Door Arnold Schölzel jungewelt.de 28 augustus 2023 ~~~

Krantenbericht: Brussel start in najaar operatie in Golf van Guinee

De EU wil blijkbaar in de herfst een zogenaamde civiel-militaire missie starten in de Golf van Guinee in West-Afrika. Dit meldde Welt am Sonntag op basis van diplomaten in Brussel. Volgens het bericht zijn de EU-landen overeengekomen om de missie onmiddellijk te starten na een overeenkomstig besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken tijdens hun aanstaande oktober-bijeenkomst in Luxemburg. Volgens het rapport zal een nog niet gespecificeerd aantal politieagenten en soldaten worden ingezet in Ivoorkust, Ghana, Togo en Benin.

Volgens de krant streeft de EU met de inzet vier doelen na: Naast een algemene versterking van de veiligheidstroepen, vooral in het noorden van de vier landen, door middel van advies en training, is het ook de bedoeling om concrete “missievoorbereidingstraining” te geven voor “antiterroristische operaties”, evenals technische ondersteuning en het opbouwen van vertrouwen in de veiligheidssector. Er is al een “crisisoperatieconcept” voltooid. Het voorwendsel voor de plannen zijn de activiteiten van jihadistische groeperingen in de Sahel, d.w.z. vooral in Mali, Burkina Faso en Niger, de noordelijke buurlanden van de landen van de operatie. De jihadisten zouden zich van daaruit verder naar het zuiden kunnen verspreiden. Volgens Welt am Sonntag hebben de regeringen van Benin en Ghana al de nodige uitnodigingsbrieven naar de EU gestuurd.

Eind 2022 besloot de EU nog tot een militaire missie in Niger, ogenschijnlijk om het terrorisme in de regio te bestrijden. Na de militaire staatsgreep in Niger op 26 juli schortte de EU de samenwerking op. Op zaterdag kondigde het regerende leger een hoge staat van alarm af. Het gevaar voor een aanslag was toegenomen, zeiden ze in een document van de minister van Defensie. Ze vroegen ook de Franse ambassadeur Sylvain Itté om het land binnen twee dagen te verlaten. Na het ultimatum kwamen zo’n 20.000 mensen bijeen in een stadion in de hoofdstad Niamey om de militaire regering te steunen. Op de tribunes hingen de vlaggen van Niger, Algerije en Rusland.

Topfoto: Missie volbracht: Luchtmachtpersoneel na evacuatiemissie in Soedan (Wunstorf, n.d.)