Bron: Pavan Kulkarni 
peoplesdispatch 17 augustus 2023 ~~~ 

De volksgezinde militaire regering van Niger heeft binnenlandse en regionale steun verworven. Ondertussen wordt ECOWAS geteisterd door verdeeldheid en binnenlandse oppositie nadat het dreigde met een militaire interventie om de afgezette Mohamed Bazoum te herstellen met steun van Frankrijk en de VS.

De Afrikaanse Unie (AU) zei op woensdag 16 augustus dat ze geen steun zal geven aan de militaire interventie die de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) van plan is, met steun van Frankrijk en de VS, om de afgezette Mohamed Bazoum terug te brengen naar het presidentschap van Niger. Bazoum werd op 26 juli afgezet in een door het volk verwelkomde staatsgreep.

10 dagen na het verstrijken van de deadline die ECOWAS aan de militaire regering van Niger heeft gegeven om Bazoum te herstellen, wordt het subregionale blok geteisterd door interne meningsverschillen en binnenlandse oppositie in zijn lidstaten.

Nadat de ECOWAS-staatshoofden op 10 augustus “de inzet van de ECOWAS Stand-by Force” hadden bevolen en “de Chefs van Defensiestaven hadden opgedragen deze onmiddellijk te activeren”, zouden de chefs op 12 augustus bijeenkomen om de zaak in gang te zetten.

Om “technische redenen” werd de vergadering echter uitgesteld, aanvankelijk voor onbepaalde tijd. Ondertussen weigerde ECOWAS-lid Cabo Verde steun te geven aan de militaire interventie, waarvan de president van Cabo Verde, Jose Maria Neves, AFP vertelde dat deze “de situatie alleen maar erger zal maken en de regio in een explosieve zone zal veranderen”.

ECOWAS kondigde later op dinsdag aan dat de stafchefs van haar lidstaten op donderdag en vrijdag bijeen zullen komen in de Ghanese hoofdstad Accra om verdere details van de troepeninzet uit te werken.

Ghanese parlementsleden verzetten zich tegen de inzet van Ghanese troepen

Vooruitlopend op deze bijeenkomst werd op maandag 14 augustus een anti-oorlogsbijeenkomst gemeld in de Ghanese stad Takoradi. Oppositieparlementariërs waarschuwden de Ghanese president Nana Akufo-Addo ervoor het land niet als proxy mee te slepen in een geopolitieke confrontatie en maakten bezwaar tegen de inzet van Ghanese troepen als onderdeel van de ECOWAS-inspanningen.

“Militaire inzet zal de druppel zijn die de emmer doet overlopen van de “stabiliteit” in veel West-Afrikaanse landen. Het kan muiterijen uitlokken en de golf van staatsgrepen in de regio versnellen in plaats van stoppen,” had de Socialist Movement of Ghana (SMG) eerder gewaarschuwd.

Als Akufo-Addo doorgaat met het sturen van Ghanese troepen, zal de Ghana Union Movement (GUM), de op twee na grootste partij van het land, “een zeer ernstige demonstratie in het land steunen”, waarschuwde haar oprichter Christian Kwabena Andrews dinsdag.

Samuel Okudzeto Ablakwa, parlementslid van de grootste oppositiepartij National Democratic Congress (NDC) en een vooraanstaand lid van de Commissie Buitenlandse Zaken van het parlement, beschouwde ” de weigering van Akufo-Addo om zijn Nigerbeleid aan het parlement voor te leggen” als “zeer ondemocratisch”. In zijn verklaring voegde hij eraan toe: “West-Afrikaanse leiders die beweren Niger de les te lezen over democratie, moeten thuis het goede voorbeeld geven.”

Omdat de NDC evenveel zetels in het parlement heeft als de regerende New Patriotic Party (NPP), kan Akufo-Addo moeite hebben om parlementaire goedkeuring te krijgen voor het inzetten van Ghanese troepen.

ECOWAS-voorzitter krijgt geen steun van senaat van eigen land

De senaat van Nigeria weigerde eerder deze maand het plan van president Bola Tinubu om troepen in te zetten te steunen. Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika en de grootste economie, goed voor ongeveer 67% van het BBP van ECOWAS. Het heeft ook het grootste leger van het blok.

De moord op 23 militairen op 14 augustus in een hinderlaag van terroristen in de Nigeriaanse deelstaat Niger herinnert nog eens aan de relevantie van de waarschuwing van de senatoren dat het leger van Nigeria “zeer slecht is uitgerust en niet is voorbereid op oorlogsvoering”.

Onder deze omstandigheden, zo stelden ze, “zou de federale regering zich moeten richten op het oplossen van de bedreigingen Boko Haram, banditisme en ESN/IPOB… in plaats van te overwegen om oorlog te gaan voeren in een vreemd land”.

Desondanks blijft ECOWAS dreigen met een militaire interventie in Niger, ook al is Tinubu, de huidige voorzitter van ECOWAS, niet in staat om de steun van zijn eigen senaat te krijgen voor een dergelijke interventie.

Samen zwaaiend met vlaggen van Nigeria en Niger, riepen de anti-oorlog demonstranten, die zaterdag de straat op gingen in de Nigeriaanse deelstaat Kano aan de grens met Niger: “Nigerezen zijn onze broeders; Nigerezen zijn ook onze familie.” Ze veroordeelden de agressieplannen tegen hun noordelijke buur als “een complot van westerse krachten”.

Senegal en Benin hebben een onbepaald aantal troepen ingezet voor de ECOWAS-invasie. De president van Sierra Leone, Julius Bio, wordt geconfronteerd met een binnenlandse legitimiteitscrisis nadat hij in juni van dit jaar de macht wist te behouden in gewelddadige verkiezingen waarvan de geloofwaardigheid door binnenlandse waarnemers, de VS, het VK, Frankrijk en de EU wordt betwist.

Ivoorkust heeft 850 tot 1.100 troepen ingezet. “Deze staatsgreep is onaanvaardbaar”, beweert de president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, die in 2011 aan de macht kwam met behulp van een militair offensief gesteund door de VS en Frankrijk tegen de zittende president aan wie Ouattara officieel een betwiste verkiezing had verloren.

Liberia heeft samen met Gambia – waar ECOWAS eerder in 2017 heeft ingegrepen – nog niet besloten of het al dan niet troepen zal sturen.

Steunpilaren van ECOWAS, Frankrijk en de VS, zijn het oneens.

Het blok wordt nog verder belemmerd door het feit dat er ook sterke meningsverschillen aan het licht komen tussen de belangrijkste geldschieters – de voormalige kolonisator van Niger, Frankrijk, dat tot 1500 troepen in het land heeft en de VS, met nog eens 1100 troepen op twee bases.

Frankrijk, dat eerder voorstander is van militaire actie, verzet zich naar verluidt tegen het standpunt van de VS om verder te onderhandelen en is niet bereid om iets minder te accepteren dan het herstel van zijn nauwe bondgenoot Bazoum.

Jean-Luc Mélenchon, voormalig lid van de Franse Nationale Assemblee en leider van France Unbowed, noemde de Franse steun aan de militaire actie van ECOWAS “onverantwoord amateurisme”. Hij drong erop aan dat “Frankrijk geen militaire expeditie moet ondernemen tegen” het besluit van de AU om zich ertegen te verzetten.

Terwijl deze verbrokkelde coalitie tegen Niger aarzelde na het bevel voor de “inzet van de ECOWAS Standby Force”, kreeg Niger stevige steun van Mali, Burkina Faso en Guinee. Alle drie werden ze geschorst en gesanctioneerd door ECOWAS na gelijkaardige staatsgrepen gesteund door het volk en gesteund door anti-Franse massabewegingen.

Mali en Burkina Faso, waarvan de populaire militaire regeringen met succes de Franse troepen hebben verjaagd, hebben verklaard dat hun strijdkrachten Niger zullen verdedigen en elke aanval op Niger als een aanval op hen zullen beschouwen.

Niger’s militaire regering consolideert binnenlandse steun

Ondertussen heeft de militaire regering van Niger, de Nationale Raad voor de Bescherming van het Thuisland (CNSP), die de Franse troepen kort na het vertrek van de troepen heeft bevolen, de steun in eigen land geconsolideerd.

Terwijl Frankrijk weigert zich terug te trekken uit Niger met het argument dat het alleen het gezag van Bazoum erkent, protesteerden duizenden Nigerianen vorige week buiten de militaire basis van Frankrijk in de hoofdstad Niamey.

Op maandag kondigde de CNSP aan dat Bazoum berecht zou worden voor “hoogverraad” omdat hij buitenlandse mogendheden had uitgenodigd om Niger binnen te vallen. De volgende dag werd Abdoulaye Seydou, leider van de M62-beweging die de protesten leidde waarin de verwijdering van Franse en andere buitenlandse troepen uit het land werd geëist, vrijgelaten uit de gevangenis.

Het regime van Bazoum, dat hard optrad tegen de anti-Franse beweging, had Seydou in januari gearresteerd in wat Frontline Defenders beschouwde als een “willekeurige opsluiting… in direct verband met zijn vreedzame en legitieme werk ter verdediging van de mensenrechten”.

Sinds de coup tegen Bazoum hebben tienduizenden mensen deelgenomen aan demonstraties en bijeenkomsten ter ondersteuning van de CNSP tegen Frankrijk en Bazoum, die zij zien als de marionet van de voormalige kolonisator.

De verklaring van de International Peoples’ Assembly (IPA) waarin wordt opgeroepen tot de “onmiddellijke verwijdering van buitenlandse militaire bases uit Niger en andere Afrikaanse landen” is ondertekend door organisaties uit de hele regio, zoals Parti Comuniste de Benin, Nigerian Union of Allied Health Professionals, Socialist Movement of Ghana, Parti Communiste Révolutionaire de Côte d’Ivoire, Partido Africano para Independência de Guinee e Cabo Verde, Conféderation Libre des Travailleurs de la Mauritanie, Workers Democratic Way, The Collective of Saharawi Human Rights Defenders in Western Sahara, Communist Party of Jordan, Union of Iraqi Trade Unions, Party of Popular Socialist Coalition, Federation of Workers Councils and Unions, Tunisian Workers Party, Palestinian People Party, and the We Can Movement (Mauritania).

Topfoto: Leiders van de Nationale Raad voor de Bescherming van het Vaderland, Niger’s heersende militaire junta, tijdens een bijeenkomst op 6 augustus. Foto: Balima Boureima/Anadolu Agency