Paz. De arrestatie van de rechtse oppositieleider en gouverneur van Santa Cruz, Luis Fernando Camacho, en zijn overbrenging naar La Paz naar de streng beveiligde gevangenis van Chonchocoro heeft de afgelopen dagen tot gewelddadige confrontaties in Bolivia geleid.

In Santa Cruz hebben tientallen mensen, voornamelijk aanhangers van de ultrarechtse jongerenorganisatie Unión Juvenil Cruceñista (UJC), de gebouwen van het openbaar ministerie in brand gestoken. Ook het huis van de minister van Openbare Werken, Edgar Montaño, werd in brand gestoken. Montaño gaf de UJC hiervan publiekelijk de schuld en meldde dat zijn huis volledig was geplunderd en dat buren die probeerden te helpen werden aangevallen. De jongeren, gewapend met vuurwapens, vielen ook verschillende politiebureaus aan en vernielden patrouillewagens en openbare voorzieningen.

Bovendien blokkeerden de demonstranten verschillende wegen. Deze omvatten de belangrijkste toegangswegen tot Santa Cruz en de belangrijke snelwegverbinding tussen Santa Cruz en Cochabamba.

Op de internationale luchthaven moesten verschillende luchtvaartmaatschappijen hun activiteiten opschorten nadat demonstranten daar hadden geprobeerd de overbrenging van Camacho naar La Paz te verhinderen. De gewelddadige botsingen tussen de demonstranten en de politie duurden tot gisteravond laat.

De christelijk-fundamentalistische ultrarechtse politicus wordt beschuldigd van terreur, samenzwering en opruiing tijdens de staatsgreep van 2019. Ook tegen Jeanine Añez, die destijds het presidentschap overnam van Evo Morales, tegen de vader van Camacho en tegen drie voormalige ministers en militaire en politiechefs loopt een onderzoek.

Openbaar aanklager Omar Mejilones verzocht om voorlopige hechtenis voor Camacho. Hij legde uit dat Camacho in november 2019 naar La Paz kwam met de vaste bedoeling een democratisch gelegitimeerde regering af te zetten en het aftreden van de herkozen Morales eiste.

De rechter die belast is met de zaak heeft nu besloten Camacho vier maanden preventief vast te houden terwijl de zaak wordt onderzocht.

Tijdens de overbrenging naar de maximaal beveiligde gevangenis spraken zijn mede politieke activisten over politieke vervolging en riepen zij hun medeburgers op zich te mobiliseren. Zij hadden kritiek op het feit dat hij door in het zwart geklede agenten op de grond werd gegooid en geboeid terwijl er een pistool op hem werd gericht. Ondertussen ontkende minister Eduardo del Castillo alle aantijgingen en verzekerde hij dat Camacho’s rechten waren gerespecteerd, dat hij geen verwondingen had opgelopen en dat zijn gezondheidstoestand stabiel was.

De verdachte heeft zelf gebruik gemaakt van het zwijgrecht tegenover het openbaar ministerie. Hij zei dat hij de rechterlijke macht niet vertrouwde en dat de zaak “samenhang en geloofwaardigheid” miste. In een schriftelijke verklaring liet hij later weten: “Ik ben er trots op dat ik deel heb uitgemaakt van de grootste strijd in de geschiedenis van Bolivia. Ik ben niet bang voor de gevangenis van de dictatuur”. Hij beweerde ook op brute wijze te zijn gearresteerd en ziet zichzelf als “verdediger van de democratie”.

Gelijktijdig met de protesten in Santa Cruz waren er ook demonstraties in La Paz, maar op initiatief van de nabestaanden van de slachtoffers van de moordpartijen tijdens en na de staatsgreep van 2019. Zij eisten gerechtigheid en een gevangenisstraf voor Camacho.

De staatsgreep leidde tot het aftreden en de vlucht in ballingschap van de toenmalige president Evo Morales, en tot bloedbaden in Sacaba en Senkata, waarbij meer dan twintig mensen omkwamen. Añez, die een grote Bijbel omhoog hield, verklaarde zichzelf tot interim president. Direct naast haar stond Camacho. Deze stormde na het aftreden van Morales het presidentieel paleis binnen met een vlag in de ene hand en een bijbel in de andere. “De Bijbel keert terug naar het regeringspaleis,” kondigde Camacho voor de camera aan terwijl hij boog voor een Bijbel en een vlag die hij op de presidentiële zetel had geplaatst. “Pachamama komt nooit meer terug. Vandaag keert Christus terug naar het regeringspaleis. Bolivia is voor Christus” (amerika21 bericht oktober 2020).

Sinds de verkiezing van Evo Morales tot president in 2005 staat Camacho aan het hoofd van een beweging die streeft naar onafhankelijkheid, of tenminste meer autonomie, voor de economisch sterkere laaglanden rond Santa Cruz ten opzichte van de Boliviaanse hooglanden. Nog maar een paar weken geleden waren er gewelddadige stakingen en demonstraties vanwege een geplande volkstelling (amerika21 bericht november 2022). De rechtse oppositie en de economische elites van Santa Cruz willen vooral meer politieke invloed krijgen in de plurinationale en centraal bestuurde Andesstaat.

Topfoto: De stemming in Santa Cruz komt op scherp te staan na de arrestatie van Camacho Bron: @Luis Fernando Camacho