Bron: moonofalabama 26 juli 2022 ~~~

Het vijandige gedrag dat het ‘westen’ vertoont tegenover China en Rusland heeft gevolgen.

Het internationale ruimtestation verliest de Russische modules die het nodig heeft om te manoeuvreren. De VS zullen onmiddellijk nieuwe voortstuwingsmodules moeten bouwen als ze het willen redden.

Rusland trekt zich na 2024 terug uit het internationale ruimtestation

Rusland heeft gezegd dat het zich na 2024 zal terugtrekken uit het Internationale Ruimtestation (ISS) om zich te concentreren op de bouw van zijn eigen buitenpost in de ruimte.

Joeri Borisov, die eerder deze maand werd aangesteld om het door de staat gecontroleerde ruimtevaartbedrijf Roscosmos te leiden, zei tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland zijn verplichtingen aan andere partners zal nakomen voordat het uit het project stapt.

Borisov zei dat “de beslissing om het station na 2024 te verlaten is genomen”.

De VS hadden gepland om het station tot 2031 te exploiteren:

Eerder dit jaar publiceerde de NASA plannen voor het ISS waarbij de 444.615 kg wegende constructie in januari 2031 uit zijn baan zou kunnen worden gehaald en zou neerstorten op een “ruimtevaartkerkhof”.

NASA zei dat het laboratorium tot 2030 in bedrijf zou blijven, maar dat de toekomst op lange termijn niet houdbaar is.

De einddatum zal nu waarschijnlijk eerder zijn dan NASA had gepland. Zoals een eerder rapport uitlegde:

Rusland levert het drijfgas en de stuwraketten die nodig zijn om het station periodiek op te krikken, een kritieke capaciteit die NASA momenteel niet kan vervangen. Het manoeuvreren wordt verzorgd door stuwraketten die zijn ingebouwd in de Russische Zarya- en Zvezda-modules en aan boord van de Progress-bevoorradingsschepen.

Een Northrop Grumman Cygnus vrachtschip dat eerder deze week arriveerde is het eerste Amerikaanse voertuig na de space shuttle dat in staat is om het station op te stuwen, maar het kan op zichzelf de Russische capaciteit niet vervangen.

NASA astronauten zijn niet opgeleid om Russische systemen te bedienen en vice versa voor de kosmonauten. Geen van beide partijen kan het lab veilig alleen bedienen.

Zonder de Russische stuwrakermodules zal het station voortdurend vertragen en naar de aarde zinken totdat het uiteenvalt en in de atmosfeer verbrandt.

Als de VS hun eigen stuwrakermodules zouden bouwen, zou dat waarschijnlijk meer dan twee jaar duren. Ze zouden waarschijnlijk te laat komen om het station te redden.

Rusland heeft plannen om een nieuw ruimtestation te bouwen. Een alternatief zou kunnen zijn om aan te sluiten bij het Chinese ruimtestation dat vorig jaar werd gelanceerd. Gisteren heeft het zijn tweede grote module, een laboratorium, ontvangen. Een derde grote module zal later dit jaar worden toegevoegd.

China heeft zijn eigen ruimtestation gebouwd omdat het door de VS was uitgesloten van deelname aan het ISS:

China is uitgesloten van het ISS sinds 2011, toen het Congres een wet aannam die officieel Amerikaans contact met het Chinese ruimteprogramma verbood vanwege zorgen over de nationale veiligheid. “Nationale veiligheid” is natuurlijk het lingua franca excuus voor elk land om alles te doen wat het maar wil, zelfs als het niets te maken heeft met, je weet wel, de veiligheid van de natie. Maar dat geeft niet.

Slechts 11 jaar na het verbod heeft China zijn eigen ruimtestation gelanceerd en in gebruik genomen.

Het is waarschijnlijk dat er vanaf 2025 weer slechts één internationaal ruimtestation zal zijn. Maar het zal worden geëxploiteerd door China en waarschijnlijk Rusland, terwijl de VS en haar bondgenoten er waarschijnlijk van zullen worden uitgesloten.

Dit is het gevolg van het vijandige gedrag van de VS, die anderen om niet-serieuze redenen uitsluiten en sanctioneren.

De VS hadden de Nederlandse regering onder druk gezet om de levering van ASML-machines aan China te verbieden, die nodig zijn om de 4-7 nanometer structuren van de meest geavanceerde computerchips van vandaag te maken. Twee weken geleden begonnen de VS een poging om ASML te verbieden zelfs zijn oudere modellen aan China te leveren.

Maar een Amerikaans-Canadees bedrijf kwam er onlangs achter dat het Chinese SMIC al massaal 7 nm-chips produceert. Dat vermogen was niet aangekondigd:

“Dit is het meest geavanceerde technologieproduct dat TechInsights tot nu toe van SMIC heeft gezien en kan leiden tot een echt 7 nm-proces waarin geschaalde logica en geheugenbitcellen zijn opgenomen”, aldus TechInsights.

Chipwereldwatcher Dylan Patel merkte een andere implicatie op voor SMIC’s 7nm-capaciteiten. Hij zei dat de ontwikkeling betekent dat China nu verder is dan de VS of Europa in het hebben van 7 nm contract chip productie capaciteiten, aangezien de Amerikaanse chipmaker Intel zijn 7 nm-proces nog niet beschikbaar heeft gesteld aan gieterij klanten.

China bouwt ook meer chipfabrieken dan wie dan ook:

China loopt voorop in de wereld met de bouw van nieuwe chipfabrieken, een stap in de richting van meer zelfvoorziening op het gebied van halfgeleiders, waardoor sommige kopers uiteindelijk afhankelijk zouden kunnen worden van China voor veel van de basischips waar nu een tekort aan is.

Terwijl chipfabrikanten zich wereldwijd inspannen om de productie op te voeren en tekorten aan te vullen, breidt geen enkel land sneller uit dan China, dat volgens de chipindustriegroep SEMI 31 grote halfgeleiderfabrieken (fabs) zal bouwen in de vier jaar tot 2024.

Tot nu toe importeerde China voor 300 miljard dollar aan chips per jaar. Wanneer alle nieuwe fabrieken in China klaar zijn, zal het grootste deel van dat geld in China blijven. Chipfabrikanten in Taiwan, Zuid-Korea, Japan en de VS zullen nieuwe klanten moeten zoeken of hun eigen productie verlagen.

De ruimtestations en de sancties tegen chips tonen alleen maar aan wat de onvermijdelijke gevolgen zijn van vijandigheid tegenover grote landen zoals Rusland en China.

Zij hebben genoeg alternatieven om de gesanctioneerde producten te vervangen en uiteindelijk hun eigen productiecapaciteit te ontwikkelen.

Dit alles terwijl de VS en zijn bondgenoten marktaandeel verliezen.

Topfoto: International Space Station gezien vanaf een shuttle | bron: Wikipedia