Bron: Athiyan Silva 
WSWS 26 september 2023 ~~~~

Te midden van massale protesten in Niger tegen het Franse imperialisme [*] heeft de Franse president Macron zondag de terugtrekking van de Franse ambassadeur in Niamey aangekondigd. De terugtrekking van de Franse troepen uit Niger is gepland voor het einde van het jaar. Na het vertrek uit Mali en Burkina Faso, zullen de Franse militairen nu een derde land in de Sahel verlaten.

Na een decennium van verwoestende militaire operaties in de Sahel sinds het een oorlog begon in Mali, heeft Frankrijk nu slechts 1.000 troepen gestationeerd in de regio. Ze zijn geconcentreerd in Tsjaad, aan de oostgrens van Niger.

Nadat de Nigeriaanse junta onder leiding van generaal Abdurahmane Tiani op 26 juli via een staatsgreep aan de macht was gekomen, annuleerde ze de samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van veiligheid tussen Parijs en Niamey. De junta beval ook de terugtrekking van Franse troepen uit Niger voor eind augustus.

Macron weigerde aanvankelijk de Franse troepen te evacueren of de Nigeriaanse junta te erkennen. Hij beschuldigde hen ervan Niger “illegaal” te regeren. Tegelijkertijd moedigde Frankrijk de ECOWAS-landen (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) aan om een militaire actie tegen Niger voor te bereiden. Het militaire regime van Niger beschuldigde Frankrijk ervan troepen en militaire uitrusting in te zetten voor een aanvalsoorlog tegen het land, in samenwerking met de ECOWAS-landen Nigeria, Benin, Ivoorkust en Senegal.

De oorlogsplannen van het Franse imperialisme in Afrika zijn nu onlosmakelijk verbonden met de escalerende NAVO-oorlog met Rusland in Oekraïne. Niger heeft een militaire zelfverdedigingsalliantie gesloten met Mali en Burkina Faso, dat banden heeft gezocht met het Russische leger. Dit schept de voorwaarden om de oorlog in Oekraïne snel te laten escaleren tot een oorlog waarbij grote delen van West-Afrika betrokken zijn.

Op zondag, toen hij de terugtrekking van de Franse troepen aankondigde, prees Macron niettemin de Franse oorlog in Mali en prees hij het “succes van de militaire operatie Barkhane … Zonder deze operatie zouden de meeste van deze landen al zijn ingenomen door territoriale kalifaten en jihadisten.”

Macrons poging om Frankrijks oorlogen in de Sahel te rechtvaardigen als een “antiterroristische” strijd is een cynische fraude. Frankrijk en de NAVO-landen voerden in 2011 een aanvalsoorlog tegen Kadhafi in Libië en bewapenden jihadisten die banden hebben met het terreurnetwerk Al Qaeda als hun belangrijkste proxy-troepen in Libië. De gevechten verspreidden zich vervolgens over de Sahara naar Mali, wat een voorwendsel was voor de militaire interventie van Frankrijk in Mali.

Vorig jaar stuurde de Malinese minister van Buitenlandse Zaken Abdoulaye Diop een brief naar de VN-Veiligheidsraad waarin hij Frankrijk ervan beschuldigde de jihadisten te helpen. Diop beweerde dat het Malinese “luchtruim dit jaar meer dan 50 keer is geschonden, meestal door Franse troepen met behulp van drones, militaire helikopters en straaljagers. Deze flagrante schendingen van het Malinese luchtruim werden door Frankrijk gebruikt om informatie te verzamelen voor terroristische groeperingen die actief zijn in de Sahel en om wapens en munitie naar hen te droppen.”

Macron probeerde de geschiedenis te herschrijven door te beweren dat de Afrikaanse militaire junta’s, en niet het Franse imperialisme, schuld hadden aan de gevechten in de Sahel. Hij zei: “We zijn hier niet om gijzelaars te zijn van de putschisten. … De putschisten zijn de vrienden van de wanorde.”

Door de groeiende sociale woede en massaprotesten tegen de Franse troepeninzet in de Sahel en West-Afrika, werd Macron echter gedwongen om in te stemmen met de eisen van de putschisten om zijn troepen terug te trekken. Dit is een tegenslag voor de strategie van het Franse imperialisme om de rijkdommen van zijn voormalige koloniale rijk in Afrika te plunderen.

De junta in Niger heeft sinds zaterdagavond alle Franse vliegtuigen verboden boven haar luchtruim te vliegen. De junta kondigde aan dat het luchtruim open zou zijn voor alle nationale en internationale commerciële vluchten, met uitzondering van vluchten die door Frankrijk worden gecharterd, waaronder French Airlines en Air France.

Macron maakte echter duidelijk dat het Franse imperialisme Niger alleen verlaat als onderdeel van een plan om tijd te rekken en zijn politieke dominantie over de regio te herstellen. Hij benadrukte dat Frankrijk zal blijven samenwerken met de West-Afrikaanse regeringen. Dit laat zien dat zelfs met de terugtrekking van de Franse troepen uit Mali, Burkina Faso en Niger, Frankrijk niet bereid is om zijn economische en strategische posities in het geografische hart van West-Afrika op te geven.

De Franse terugtrekking uit Niger heeft ook de groeiende spanningen tussen Parijs en Washington in de regio benadrukt. Terwijl Frankrijk druk uitoefende op ECOWAS om militair in te grijpen om de Nigeriaanse president Mohamed Bassum, die door de huidige militaire junta werd afgezet, weer in zijn ambt te herstellen, deed Washington pogingen om de ECOWAS-landen tot bedaren te brengen.

RFI rapporteerde: “Bij de VN proberen de Amerikanen tevergeefs het standpunt van de ECOWAS-landen over Niger te veranderen. In New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, probeerden de Verenigde Staten de landen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) te overtuigen om hun standpunt over het respect voor de putschisten in Niger te verzachten. Dit gebeurde vrijdagochtend tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Maar de manoeuvre was duidelijk niet succesvol.”

RFI voegde eraan toe dat Blinken verschillende West-Afrikaanse leiders ontving, zoals Nigeria’s Bola Tinubu en Senegal’s Macky Sall.

Nu de Franse troepen zich terugtrekken uit Niger, zullen de VS “alle acties” met betrekking tot hun militaire aanwezigheid opnieuw bekijken, kondigde de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austen maandag aan in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. “Terwijl we de diplomatie een kans geven, zullen we ook toekomstige maatregelen blijven overwegen die prioriteit geven aan zowel onze diplomatieke als veiligheidsdoelstellingen,” vertelde hij journalisten tijdens een persconferentie in Nairobi.

[…..]

Franse soldaten worden uit een C130-vrachtvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht geladen, op de basis van Niamey, Niger, op 9 juni 2021. [AP Photo]


Het vervolg kunt u desgewenst lezen op wsws.org, de Website van de IFCI. Het kan hier niet geplaatst worden aangezien het beleid van openbaararchief is om geen propaganda voor een bepaalde ideologie, in dit geval de trotzkistische, te helpen verspreiden

Voetnoot

[*] De keuze van de eindredactie van WSWS om het begrip ‘neo-kolonisme’ overal door ‘imperialisme’ te vervangen is niet de onze. We hebben het echter onveranderd laten staan, in de hoop dat de lezer zich er niet al te zeer aan irriteert.