Bron: RT 14 augustus 2023 ~~~

Washington heeft zijn eigen belangen verkozen boven die van zijn bondgenoten, zegt een Franse diplomaat tegen de krant naar aanleiding van het bezoek van Victoria Nuland aan Niger.

De aanwezigheid van de ‘Maidan vroedvrouw’, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland, in het Niger van na de staatsgreep heeft de NAVO-bondgenoot van Washington, Frankrijk, woedend gemaakt, meldde Le Figaro dit weekend, zich beroepend op een bron binnen het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VS “deden precies het tegenovergestelde van wat we dachten dat ze zouden doen”, meldde het Franse dagblad op basis van de opmerkingen van de diplomaat. “Met bondgenoten als deze hoeven we geen vijanden te hebben,” voegde het eraan toe. Parijs heeft aangedrongen op het herstel van de afgezette president Mohamed Bazoum sinds een nieuwe militaire regering aan de macht kwam in Niger via een staatsgreep eind juli.

De Franse regering was ook bereid om het gebruik van geweld door West-Afrikaanse landen voor dat doel te steunen, zoals ze de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) steunde in haar besluit om reservetroepen te mobiliseren in de nasleep van de afzetting.

Door Nuland naar Niger te sturen, lieten de VS zien dat ze bereid waren om in plaats daarvan met de coupplegers te praten, aldus Le Figaro. “Voor [de Franse president] Emmanuel Macron stond de geloofwaardigheid van Frankrijk op het spel, vooral in termen van discours over democratie. Voor de Amerikanen, ook al zijn ze ook bezorgd over een snelle terugkeer naar de constitutionele orde, is de prioriteit de stabiliteit van de regio”, aldus een bron binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Amerikanen willen gewoon “hun bases in de regio houden” boven alles, zei de diplomaat, eraan toevoegend dat Washington “niet zal aarzelen” om een eis te laten vallen voor wat hij “grondwettelijke wettigheid” noemde om dit doel te bereiken.

Parijs vreest nu dat Washington achter de rug van Frankrijk om een overeenkomst kan sluiten met de militaire regering van Niger.

De VS heeft een aanzienlijke troepenmacht in Niger, zo’n 1.300 soldaten en bijna net zoveel als Frankrijk, dat ongeveer 1.500 militairen in het land heeft. De Amerikaanse troepen zijn verdeeld over twee bases, in de Nigerese hoofdstad Niamey en de noordelijke stad Agadez.

Agadez is naar verluidt van bijzonder belang voor Washington omdat het een landingsbaan voor drones herbergt en dient als surveillancecentrum voor een groot gebied dat zich uitstrekt van West-Afrika tot Libië in het noorden.

Volgens Le Figaro is Parijs ook ontstemd over het feit dat, ondanks het feit dat zowel Frankrijk als de VS troepen hebben in Niger, het alleen de Franse aanwezigheid is die wrevel opwekt bij de lokale bevolking. “De Verenigde Staten, net als onze andere bondgenoten overigens, hebben de gewoonte om ons de klappen te laten opvangen,” vertelde de Franse diplomaat aan de krant.

De staatsgreep in Niger vond plaats op 26 juli, waarbij de presidentiële garde onder leiding van generaal Abdourahamane Tchiani de president Bazoum en zijn familie aanhield op grond van een “verslechterende veiligheidssituatie en slecht bestuur”. De staatsgreep leidde tot een veroordeling van wereldmachten, terwijl ECOWAS Niger harde sancties oplegde en de coupplegers een ultimatum stelde om Bazoum vrij te laten of een militaire interventie tegemoet te zien.

Maandag stemde de militaire regering van Niger in met besprekingen met ECOWAS in een poging de spanningen in de regio te verminderen.

Nuland bezocht Niger afgelopen maandag. Tijdens de gesprekken waarschuwde ze de nieuwe militaire regering geen deals te sluiten met het Russische militaire privébedrijf Wagner en drong ze er bij hen op aan de Washington-vriendelijke status quo te herstellen.

topfoto: VS onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland © Global Look Press / Rod Lamkey