Bron: Reuters/Yahoo-news donderdag 14 maart 2024 ~~~ 

NB: Dit Persbericht is een week geleden naar de mediaorganisaties verstuurd. We hebben echter niets van deze belangrijke informatie in een dagblad of bericht van de NOS zien verschijnen. Daarom publiceren we hier nu toch nog het persbericht, ofwel een vertaling van het identieke Yahoo-News item.

BRUSSEL (Reuters) – De topambtenaar van de Europese Unie op het gebied van humanitaire hulp zei op donderdag dat hij geen bewijs had gezien van Israël om de beschuldigingen tegen het personeel van de VN Palestijnse vluchtelingenorganisatie (UNRWA), die een ” cruciale ” rol zou moeten blijven spelen in Gaza, te ondersteunen.

De UNRWA, die hulp en diensten biedt aan Palestijnse vluchtelingen in Gaza en in de hele regio, verkeert in een crisis sinds Israël een dozijn personeelsleden beschuldigde van betrokkenheid bij de Hamas-aanvallen van 7 oktober op Israël.

De beschuldigingen hebben ertoe geleid dat de grootste donor van UNRWA, de Verenigde Staten, en enkele andere donoren hun financiering hebben stopgezet, waardoor de toekomst van de organisatie twijfelachtig is geworden.

Het hoofd van UNRWA uitte eerder deze maand voorzichtig optimisme dat sommige donoren snel zouden terugkeren, hoewel Amerikaanse feenunctionarissen zeiden dat de financieringspauze van Washington permanent zou kunnen worden als gevolg van oppositie in het Congres.

De uitvoerende Commissie van de EU is na de Verenigde Staten de grootste donor van UNRWA. Zij zei op 1 maart dat zij 50 miljoen euro zou betalen aan het agentschap, maar 32 miljoen euro zou inhouden terwijl zij de Israëlische beschuldigingen onderzoekt.

Janez Lenarcic, hoofd humanitaire hulp en crisisbeheer bij de Europese Commissie, zei dat noch hij, noch – voor zover hij weet – iemand anders bij de EU-directie, of enige andere UNRWA-donor bewijsmateriaal had gekregen van Israël.

“Zelfs als die beschuldigingen uiteindelijk waar blijken te zijn, betekent dat niet dat UNRWA de dader is,” zei hij tegen journalisten.

Lenarcic zei dat in dat geval individuele verantwoording op zijn plaats zou zijn in plaats van een standrechtelijke berechting (spoedveroordeling)- en de “onvervangbare” organisatie zou worden gevraagd om schoon schip te maken en door te gaan.

“UNRWA heeft goed, onmiddellijk en effectief gereageerd. Er zijn verschillende maatregelen genomen. Er is een onderzoek. Er is een evaluatie. We zijn tot nu toe tevreden met dit alles,” zei Lenarcic.

“UNRWA moet hier in Gaza natuurlijk een cruciale rol spelen, omdat het beschikt over ongeëvenaarde infrastructuur, magazijnen, schuilplaatsen, logistieke capaciteiten.”

Israël ontketende een oorlog tegen Hamas als reactie op de aanval in oktober waarbij strijders 1.200 mensen doodden en meer dan 250 gijzelaars gevangen namen, volgens Israëlische opgaven.

Gezondheidsfunctionarissen in Gaza zeiden donderdag dat meer dan 100.000 Palestijnen gedood of gewond waren sinds Israël zijn militaire offensief op de enclave begon.

Het conflict in het Midden-Oosten heeft de verdeeldheid in de Europese Unie blootgelegd tussen landen als Ierland, Spanje en België, wier regeringen sympathieker tegenover de Palestijnen stonden, en die van Duitsland en Hongarije die meer de kant van Israël kozen.

FOTO: Plaats van de Israëlische aanval op het UNRWA-hulpdistributiecentrum in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook

Persbericht van Reuters, opgezet door Nette Noestlinger en Gabriela Baczynska. We hebben deze belanrijke informatie niet in het ‘nieuws’ van de gevestigde media aangetroffen. Daarentegen wel heel veel negatieve framing t.a.v. de UNRWA en de ongewijzigde leugens van Israel.
De Nederlandse staat handhaaft zijn opschorting van de UNRWA-contributie, terwijl in Gaza dagelijks vele mensen aan honger, verwondingen en ziektes sterven. Het is een schande – In onze naam!


gerelateerd (berichten in dit archief):