Bron: Svetlana Ekimenko 
sputnikglobe 19 september 2023 ~~~

Terwijl Volodymyr Zelensky voor de tweede keer in de Verenigde Staten aankomt om te pleiten voor meer hulp, heeft een rapport van de Amerikaanse media een gedetailleerd onderzoek onthuld dat de heftige beweringen van de Oekraïense president van een paar weken geleden weerlegt.

Het bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan de VS om de Algemene Vergadering van de VN in New York bij te wonen, het Witte Huis te bezoeken en leiders van het Congres te ontmoeten, vindt plaats tegen een ontnuchterende achtergrond. Het veelgeprezen tegenoffensief van Oekraïne stottert, terwijl het scepticisme over het eindeloos steunen van het regime in Kiev bij sommige Republikeinse wetgevers toeneemt.

Aan de vooravond van Zelensky’s aankomst publiceerde de New York Times een onderzoeksartikel over een raketaanval op een markt in de stad Konstantinovka, in de Volksrepubliek Donetsk (DPR), die eerder die maand plaatsvond. [ zie hier de rapportage van DonBass-Insider – NLvertaald ]

Bij de aanval op 6 september kwamen volgens Oekraïense functionarissen 15 mensen om het leven en raakten meer dan 30 mensen gewond. Zelensky beschreef het al snel als een “Russische” aanval op “een gewone markt en winkels”, waarop veel westerse media deze bewering herhaalden en de Oekraïense premier Denys Shmyhal “eerlijke vergelding” beloofde. De aanval vond plaats op dezelfde dag dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een verrassingsbezoek bracht aan Oekraïne en miljoenen aan nieuwe hulp voor Kiev aankondigde.

Het bewijs toont echter aan dat het een Oekraïense raket van een Buk grond-luchtsysteem was die de tragedie veroorzaakte, aldus het Amerikaanse rapport. Een lange blik op ooggetuigenverslagen, berichten op sociale media, analyse van videobeelden en wapenfragmenten, samen met satellietbeelden, “wijst er sterk op dat de catastrofale aanval het resultaat was van een dolende Oekraïense luchtverdedigingsraket afgevuurd door een Buk lanceersysteem,” schrijven de journalisten.

De Oekraïense autoriteiten probeerden aanvankelijk “te voorkomen dat journalisten van de Times toegang kregen tot de brokstukken van de raket en het gebied waar de inslag plaatsvond”, aldus het rapport. Ze slaagden er echter in om de plaats van de inslag te bereiken, met getuigen te praten en fragmenten van het projectiel zelf te verzamelen.

Oekraïens artillerievuur was gemeld in het gebied, volgens een lokale Telegram-groep, minuten voor de aanval op het marktplein, onderstreepte het mediarapport. De raketaanval op Konstantinovka kwam uit de richting van Oekraïens grondgebied, niet van Russische linies, volgens beelden van beveiligingscamera’s die de journalisten hebben gezien. Bovendien beweren ze dat “ten minste vier voetgangers tegelijkertijd hun hoofd lijken te draaien in de richting van het inkomende geluid” – in de richting van grondgebied dat in handen is van Oekraïne – toen de raket naderde. Een reflectie van de raket zelf, komende vanuit het noordwesten, over geparkeerde auto’s heen, is zichtbaar op de genoemde beelden.

Verdere analyse toont aan dat de krater en het punt van ontploffing ook “consistent” zijn met een raket die vanuit het noordwesten kwam. Volgens verslaggevers van de media die in de nabijgelegen stad Druzhkovka waren op het moment van de raketaanval op Konstantinovka, had het Oekraïense leger enkele minuten voor de inslag twee grond-luchtraketten gelanceerd in de richting van de Russische frontlinie.

De Oekraïense raketlanceringen werden naar verluidt ook genoemd door de inwoners van Druzhkovka op het genoemde tijdstip in een lokale social media groep. Getuigen die verslaggevers interviewden bevestigden ook dat ze de raketten zagen worden afgevuurd en dat deze in de richting van Konstantinovka gingen.

“Het tijdstip van deze lanceringen komt overeen met het tijdstip van de raket die de markt in Kostiantyn[o]vka trof, rond 14.04 uur [lokale tijd]”, aldus de krant.

Raketten werden gelanceerd vanaf velden buiten Druzhkovka, verklaarde een andere getuige, eraan toevoegend dat het door het Oekraïense leger werd gebruikt om luchtverdedigingssystemen te plaatsen. Nadat verslaggevers zelf de plek in kwestie bezochten, “zagen ze aanwijzingen dat het recentelijk door het leger was gebruikt, waaronder loopgraven, afvalkuilen en brede sporen die overeenkomen met een groot militair voertuig.” Satellietbeelden toonden verse schroeiplekken rond de loopgraven op de dag van de raketaanval, een aanwijzing dat het gebied gebruikt zou kunnen zijn om raketten te lanceren, onthulde het onderzoek.

Mensen lopen op de plaats van een raketinslag op een markt in Konstantinovka in de regio Donetsk op 6 september 2023.© AFP 2023 / POLINA MELNYK

Hoewel de Oekraïense autoriteiten hebben beweerd dat Rusland een raket van een S-300 luchtverdedigingssysteem op Konstantinovka heeft afgevuurd, heeft zo’n raket een “andere kop” dan de raket die op 6 september op de markt ontplofte, aldus het rapport. Het rapport voegde eraan toe dat de metingen van de gaten in de gevels van de gebouwen die het dichtst bij de aanval lagen “qua grootte en vorm overeenkomen” met een 9M38 raket, afgevuurd door een Buk luchtafweervoertuig, gebruikt door Oekraïne. Dezelfde conclusies werden naar verluidt getrokken door onafhankelijke militaire experts op het gebied van bomopruiming: de schade op de plaats van de raketaanval in Konstantinovka kwam “het meest overeen met een 9M38”.

Het regime in Kiev heeft een valse vlag geënsceneerd in Konstantinovka in de DPR op basis van hetzelfde plan als in Bucha, zei de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties Vassily Nebenzia tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad op 8 september. Verwijzend naar de aanval op de stad in het deel van de DPR dat door de Oekraïense strijdkrachten wordt gecontroleerd, noemde hij het een verschrikkelijke tragedie en voegde eraan toe:

“Het is alleen zo dat we er zeker van zijn dat jullie dit incident snel zullen vergeten en in de doofpot zullen stoppen, net als in het geval van de aanval op Kramatorsk in april vorig jaar.”

De westerse mainstream media hebben graag de onwaarheden van het regime in Kiev overgenomen, zoals het beschuldigen van Rusland van het opzettelijk aanvallen van burgerdoelen. De ontwikkelingen in de stad Kramatorsk, in de Volksrepubliek Donetsk (DPR), zijn een ander voorbeeld.

In Bucha hadden de Oekraïense autoriteiten en westerse media gruwelijke beelden verspreid waarop vermoorde burgers te zien waren die langs een weg in een voorstad van Kiev lagen, onder het mom van “Russische oorlogsmisdaden”. Moskou deed de beelden af als een valse vlag provocatie en wees erop dat de lichamen een paar dagen na de terugtrekking van de Russische troepen verschenen.

Rusland heeft herhaaldelijk verklaard dat zijn strijdkrachten geen civiele faciliteiten aanvallen.

Topfoto: Verwoeste en uitgebrande auto’s na een raketaanval op Konstantinovka in de Democratische Volksrepubliek Korea op 6 september 2023. © AFP 2023 / STRINGER