Bron: Al Mayadeen Engels 5 september 2023 ~~~

Ongeveer 1.500 Franse soldaten zijn nu in het land gestationeerd op drie bases: In de stad Niamey; in Ouallam, ten noorden van de hoofdstad; en in Ayorou, vlakbij de grens met Mali.

Volgens de Franse krant Le Monde op dinsdag is Frankrijk gesprekken begonnen met Nigeriaanse functionarissen over de terugtrekking van hun troepen uit het land.

Franse bronnen meldden dat “gesprekken over de terugtrekking van bepaalde militaire elementen zijn begonnen”. Op dit moment zijn noch het aantal betrokken soldaten noch de omstandigheden van dit vertrek officieel overeengekomen, maar het idee is geaccepteerd, aldus het rapport.

Op zaterdag kwamen duizenden mensen bijeen in de Nigerese hoofdstad Niamey om de terugtrekking van Franse troepen uit het land te eisen, zoals gevraagd door de junta die in juni de macht greep.

Demonstranten verzamelden zich bij een Franse militaire basis nadat verschillende burgerorganisaties hadden opgeroepen tot terugtrekking van de Franse troepen uit het land.

Demonstranten hielden spandoeken vast met de tekst “Franse leger verlaat ons land”.

Parijs schuldig aan ‘flagrante inmenging’.

Op vrijdag lanceerde de militaire regering van Niger een nieuwe verbale aanval op Frankrijk. Ze beschuldigde Parijs van “flagrante inmenging” in de aangelegenheden van het land door de afgezette president te steunen. Het protest vond plaats in de buurt van een Franse militaire basis buiten Niamey.

Op 3 augustus kondigde de militaire regering van Niger aan dat ze alle militaire overeenkomsten met Frankrijk, dat 1.500 troepen in het land heeft gestationeerd, zou opzeggen.

Frankrijk verwierp deze stap en zei dat alleen de legitieme regering van Niger een dergelijke beslissing kan nemen.

Ongeveer 1.500 Franse soldaten zijn nu gestationeerd in het land, op drie bases: In de stad Niamey; in Ouallam, ten noorden van de hoofdstad; en in Ayorou, vlakbij de grens met Mali.

Sommige troepen kunnen in de regio worden ingezet, met name in buurland Tsjaad, of misschien direct naar Parijs worden gerepatrieerd.

De nieuwe premier van Niger, Ali Mahaman Lamine Zeine, merkte eerder op dat er “contacten” gaande waren over een “zeer snel” vertrek van de Parijse troepen, en dat hij hoopte op samenwerking met “een land waarmee we veel dingen hebben gedeeld”.

Maandag sprak Zeine over de dringende noodzaak om het land te ontdoen van Franse troepen en noemde hun positie “illegaal”.

Over de weigering van de Franse ambassadeur om het land te verlaten, zei hij dat dit een “gedrag van minachting” was. Hij ging in op de economische situatie van het land en legde uit dat het land een aanzienlijke last van 5200 miljard CFA-frank (7,92 miljard euro) te dragen heeft.


Gerelateerd (berichten in dit archief):