Steven Sahiounie 22 december 2022

Ongeveer 12 miljoen Syriërs worden geconfronteerd met een dodelijke winter zonder verwarmingsbrandstof, benzine voor vervoer en met donkere huizen elke avond.

Damascus is nu bitter koud en wordt binnenkort bedekt met sneeuw. Ongeveer 12 miljoen Syriërs worden geconfronteerd met een dodelijke winter zonder brandstof voor verwarming, benzine voor vervoer, en donkere huizen elke avond zonder elektriciteit. Ook Aleppo, Homs en Hama zijn de hele winter extreem koud.

Stel je voor dat je ziek bent en naar de dokter of het ziekenhuis moet lopen. De ambulances in Syrië zullen nu alleen reageren op de meest levensbedreigende oproepen omdat ze benzine moeten sparen, of dreigen zonder te komen zitten. Benzine op de zwarte markt kost Syriërs een equivalent van 50 Amerikaanse dollar voor een tank benzine van 20 liter.

De Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Zwitserland, de Arabische Liga en andere landen hebben Syrië vanaf 2011 sancties opgelegd. De sancties hadden tot doel de Syrische regering omver te werpen door haar van haar middelen te beroven. De door de VS gesteunde “regime change” is mislukt, maar de sancties zijn nooit opgeheven.

De VS en de EU leggen Syrië al 12 jaar economische sancties op die de Syriërs van hun waardigheid en mensenrechten hebben beroofd.

Nieuw VN-rapport vraagt om opheffing sancties tegen Syrië

De speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten, Alena Douhan, dringt aan op het opheffen van de sancties tegen Syrië, en waarschuwt dat ze het lijden van het Syrische volk sinds 2011 vergroten.

“Ik ben getroffen door de alomtegenwoordigheid van de mensenrechten en de humanitaire gevolgen van de eenzijdige dwangmaatregelen tegen Syrië en de totale economische en financiële isolatie van een land waarvan de bevolking worstelt om opnieuw een waardig leven op te bouwen na de decennialange oorlog”, aldus Douhan.

Na een bezoek van 12 dagen aan Syrië zei Douhan dat de meerderheid van de Syrische bevolking momenteel onder de armoedegrens leeft, met tekorten aan voedsel, water, elektriciteit, onderdak, brandstof om te koken en te verwarmen, vervoer en gezondheidszorg. Zij sprak over de voortdurende uittocht van goed opgeleide en bekwame Syriërs als reactie op de economische problemen van het leven in eigen land.

Douhan meldde dat het grootste deel van de infrastructuur is verwoest of beschadigd, en dat de sancties tegen olie, gas, elektriciteit, handel, bouw en techniek het nationaal inkomen hebben verminderd, waardoor economisch herstel en wederopbouw niet mogelijk zijn.

De sancties verhinderen de ontvangst van betalingen van banken en leveringen van buitenlandse fabrikanten. Ernstige tekorten aan medicijnen en medische apparatuur hebben ziekenhuizen en klinieken geplaagd. Het ontbreken van een waterzuiveringssysteem in Aleppo veroorzaakte een ernstige uitbraak van cholera in de late zomer, en het systeem kan niet worden gekocht, geïnstalleerd of onderhouden onder de huidige Amerikaanse sancties tegen Syrië.

Douhan zei: “Ik dring aan op de onmiddellijke opheffing van alle unilaterale sancties die de mensenrechten ernstig schaden en alle inspanningen voor spoedig herstel, wederopbouw en wederopbouw verhinderen.”

Amerikaanse sancties zijn niet effectief.

In 1998 schreef Richard Haass: “Economische sancties: Too Much of a Bad Thing’. Hij waarschuwde de Amerikaanse buitenlandse beleidsmakers dat sancties alleen niet effectief zijn wanneer de doelen groot zijn, of de tijd kort. De omverwerping van de Syrische regering is een omvangrijk doel, en de sancties hebben dat doel niet bereikt.

Haass voorspelde dat sancties economische nood en migratie kunnen veroorzaken. In de zomer van 2015 trokken ongeveer een half miljoen Syriërs als economische migranten door Europa en werden vooral door Duitsland opgevangen.

Er is een morele plicht om sancties niet langer te gebruiken als instrument van buitenlands beleid omdat onschuldige mensen worden getroffen, terwijl de sancties hebben gefaald.

De VS steelt Syrische olie, en laat geen geïmporteerde olie toe

Volgens de Amerikaanse regering verbieden de sancties tegen Syrië “nieuwe investeringen in Syrië door Amerikaanse personen, de uitvoer of verkoop van diensten aan Syrië door Amerikaanse personen, de invoer van aardolie of aardolieproducten van Syrische oorsprong en de betrokkenheid van Amerikaanse personen bij transacties met Syrische aardolie of aardolieproducten.”

Er is een ontheffing die kan worden aangevraagd bij het ministerie van Handel om de sancties te omzeilen; deze geldt echter alleen voor het verzenden van artikelen naar het door terroristen bezette gebied van Idlib. Hayat Tahrir al-Sham was de aan Al Qaeda gelieerde organisatie in Syrië en is de enige terreurgroep die nu grondgebied in Syrië bezit.

Op 22 oktober meldden de media Energy World dat de Amerikaanse bezettingstroepen 92 tankwagens en vrachtwagens met Syrische olie en tarwe die uit het noordoosten van Syrië waren gestolen, naar Amerikaanse bases in Irak hadden gesmokkeld. De diefstal gaat door en duurt voort.

De VS werkt samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een Koerdische militie met een politieke vleugel die de communistische ideologie van Abdullah Ocalan van de PKK volgt. President Trump beval het Amerikaanse leger om het noordoosten van Syrië te blijven bezetten en hij gaf de Amerikaanse soldaten daar opdracht om de Syrische olie te stelen om te voorkomen dat het Syrische volk in de rest van het land zou profiteren van de benzine en de elektriciteit die uit de bronnen worden geproduceerd.

Het Syrische ministerie van Olie zei in augustus dat de Amerikaanse troepen 80 procent van de Syrische olieproductie stalen, waardoor de Syrische olie- en gasindustrie directe en indirecte verliezen leed van ongeveer 107,1 miljard euro.

Omdat de regering van Damascus niet kan beschikken over de olie die haar bronnen produceren, is zij afhankelijk van dure importolie, meestal uit Iran. De VS nemen routinematig Iraanse tankers in beslag, zoals onlangs toen de Amerikaanse marine een tanker gijzelde voor de kust van Griekenland op weg naar Syrië, maar uiteindelijk door Griekenland werd vrijgelaten.

Benzinetekort

De regering heeft een driedaags weekend ingesteld voor scholen en overheidsdiensten, en sportevenementen opgeschort om brandstof te besparen.

Maurice Haddad, directeur van de General Company for Internal Transport in Damascus, vertelde de krant al-Watan dat de regering strengere dieselquota heeft vastgesteld, wat leidt tot minder dagelijkse busdiensten.

De nieuwswebsite Athar-Press meldde dat verschillende bakkerijen in Damascus hun deuren hebben moeten sluiten wegens gebrek aan brandstof.

Brandstof is nodig om elektriciteit op te wekken in Syrië, en door het gebrek aan binnenlandse of ingevoerde brandstof hebben de meeste huizen in Syrië ongeveer één uur per dag elektriciteit, en die hoeveelheid neemt dagelijks af.

Sanctievrijstellingen alleen voor Idlib en de Koerden

De enige twee gebieden in Syrië die niet onder het bestuur van Damascus vallen, zijn Idlib in het noordwesten en de door de VS gesteunde Koerdische regio in het noordoosten. De sancties van de VS zijn alleen op die twee plaatsen niet van toepassing. Maar die twee plaatsen vertegenwoordigen een klein aantal Syriërs in vergelijking met de burgers in het hele land, en de grote steden Damascus, Aleppo, Homs, Hama en Latakia. De VS zorgt ervoor dat de mensen die tegen de Syrische regering zijn, beloond blijven worden met voorraden en wederopbouw, terwijl de miljoenen vreedzame burgers in een constante staat van lijden en ontbering worden gehouden.