Bron: Ángel Guerra Cabrera 
Resumen 27 oktober 2022 (SP)
orinocotribune 1 november 2022 (EN) ~~~

De ultra-rechtse gouverneur van het departement Santa Cruz, Luis Fernando Camacho, en zijn separatistische clan houden sinds 21 oktober een staking van de elite en de bazen tegen de regering van Bolivia in stand, die al een leven heeft gekost en economische verliezen van tientallen miljoenen dollars. Camacho en de leiders van het burgercomité van Santa Cruz eisen dat de volks- en woningtelling, die om technische redenen is uitgesteld tot een jaar later, wordt vervroegd naar 2023.

Er zij aan herinnerd dat Camacho een van de meest reactionaire, racistische, pro-imperialistische en patriarchale politici van het land van de Altiplano is en een van de meest prominente hoofdrolspelers was bij de organisatie van de staatsgreep tegen Evo Morales in 2019, die werd ingezet met een staking die sterk leek op de huidige, die belangrijke sectoren van de Boliviaanse middenklasse meesleepte. Maar vandaag zijn de omstandigheden anders dan toen; de Beweging naar Socialisme (MAS) heeft aan ervaring en bewustzijn gewonnen. MAS is aan de macht na een grote verkiezingsoverwinning waarbij het de rechtse coup versloeg en meer dan 55% van de stemmen kreeg tegen 27% van de volgende kandidaat. Het moreel in de strijd is hoog.

Anderzijds is de eis van Santa Cruz inzake de volkstelling in andere departementen van het land niet ingewilligd. De staking kan echter wel de regionale en nationale economie schaden vanwege het buitengewone economische en commerciële belang van Santa Cruz. De volkstelling is onder meer belangrijk omdat zij bij wet te maken heeft met de toewijzing van middelen door de nationale regering en het aantal vertegenwoordigers in de Kamer van Afgevaardigden, waar Santa Cruz drie zetels zou kunnen krijgen, hoewel ten minste één daarvan voor de MAS, de tweede politieke kracht in het departement, zou zijn. Men begrijpt echter niet dat het uitstellen van de volkstelling, om technisch goed onderbouwde redenen, een aanleiding is om een nationaal politiek conflict te creëren, met ernstige economische gevolgen, op een moment dat de economie zich gestaag herstelt van de gevolgen van de pandemie, het rampzalige economische beheer van de coupplegers en de internationale crisis.

De regering van La Paz heeft van meet af aan het standpunt ingenomen dat de dialoog met de regering van Santa Cruz moet worden voortgezet, maar zij heeft niet meer gedaan dan het gesprek op gang brengen tussen María Nela Prada Tejada, minister van het presidentschap, en Camacho, toen deze laatste besloot de tafel te verlaten en deze te verlaten, woedend omdat zijn eisen niet werden ingewilligd. De nationale regering stemde er zelfs mee in de mogelijkheid te overwegen om de volkstelling te vervroegen als de technici van de regering van Santa Cruz konden aantonen dat deze naar behoren kon worden uitgevoerd. Het is meer dan een staking, het is een wegblokkade en verplichte sluiting van bedrijven en etablissementen die nauwelijks steun onder de bevolking heeft.

De MAS riep op 23 oktober een Grote Volksraad bijeen, die werd bijgewoond door honderdduizenden inwoners van Santa Cruz, die de staking afwezen. Velen van hen zijn het niet alleen politiek oneens met de staking, maar deze treft hen ook economisch, zoals de werknemers in de informele economie en de landbouwproducenten in de regio. De aanwezigen verklaarden: “vóór de aankondiging van een staking voor onbepaalde tijd door het Burgercomité pro Santa Cruz, heeft zich op 21 oktober 2022 aan de voet van het monument van Chiriguano, in de stad Santa Cruz de la Sierra, de Grote Nationale Raad ter Verdediging van de Democratie en de Economie georganiseerd met deelname van de bevolking van Santa Cruz, arbeiders, inheemse volkeren, inboorlingen, arbeiders, boeren, interculturele organisaties, economische en productieve sectoren van het platteland en de stad, vrouwenorganisaties, vakbondsleden, transporteurs, studenten, universiteitsstudenten, coöperaties, micro-, kleine en middelgrote ondernemers, ambachtslieden, kunstenaars, senioren, gehandicapten, jongeren en de georganiseerde civiele samenleving. Met de vaste democratische overtuiging en in het kader van de eerbiediging van de normen die de Plurinationale Staat Bolivia regeren, eisen de sectoren van de samenleving dat er een einde wordt gemaakt aan de intenties om de nationale regering, die de nationale verkiezingen van oktober 2020 op democratische wijze met meer dan 55% heeft gewonnen, onder leiding van Lucho Arce en David Choquehuanca, te destabiliseren”.

De Verenigde Staten en de Latijns-Amerikaanse oligarchieën hebben zich neergelegd bij het bestaan van sociale transformatieprocessen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, des te meer wanneer deze worden geleid door succesvolle, soevereine en strijdbare regeringen zoals die onder leiding van Luis Arce en David Choquehuanca.

Ofschoon de staatsgreep en alle manoeuvres van de secretaris-generaal van de OAS, Luis Almagro, om dictator Jeanine Añez in de regering te houden zijn mislukt, en ondanks het feit dat de MAS en haar kandidaten Arce en Choquehuanca met een overweldigende meerderheid van stemmen zijn gelegitimeerd, zal het noordelijke rijk alles in het werk blijven stellen om het veranderingsproces in Bolivia te verstikken.

Topfoto: “Nee tegen werkloosheid, ja tegen werk, arbeiders in Santa Cruz protesteren tegen staking van de bazen. Foto: AFPPIX.

Angel Guerra Cabrera is een Journalist en Cubaans politiek analist. Hij was directeur van de krant Juventud Rebelde (1968-1971), het tijdschrift Bohemia (1971-1980) en andere Cubaanse publicaties. Hij heeft als journalist gewerkt in landen in Azië, Afrika, Europa, Latijns-Amerika en de VS. In Mexico is hij columnist over internationale vraagstukken van de kranten La Jornada en Excelsior. Hij is coördinator van het Forum voor politieke reflectie over Mexico en de huidige wereld, dat gezamenlijk wordt georganiseerd door Casa Lam en La Jornada