Bron: Ricardo Vaz 
venezuelanalysis 10 januari 2025 ~~~~

De Venezolaanse president beloofde dat zijn komende ambtstermijn van zes jaar er een van “vrede en welvaart” zou zijn.

Caracas, 10 januari 2024 (venezuelanalysis.com) – Nicolás Maduro is formeel beëdigd voor zijn derde presidentiële termijn in Venezuela.

De 62-jarige leider van de Verenigde Socialistische Partij (PSUV) zal in functie blijven tot 10 januari 2031, zoals de Venezolaanse grondwet voorschrijft.

De inauguratieceremonie vond vrijdagochtend plaats in het wetgevend paleis van de Nationale Assemblee in Caracas. Er waren vertegenwoordigers van alle staatsmachten van Venezuela aanwezig, evenals internationale delegaties uit 125 landen.

“Ik ben niet tot president benoemd door de regering van de VS of door de pro-imperialistische regeringen van rechts in Latijns-Amerika,” zei Maduro in zijn toespraak. “De macht die ik vertegenwoordig behoort toe aan het volk.”

De Venezolaanse leider drukte “grote emotie” uit bij het ontvangen van de presidentiële sjerp uit handen van de voorzitter van de Nationale Assemblee Jorge Rodríguez en beloofde “het Venezolaanse volk nooit te verraden”.

“Deze nieuwe presidentiële termijn zal een tijd van vrede, welvaart, gelijkheid en een nieuwe democratie zijn,” voegde hij eraan toe. “Ik zweer op onze geschiedenis en op mijn leven, we zullen het bereiken!”

Maduro beloofde het campagneplan van de “zeven omvormingen” vooruit te helpen en kondigde plannen aan om later dit jaar een grondwetshervorming te bespreken.

In de aanloop naar de beëdigingsceremonie hielden de PSUV, gelieerde politieke organisaties en basiscollectieven permanente bijeenkomsten in Caracas en andere steden. Aanhangers van de regering hielden donderdag zonder incidenten een massale demonstratie in de traditionele bolwerken van de oppositie in het oosten van Caracas, met een extra bijeenkomst in de historische wijk Los Próceres gepland voor vrijdagmiddag.

De Venezolaanse hoofdstad is ook gastheer van het Internationale Antifascistische Festival dat honderden afgevaardigden van over de hele wereld bijeenbrengt om te debatteren en strategieën uit te stippelen tegen de toenemende extreem-rechtse dreigingen in de wereld.

Maduro werd voor het eerst verkozen in april 2013, kort na de dood van zijn voorganger en mentor Hugo Chávez. Hij versloeg op het nippertje oppositiekandidaat Henrique Capriles. Hij won de herverkiezing in mei 2018 met een verpletterende overwinning op Henri Falcón.

Op 28 juli 2024 riepen de verkiezingsautoriteiten van Venezuela Maduro uit tot winnaar van de presidentsverkiezing, waardoor hij een derde ambtstermijn kreeg. De uitslag werd in augustus bekrachtigd door het Hooggerechtshof van het land.

De Venezolaanse oppositie, gesteund door de VS en geleid door de extreemrechtse María Corina Machado, weigerde de uitslag te accepteren en beweerde dat haar kandidaat Edmundo González de winnaar was. González, een 75-jarige voormalige diplomaat, begon onlangs aan een internationale tournee om steun te krijgen van Washington en geallieerde Latijns-Amerikaanse regeringen.

Tijdens de ambtstermijn van Maduro is de Venezolaanse regering herhaaldelijk geconfronteerd met regimechance-operaties onder leiding van de hardline oppositie. De pogingen omvatten lange periodes van opstandig straatgeweld, een zelfbenoemde parallelle regering, een militaire staatsgreep en een poging tot een paramilitaire invasie. De president zelf was in augustus 2018 het doelwit van een moordaanslag.

Tegelijkertijd hebben opeenvolgende Amerikaanse regeringen geprobeerd om de Venezolaanse economie te wurgen met unilaterale sancties. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft zich vooral gericht op de oliesector van de Caribische natie. De Venezolaanse economie leed aanzienlijk: het BBP kromp met meer dan driekwart, maar herstelde zich bescheiden sinds 2021.

Op vrijdag zette het Amerikaanse ministerie van Financiën acht Venezolaanse functionarissen op de zwarte lijst voor hun vermeende “steun aan Maduro’s onderdrukking en onrechtmatige aanspraak op de macht”. De op de zwarte lijst geplaatste personen zijn onder andere president Héctor Obregón van het staatsoliebedrijf PDVSA, minister van Transport Ramón Velásquez en hoofd van de forensische politie CICPC Douglas Rico.

Washington had al eerder 21 Venezolaanse staats- en militaire functionarissen individueel bestraft na de presidentsverkiezingen.

De Europese Unie volgde het voorbeeld van de VS door de bestaande individuele beperkingen te verlengen en uit te breiden naar nog eens 15 Venezolaanse staatsfunctionarissen. Het Verenigd Koninkrijk en Canada sloten zich ook aan met nieuwe sancties tegen Venezolaanse functionarissen.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid kondigde tegelijkertijd een verlenging van de “Tijdelijke Beschermde Status” (TPS) met 18 maanden aan voor Venezolanen die in de Verenigde Staten wonen. De Amerikaanse president Donald Trump zal op 20 januari aantreden en heeft beloofd de grootste deportatieoperatie in de geschiedenis van de VS uit te voeren. Trump heeft gezworen het TPS-programma te beëindigen.

Tijdens de presidentiële inauguratie herhaalde de vertrekkende regering Biden haar steun voor de door de oppositie geclaimde overwinning. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken schreef op sociale media dat Maduro “niet het recht heeft om het presidentschap op te eisen”.

Het Witte Huis verhoogde bovendien de bestaande beloningen voor “informatie die leidt tot arrestaties en/of veroordelingen” van Maduro en minister van Binnenlandse Zaken Diosdado Cabello tot 25 miljoen dollar. Het introduceerde ook een premie van 15 miljoen dollar voor minister van Defensie Vladimir Padrino López.

De beloningen komen voort uit aanklachten van het Amerikaanse Ministerie van Justitie in maart 2020 over vermeende banden tussen Venezolaanse hooggeplaatste functionarissen en “narcoterrorisme”. Amerikaanse autoriteiten hebben echter nooit bewijs kunnen leveren om de beschuldigingen te ondersteunen, terwijl rapporten van Amerikaanse agentschappen hebben aangetoond dat het grootste deel van de drugshandel op het halfrond via Colombia en Centraal-Amerika loopt.

Topfoto: Maduro ontvangt de presidentiële sjerp in de Nationale Vergadering. (Prensa Presidencial)


Gerelateerd (berichten in dit archief):