Bron: Al Mayadeen Engels 31 juli 2023

Niger coup-leider Generaal Abdourahamane Tchiani maakt, ondanks het feit dat Niger de grootste uraniumleverancier van de EU is, een einde aan de export van uranium en goud naar Frankrijk.

Met onmiddellijke ingang heeft de Republiek Niger, onder leiding van generaal Abdourahamane Tchiani en gesteund door de bevolking van de Republiek, zondag de opschorting aangekondigd van de export van uranium en goud naar Frankrijk.

Parallel aan de beslissing omsingelden demonstranten de Franse ambassade in Niger om het einde van de Franse koloniale praktijken te eisen onder het herhalen van de slogan “Weg met Frankrijk!” en om hun steun aan de coupp-leider, Tchiani, te bevestigen.

Wazobia Reporters, een Nigeriaanse nieuwswebsite, berichtte over een demonstrant die uitriep: “We hebben uranium, diamanten, goud, olie, en we leven als slaven? We hebben de Fransen niet nodig om ons veilig te houden.”

Tegelijkertijd kreeg de Nigeriaanse coup-leider te maken met veroordelingen en dreigementen van Afrikaanse regeringen die banden onderhouden met de aan Europa gelieerde instellingen zoals de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) en de EU, evenals de Afrikaanse Unie. In dat verband zei Tchiani: “We willen ECOWAS of elke andere avonturier nogmaals herinneren aan onze vastberadenheid om ons vaderland te verdedigen.”

Het is ook vermeldenswaard dat Niger volgens de World Nuclear Association (WNA) de zevende grootste uraniumproducent ter wereld is. Het WNA bevestigt ook dat Niger in het jaar 2022 2020 tU produceerde, wat beschouwd zou worden als iets meer dan 4% van de wereldwijde uraniumproductie.

Op dit moment vindt de uraniumproductie in Niger voornamelijk plaats via het Franse meerderheidsbedrijf Orano, dat 63,4% van Société des Mines de l’Aïr (SOMAÏR) bezit. De overige 36,66% is in handen van de Société du Patrimoine des Mines du Niger in Niger, bekend als Sopamin.

In 2021 kochten de nutsbedrijven van de Europese Unie 2905 tU van het in Niger geproduceerde uranium, waardoor Niger de belangrijkste uraniumleverancier voor de EU werd.

Eerder, op 28 juli, gaf Orano een verklaring uit waarin het stelde dat in Niger “de situatie onstabiel blijft”, na de omverwerping van de Franse bondgenoot en president van Niger Muhammed Bazoum. Het bedrijf voegde er vervolgens aan toe dat het “een crisiseenheid heeft opgezet om de veiligheid van zijn werknemers prioriteit te geven” en onderstreepte dat “deze gebeurtenis geen onmiddellijke gevolgen heeft voor zijn activiteiten in Niger of voor de waarde van zijn activa”.

De staatsgreep in Niger volgt een patroon van staatsgrepen op het Afrikaanse continent, zoals in Burkina Faso en Mali.