Bron:Mnar Adley 
MintpressNews 27 september 2023 ~~~ 

Het Canadese parlement haalde wereldwijd de krantenkoppen nadat het een staande ovatie gaf aan een 98-jarige Oekraïens-Canadese nazisoldaat. Yaroslav Hunka, een vrijwilliger van het nazi-bataljon Waffen-SS Galicia Division – een eenheid die berucht is vanwege haar rol in het afslachten van burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog – kreeg ook een privé-ontmoeting met de Canadese premier Justin Trudeau en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy.

Het verzet leidde deze week tot het aftreden van de voorzitter van het Canadese Lagerhuis en een verontschuldiging van Trudeau. Maar in zijn mea culpa hield Trudeau vol dat dit enkel een reden was om terug te slaan tegen de Russische propaganda.

Het was echter zeker niet Vladimir Poetin die de Liberale Partij van Canada ervan overtuigde om een letterlijke nazisoldaat uit te nodigen die nu door Polen wordt gezocht voor uitlevering. Dit was geen eerlijke vergissing. In feite is de Hunka-affaire slechts het meest recente voorbeeld van Canada’s nauwe samenwerking met nazi’s uit de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel Canada in dat conflict tegen Duitsland vocht, zocht het na de oorlog actief duizenden SS-nazi’s op en bood hen het Canadese staatsburgerschap aan. Het deed dit omdat het hen wilde gebruiken als huurlingen tegen de groeiende communistische arbeidersbeweging en om de grote en meestal progressieve Oekraïens-Canadese gemeenschap te controleren. Deze nazi’s deinsden er niet voor terug om geweld of andere slinkse tactieken te gebruiken en werden gebruikt als politie-informanten om de Royal Canadian Mounted Police inlichtingen te sturen over linkse activiteiten in heel Canada.

Veel van de afstammelingen van deze Oekraïense fascisten hebben aanzienlijke politieke invloed verworven in Canada. Een voorbeeld hiervan is voormalig vicepremier Chrystia Freeland, die trots is op haar grootvader, een hooggeplaatste nazi-propagandist tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De samenwerking met Oekraïense fascisten gaat tot op de dag van vandaag door. Het land financiert, bewapent en traint een reeks extreem-rechtse groepen in Oekraïne om tegen Rusland te vechten.

Mnar Adley is oprichter, CEO en hoofdredacteur van MintPress News, en spreekt ook regelmatig over verantwoordelijke journalistiek, seksisme, neoconservativisme binnen de media en journalistieke start-ups. Ze begon haar carrière als een onafhankelijke multimediajournalist die verslag deed van de Midwest en de nationale politiek terwijl ze zich richtte op burgerlijke vrijheden en sociale rechtvaardigheidskwesties en haar verslaggeving en exclusieve interviews plaatste op haar blog MintPress, waarmee ze later MintPress veranderde in de wereldwijde nieuwsbron die het vandaag de dag is. In 2009 werd Adley ook de eerste Amerikaanse vrouw die de hijab droeg als anchor/verslaggeefster van het nieuws in de Amerikaanse media. Neem contact op met Mnar via mnar@mintpressnews.com. Volg Mnar op Twitter op @mnarmuh


Gerelateerd (berichten in dit archief:)