Bron: Andreína Chávez Alava 
venezuelanalysis.com 15 sep 2023 ~~~~

Beijing en Caracas hebben een nieuw tijdperk van bilaterale betrekkingen ingeluid door de economische banden aan te halen en hun politieke en diplomatieke alliantie te bevestigen.

Caracas, 15 september 2023 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft een zesdaags bezoek aan China afgesloten met een ontmoeting met president Xi Jinping in de Grote Hal van het Volk in Peking om de politieke en economische banden aan te halen.

In een gezamenlijke verklaring op woensdag kondigden de twee leiders aan dat ze de betrekkingen tussen hun landen zouden opwaarderen tot een “all-weather strategisch partnerschap”. Dit is een hoge categorie die de Chinese regering voorbehoudt aan belangrijke diplomatieke partners. Venezuela is het eerste Latijns-Amerikaanse land dat dit niveau bereikt.

Het nieuwe partnerschap zal “de praktische bilaterale samenwerking op verschillende gebieden uitbreiden en de samenwerking in internationale aangelegenheden versterken om zo het welzijn van hun volkeren te verbeteren en gezamenlijk de opbouw van een nieuwe wereld te bevorderen”, aldus de verklaring.

President Xi benadrukte dat China “zijn betrekkingen met Venezuela altijd heeft bekeken vanuit een strategisch en langetermijnperspectief”. De Chinese leider herhaalde dat zijn land het Venezolaanse volk steunt tegen buitenlandse inmenging. In de afgelopen jaren heeft de Caribische natie een economische crisis doorgemaakt die werd verergerd door het opleggen van unilaterale sancties door de Verenigde Staten en haar Europese bondgenoten.

“De oprichting van een strategisch partnerschap voor alle weersomstandigheden tussen China en Venezuela voldoet aan de gemeenschappelijke verwachtingen van de twee volkeren en is in overeenstemming met de algemene trend van de historische ontwikkeling,” zei Xi tijdens de ontmoeting.

President Maduro van zijn kant zei dat de oprichting van een strategisch partnerschap voor alle weersomstandigheden “van historische betekenis is en zeker een nieuw tijdperk van bilaterale betrekkingen zal inluiden”. Hij bedankte Beijing voor de steun aan Venezuela bij het doorstaan van de ontberingen als gevolg van de door de VS geleide economische blokkade, vooral tijdens de COVID-19 pandemie.

De Venezolaanse leider voegde eraan toe dat zijn land China’s Belt and Road Initiative en de internationalisering van de yuan zal blijven steunen en ook bereid is om met Peking samen te werken in multilaterale fora zoals de BRICS-groep en de Verenigde Naties (VN).

Tijdens zijn verblijf in China bezocht Maduro de New BRICS Development Bank in de stad Shanghai, waar hij een ontmoeting had met de leider van het blok, de voormalige Braziliaanse president Dilma Rousseff. In een interview met Chinese media prees president Maduro de organisatie door te zeggen dat het “de geboorte van een nieuwe wereld is waar het Zuiden de belangrijkste stem heeft”.

Bij verschillende gelegenheden heeft Caracas zijn bereidheid geuit om lid te worden van de BRICS-groep, waarbij de nadruk werd gelegd op de uitgebreide natuurlijke rijkdommen van het land. Op 24 augustus aanvaardde het platform zes nieuwe partners tijdens een top in Johannesburg, Zuid-Afrika. Venezuela’s aanvraag, die een van de vele kandidaten was, haalde het niet, maar het blok verzekerde dat meer lidmaatschappen in de toekomst overwogen zullen worden.

Na de presidentiële ontmoeting van woensdag zagen Maduro en Xi toe op de ondertekening van 31 bilaterale samenwerkingsdocumenten die gericht zijn op het stimuleren van de samenwerking op gebieden variërend van olie, wetenschappelijke ontwikkeling en toerisme tot “het uitbreiden van de variëteit aan handelsgoederen”.

De belangrijkste overeenkomsten omvatten China’s steun bij de bouw van Venezuela’s speciale economische zones (SEZ’s), armoedebestrijding en het stimuleren van het nationale elektriciteitsnet van de Zuid-Amerikaanse natie, dat aanzienlijk onder druk staat door een jarenlang gebrek aan investeringen.

De geallieerde naties ondertekenden ook een overeenkomst tussen het farmaceutische bedrijf China Meheco en Venezuela’s openbare gezondheidszorg voor de overdracht van technologie en kennis voor het onderhoud van medische apparatuur, de bouw en renovatie van ziekenhuisfaciliteiten en de levering van medicijnen en materialen aan het Caribische land.

In een speciale uitzending vanuit China van zijn wekelijkse programma benadrukte Maduro verder dat Caracas landbouwproducten zoals koffie en avocado zal beginnen te exporteren naar de Chinese markt.

Een aspect van de nieuwe alliantie tussen China en Venezuela dat de internationale krantenkoppen haalde, was de overeenkomst voor ruimteverkenning, die “de eerste Venezolaanse man of vrouw naar de maan zal brengen aan boord van een Chinees ruimteschip”, zei president Maduro. In juli werd Venezuela het eerste Latijns-Amerikaanse land dat zich aansloot bij het door China geleide International Lunar Research Station (ILRS) om in de komende tien jaar een basis te bouwen bij de zuidpool van de maan.

Daarnaast kwamen Caracas en Beijing overeen om de samenwerking tussen wetgevende organen te verdiepen en de samenwerking op het gebied van industriële, groene en duurzame ontwikkeling, mijnbouwprojecten, digitale economie, cultuur en onderwijsuitwisseling te bevorderen.

Alle 31 overeenkomsten werden ondertekend tijdens de afsluiting van de China-Venezuela XVII Gemengde Commissie op Hoog Niveau die woensdag in Beijing werd gehouden en werd geleid door de Venezolaanse vicepresident Delcy Rodríguez en andere Venezolaanse en Chinese autoriteiten op hoog niveau.

Na zijn bezoek aan China reisde president Maduro naar Havana, Cuba, om deel te nemen aan de tweedaagse G77+China-top met staatshoofden en regeringsleiders uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De bijeenkomst is bedoeld om ideeën en mechanismen voor de oprichting van een nieuwe economische en politieke wereldorde onder leiding van het Zuiden verder uit te werken.

Topfoto: De nieuwe overeenkomsten zijn bedoeld om de economische en commerciële samenwerking in de komende jaren te stimuleren. (Twitter / @NicolasMaduro)