Bron: Al Mayadeen English 27 Jun 2024 ~~~

Een poging tot staatsgreep in Bolivia heeft internationaal veel woede opgewekt. Tal van staten in de regio en daarbuiten hebben de aanval op de democratie van het land veroordeeld.

Leiders van over de hele wereld, inclusief Latijns-Amerika en Europa, hebben een poging tot staatsgreep in Bolivia veroordeeld. Ze schaarden zich achter de Boliviaanse president Luis Arce en veroorzaakten een golf van internationale solidariteit ter ondersteuning van de legitieme regering van het land.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro was een van de eersten die zijn steun uitsprak voor Arce en de Bolivianen aanspoorde om hun democratie te verdedigen. “We roepen het Boliviaanse volk op om hun democratie, hun grondwet en hun president Luis Arce te verdedigen,” verklaarde Maduro woensdag. “Het is belangrijk om vrede en stabiliteit te verdedigen. Bolivia heeft de steun van heel Latijns-Amerika. Er moet een einde komen aan de staatsgreep.”

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel sloot zich aan bij de woorden van Maduro en beschreef de taferelen in Bolivia als “schandalig”. Hij onderstreepte de bezorgdheid van de regio over de ontwikkelingen in Bolivia.

Ook leiders van Paraguay, Uruguay, Peru, Chili, Mexico, Colombia, Honduras, Iran en Spanje gaven publieke verklaringen uit waarin ze de couppoging veroordeelden en hun steun betuigden aan president Arce.

Het Boliviaanse volk ging ook de straat op om te protesteren tegen de couppoging

WATCH | Boliviaanse burgers gaan de confrontatie aan met de coupplegers buiten het presidentieel paleis in LaPaz. – Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 26 juni 2024

De Colombiaanse president Gustavo Petro riep op tot democratisch verzet tegen de couppoging. “De militaire staatsgreep in Bolivia is absoluut onacceptabel. Ik nodig het hele Boliviaanse volk uit tot democratisch verzet.”

“Latijns-Amerika moet zich verenigen ten gunste van de democratie. De Colombiaanse ambassade moet vervolgden asiel verlenen. Er zouden geen diplomatieke banden zijn tussen Colombia en een dictatuur!” verklaarde Petro op X.

Totale afkeer van militair geweld in Bolivia. Verzoek aan de Boliviaanse bevolking om zich democratisch te verzetten.

Amerika Latina moet zich verenigen ten gunste van de democratie. De Colombiaanse ambassade moet onderdak bieden aan de vervolgden.
Er is geen diplomatieke relatie tussen Colombia en… – Gustavo Petro (@petrogustavo) 26 juni 2024

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de staatsgreep “tegen de principes van de democratie” in Bolivia en beschouwde het als een aanval op de democratische instellingen en de legitieme regering van het land.

Ook de Europese Unie liet zich niet onbetuigd: EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelde alle pogingen om de grondwettelijke orde in Bolivia te ondermijnen.

“De Europese Unie veroordeelt elke poging om de grondwettelijke orde in Bolivia te ondermijnen en democratisch gekozen regeringen omver te werpen, en betuigt zijn solidariteit met de Boliviaanse regering en bevolking,” zei Borrell op X.

De Europese Unie veroordeelt elke poging om de grondwettelijke orde in Bolivia te omverwerpen en de democratisch gekozen Boliviaanse regering te onttronen en betuigt haar solidariteit met de Boliviaanse regering en bevolking. – Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) 26 juni 2024

President Arce hekelde de “ongeoorloofde mobilisatie” van militaire eenheden en riep op tot respect voor democratische processen toen soldaten voor de presidentiële residentie in de hoofdstad van het land verzamelden.

Zelfs de voormalige Boliviaanse president Jeanine Anez, die werd genoemd in de eisen van de militairen voor de vrijlating van politieke gevangenen, heeft de couppoging veroordeeld.

“Ik veroordeel de mobilisatie van de militairen op het Murilloplein, die van plan zijn om de grondwettelijke orde te vernietigen. De [politieke beweging] MAS [geleid door de Boliviaanse president Luis] Arce en [ex-president Evo] Morales moeten [de macht] neerleggen door middel van een stemming in 2025. Wij Bolivianen zullen de democratie verdedigen,” zei Anez woensdag op X.

Anez werd in maart 2021 gearresteerd en zit sindsdien in voorarrest. Ze wordt onder andere beschuldigd van genocide.

Video’s gedeeld op sociale media toonden zwaarbewapende soldaten en gepantserde voertuigen die zich verzamelden op het centrale Plaza Murillo van La Paz.

“De drie chefs van de strijdkrachten zijn gekomen om onze ontsteltenis te uiten. Er komt een nieuw kabinet van ministers, er zullen zeker dingen veranderen, maar ons land kan zo niet langer doorgaan,” vertelde generaal Juan Jose Zuniga aan een lokaal tv-station.

Topfoto: Een pantservoertuig en militaire politie vormen zich buiten het regeringspaleis aan Plaza Murillo in La Paz, Bolivia, 26 juni 2024