Bron: RT 5 Aug, 2023 ~~~

Frankrijk heeft gezegd militaire overeenkomsten met de ‘legitieme autoriteiten’ van Niger na te komen

Frankrijk staat erop vijf militaire samenwerkingsovereenkomsten met Niger na te komen, omdat de overeenkomsten werden ondertekend met de ‘legitieme autoriteiten’ van de West-Afrikaanse staat, ondanks dat de onlangs geïnstalleerde junta van de voormalige kolonie oproept de overeenkomsten in te trekken.

“Frankrijk herinnert eraan dat het wettelijke kader voor zijn samenwerking met Niger op het gebied van defensie gebaseerd is op overeenkomsten die gesloten zijn met de legitieme autoriteiten van Niger”, aldus een verklaring van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken van vrijdag. “Dit zijn de enige overeenkomsten die Frankrijk, en de hele internationale gemeenschap, erkent.”

De verklaring volgt op een verklaring van Amadou Abdramane, woordvoerder van de militaire coupplegers die vorige week de democratisch verkozen president Mohammad Bazoum van Niger afzetten, dat de junta eenzijdig de militaire overeenkomsten met de voormalige koloniale machthebbers verbrak.

Abdourahamane Tchiani, de voormalige chef van de presidentiële garde van Niger, riep zichzelf uit tot hoofd van de overgangsregering twee dagen nadat zijn troepen de regering van Bazoum omver wierpen.

De beëindiging van de militaire akkoorden zou Frankrijk verplichten om de 1.000 tot 1.500 troepen die het in het Afrikaanse land heeft gestationeerd te verwijderen. Een klein aantal soldaten van de Verenigde Staten is ook gestationeerd in Niger, een gebied dat als geopolitiek belangrijk wordt beschouwd vanwege de rijke bodemschatten en de grenzen met zeven landen, waaronder Libië, Tsjaad en Nigeria.

Niger, een van de armste landen ter wereld, heeft sinds 2012 voor ongeveer 500 miljoen dollar aan Amerikaanse militaire hulp ontvangen – het hoogste bedrag van alle landen in de regio. Na de staatsgreep van vorige week hebben verschillende westerse donoren van Niger hun hulpprogramma’s opgeschort. Buitenlandse hulp is goed voor ongeveer de helft van Niger’s jaarlijkse begroting.

Op vrijdag was Nederland de laatste westerse natie die zich terugtrok uit afspraken met de vorige regering van Niger, door in een verklaring te zeggen dat het geen steun wilde verlenen aan plegers van een staatsgreep. Den Haag zei dat het in plaats daarvan de hulp aan Niger zou omleiden via humanitaire operaties van de Verenigde Naties of andere internationale organisaties.

Parijs zei op donderdag dat het de schorsing van de Franse nieuwsorganisaties France 24 en RFI door Niger “in de sterkst mogelijke bewoordingen” veroordeelt. In een verklaring op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voegde het eraan toe dat de beslissing van de junta om Franse media in het land te beperken een “autoritaire repressie” is.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken voegde er zaterdag aan toe dat het steun zal verlenen aan het West-Afrikaanse blok, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), om ervoor te zorgen dat de militaire staatsgreep mislukt. Minister van Europa en Buitenlandse Zaken Catherine Colonna zei dat de coupplegers tot zondag de tijd hebben om de macht terug te geven, anders moet de dreiging van een militaire interventie van ECOWAS in Niger “zeer serieus” worden genomen.

Topfoto: Franse soldaten stappen uit een C130-vrachtvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht op de basis van Niamey, Niger, op 9 juni 2021. © AP / Jeroen Delay