Bron: Presstv 26 september 2023 ~~~ 

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft Guyana er maandag van beschuldigd dat het Exxon Mobile heeft toegestaan om een lang betwiste olierijke grensregio over te nemen.

Tijdens zijn wekelijkse tv-show zei Maduro dat Exxon-Mobile, een bedrijf dat een bod uitbracht op de offshore olieblokken, en het Southern Command van de Verenigde Staten Guyana aan het veranderen zijn in een Amerikaanse militaire basis door de controle over de wateren van de betwiste Essequibostrook over te nemen.

De Venezolaanse president riep op tot rechtstreekse gesprekken met zijn Zuid-Amerikaanse buur om de oplopende spanningen op te lossen en noemde de offshore olie-exploratie door Exxon Mobil illegaal.

“Er is hier maar één oplossing en dat is om de dialoog te hervatten, van man tot man, rechtstreeks,” zei Maduro.

De diplomatieke betrekkingen tussen de twee naties zijn gespannen door het voortdurende geschil over de Essequibo regio, waar Guyana olieblokveilingen houdt.

Venezuela heeft hardnekkig volgehouden dat het gebied van 160.000 vierkante kilometer, dat momenteel onder bestuur staat van Guyana, rechtmatig tot zijn grondgebied behoort.

Het eeuwenlange geschil escaleerde na de ontdekking van ruwe oliereserves in 2015 in het kustgebied door het Amerikaanse olieconglomeraat Exxon Mobile.

Op zaterdag beschuldigde Maduro de Guyanese president Irfaan Ali van het ” omvormen van Guyana in een Exxon Mobil filiaal”.

De acties van Guyana, zei Maduro, “schenden het internationaal recht en brengen de vrede in de regio in gevaar”.

Recente vondsten bieden Guyana de kans om uit te groeien tot een van de belangrijkste olieproducerende landen in Latijns-Amerika.

In april heeft het Internationaal Gerechtshof een uitspraak gedaan waarin het zijn jurisdictie bevestigt over een zaak die mogelijk het rechtmatige eigendom kan bepalen van een gebied dat rijk is aan olie- en gasbronnen, met name die voor de kust.

Tijdens de zitting van de Verenigde Naties op zaterdag kondigde de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yvan Gil, officieel aan dat de Nationale Assemblee van Venezuela toestemming heeft gegeven voor een raadplegend referendum over het lopende territoriale geschil.

Het parlement van Venezuela kwam onlangs met een voorstel voor een referendum over de regio, waarop Guyana de ambassadeur van Venezuela op het matje riep.

Topfoto: De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft opgeroepen tot rechtstreekse besprekingen met zijn Guyaanse ambtgenoot over een betwist olierijk grensgebied. (Archieffoto)