Bron: PressTV 18 Maart 2024 ~~~  

Een wereldwijde liefdadigheidsorganisatie tegen armoede heeft Israël veroordeeld voor het opzettelijk verhinderen van de levering van humanitaire hulp aan de Gazastrook in strijd met het internationaal humanitair recht.

Oxfam zei maandag in een rapport dat Israël doorgaat met het “systematisch en opzettelijk blokkeren en ondermijnen van elke zinvolle internationale humanitaire respons” in de Palestijnse gebieden.

De onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie merkte verder op dat het regime in Tel Aviv openlijk een noodbevel negeert van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) op 26 januari om te zorgen voor de levering van basisdiensten en essentiële humanitaire hulp aan burgers in Gaza, en zijn wettelijke verantwoordelijkheid om mensen te beschermen in het land dat het bezet houdt, niet nakomt.

“Het bevel van het ICJ zou de Israëlische leiders moeten hebben geschokt om van koers te veranderen; maar sindsdien zijn de omstandigheden in Gaza alleen maar verslechterd,” zei Sally Abi Khalil, Oxfam-directeur in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“De Israëlische autoriteiten slagen er niet alleen niet in de internationale hulpverlening te faciliteren, maar belemmeren deze ook actief. Wij geloven dat Israël niet alle maatregelen neemt die binnen zijn macht liggen om genocide te voorkomen,”

De voorzitter van de Europese Commissie waarschuwt voor een dreigende hongersnood in Gaza en roept op tot een snel staakt-het-vuren.

Oxfam zei dat “onverdedigbaar inefficiënte” inspectieregels ervoor zorgen dat hulpvrachtwagens die Gaza proberen binnen te komen gemiddeld 20 dagen in de file staan.

Volgens Oxfam weigeren de Israëlische autoriteiten willekeurig goederen voor “tweeërlei gebruik” – civiele goederen die ook militair gebruikt kunnen worden, zoals reservegeneratoren en fakkels.

“De lijst van geweigerde goederen is overweldigend en verandert voortdurend,” zei Oxfam.

Het voerde aan dat Israëlische functionarissen eens waterzakken en watertestkits in een zending van Oxfam hebben geweigerd zonder enige reden voor hun beslissing te geven, voordat ze later de toegang wel toestonden.

De groep hekelde ook “aanvallen op hulpverleners, humanitaire faciliteiten en hulpkonvooien” en “toegangsbeperkingen” voor hulpverleners, vooral in het noorden van Gaza.

Oxfam merkte op dat er in februari 2.874 vrachtwagens Gaza binnenkwamen, wat neerkomt op “20% van het dagelijkse gemiddelde”.

Volgens de liefdadigheidsorganisatie voor armoedebestrijding worden ongeveer 1,7 miljoen Palestijnen, 75% van de bevolking van Gaza, bedreigd door hongersnood.

“De omstandigheden die we hebben gezien in Gaza zijn meer dan catastrofaal,” zei Oxfam in haar rapport.

Israël voerde zijn brute, door de VS gesteunde oorlog op 7 oktober tegen de Gazastrook nadat de verzetsbeweging Hamas haar historische operatie tegen de onderdrukkende macht had uitgevoerd als vergelding voor de toegenomen wreedheden van het regime tegen het Palestijnse volk.

Tot nu toe heeft het regime van Tel Aviv ten minste 31.645 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen, en 73.676 anderen verwond.

Palestijnen wachten op voedsel tijdens de heilige vastenmaand Ramadan, in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, op 13 maart 2024. (Foto door Reuters)


Gerelateerd (berichten in dit archief):