Bron: Persverklaring, 
blackallianceforpeace 7 augustus 2023 ~~~ 

Het Afrika Team van de Black Alliance for Peace (BAP) en het U.S. Out of Africa Network (USOAN) veroordelen de dreigementen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) om een militaire interventie in Niger te leiden. Wij geloven dat dit een daad van onderwerping zou zijn aan de belangen van de VS/EU/NAVO. Nu het Westerse imperialisme zijn neokolonialistische greep op Afrika lijkt te verliezen, probeert het zijn gebruik van marionetten en proxies uit te breiden om het verzet te ondermijnen.

De militaire staatsgreep in Niger op 26 juli zette president Mohamed Bazoum af en installeerde generaal Abdourahamane Tchiani als nieuwe leider van het land. Bazoum en zijn partij, die sinds 2021 aan de macht waren, waren betrouwbare dienaars van het Franse en Amerikaanse imperialisme. Dit kan helpen verklaren waarom de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten overdreven bezorgd leken over deze coup.

De hypocriete beweringen van het Westen dat het voor “democratie” in Niger zou staan, vallen in het niet vergeleken met de reactie op de militaire staatsgreep in Soedan en de politieke onderdrukking van de volksbeweging in dat land. De Verenigde Staten (en hun westerse partners) hebben de hand gehad in het orkestreren van talloze staatsgrepen in Afrika, zoals die tegen de democratisch gekozen leiders Kwame Nkrumah van Ghana, Patrice Lumumba van de Democratische Republiek Congo (DRC) en Thomas Sankara van Burkina Faso, om er maar een paar te noemen.

Het doel van de Axis of Domination (as van overheersing) tussen de VS, de EU en de NAVO is koloniale controle over Niger en de Sahel-regio. Frankrijk en andere EU-landen zijn afhankelijk van Niger voor 15-30 procent van hun uraniumimport, essentieel voor Europa’s kernenergiesector. Ondertussen heeft de meerderheid van de Nigerese bevolking niet eens toegang tot elektriciteit. Bovendien is Niger de laatste staat in West-Afrika waar een groot aantal westerse soldaten is gestationeerd onder het Amerikaanse regime voor “War on Terror”. De $100 miljoen kostende Amerikaanse basis in Agadez, Niger, is de plek waar het U.S. Africa Command (AFRICOM) zijn drones inzet en is slechts één van die AFRICOM faciliteiten in dat land.

Zoals Ezra Otieno, lid van de Revolutionaire Socialistische Liga in Kenia en BAP’s U.S. Out of Africa Network Steering Committee, zegt:

“Vanwege al deze factoren zijn Frankrijk, de EU en de VS erop gebrand om de controle over Niger te behouden. Ze willen de nieuwe autoriteiten onder druk zetten om hun marionet Bazoum te herstellen of een regeling te treffen met generaal Tchiani om de pro-Westerse houding van zijn voorganger te handhaven. Als deze voorbereidingen de komende dagen mislukken, willen de westerse imperialisten militair ingrijpen met de steun van hun voetsoldaten in het door Nigeria gedomineerde ECOWAS-blok.”

Het is duidelijk dat de Verenigde Staten en Frankrijk hebben besloten om hier een lijn te trekken voordat Frankrijk wordt uitgewezen en de Amerikaanse belangen worden bedreigd. Zonder de NAVO, de Verenigde Staten of Frankrijk zou ECOWAS niet kunnen ingrijpen. Het is veelzeggend dat van alle staatsgrepen in Afrika, ECOWAS uitgerekend in Niger bereid is om militair in te grijpen. Dit is omdat hun meesters in het Westen dit eisen. Blijkbaar hebben de lidstaten van ECOWAS de onderwerping aan het imperialisme verkozen boven de wil van het volk.

In Haïti gebruiken de imperialisten Kenia en de Caribische Gemeenschap (CARICOM) als dekmantel voor hun interventie. Om hetzelfde te doen voor de staatsgreep in Niger, hebben ze de president van Nigeria, Bola Ahmed Tinubu, en ECOWAS. Nu hebben ze te maken met een verenigd front bestaande uit Burkina Faso en Mali, waarvan alle leiders hun steun hebben uitgesproken voor de soevereiniteit van Niger. Hoewel het CNRD van Guinee, Comité national du rassemblement et du développement (Nationaal Comité voor Verzoening en Ontwikkeling) geen deel uitmaakt van het front, zei hun woordvoerder, Aminata Diallo, dat als “…ECOWAS ons zou vragen troepen te sturen, we dat zouden weigeren…”.

ECOWAS werkt als een compradorstructuur (landveraders), samen met de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA), die financiële sancties heeft opgelegd aan Niger en de coupplegers. De situatie in Niger vraagt om een Afrikaans antwoord, niet om het door imperialisten geleide, anti-volkse en gemilitariseerde antwoord dat door leden van ECOWAS wordt voorgesteld.

De internationale actiemaand van de Black Alliance for Peace van oktober 2023 tegen de westerse militarisering van het Afrikaanse continent, waarin wordt geëist dat het U.S. Africa Command (AFRICOM) wordt opgedoekt, zal belangrijker zijn dan ooit tevoren. De jaarlijkse Maand van de Actie is een gelegenheid voor politieke educatie en actie die een verband legt tussen de binnenlandse oorlog die wordt gevoerd tegen Afrikaanse volken in de Verenigde Staten en de oorlog die de Verenigde Staten voert op het Afrikaanse continent en wereldwijd.

Van Haïti tot Niger en verder, moeten we een begrip opbouwen van Pan-Afrikanisme en de onderling afhankelijke geopolitieke en economische belangen belichten van Afrikaanse/Zwarte mensen in Haïti, Amerika, het Afrikaanse continent en van degenen die in eigen land gekoloniseerd zijn in de enclaves van de imperialistische landen.

Nee tegen imperialisme in het aangezicht van zwarten. Ja tegen pan-Afrikaanse zelfbeschikking. Weg uit Afrika!

Topfoto:: Aanhangers van de heersende junta van Niger verzamelen zich bij het begin van een protest dat is opgeroepen om te vechten voor de vrijheid van het land en zich te verzetten tegen buitenlandse inmenging in Niamey, Niger, donderdag 3 augustus 2023. (Met dank aan AP Photo/Sam Mednick)