Bron: SputnikNews 17 augustus 2023 ~~~

Eerder deze week onthulde een militair-diplomatieke bron aan de media dat de geheime inlichtingendienst van het Verenigd Koninkrijk, bekend als MI6, een sabotage-eenheid van 100 strijders had samengesteld, bestaande uit leden van Oekraïense nationalistische en neonazistische formaties, om naar Afrika te worden gestuurd voor missies tegen Rusland-vriendelijke staten.

Afrika zou opnieuw kunnen lijden onder de gevolgen van het conflict in Oekraïne met de komst van door het Westen getrainde Oekraïense huurlingen naar het continent, onthulde Souleyman Amazat, een Beninese consultant op het gebied van veiligheid en terrorisme, in een interview met Sputnik.

Volgens de expert riskeren Afrikaanse landen nieuwe destabilisatiepogingen door Oekraïense huurlingen die in het Westen zijn getraind. Deze informatie is al “bekend bij verschillende inlichtingendiensten in Mali, Guinee en Burkina”, merkte hij op, eraan toevoegend dat deze Oekraïense nationalisten het specifiek gemunt zullen hebben op prominente figuren van de pan-Afrikaanse beweging.

“Als de informatie die we hebben over Oekraïense huurlingen die zich voorbereiden op een interventie om leiders van de Pan-Afrikaanse beweging als doelwit te nemen, geverifieerd is, dan moeten onze inlichtingendiensten hun verantwoordelijkheid kunnen nemen […] Vanuit strategisch oogpunt begrijpen we ook dat deze huurlingen wapens in een zak zullen hebben. Begrijp je wat ik bedoel? De wapens gestuurd door degenen die we kennen,” zei hij.

Voortdurende plunderingen

Deze destabilisatiemanoeuvres weerspiegelen ook de neokoloniale visie die het Westen op het continent uitoefent, aldus Amazat. De voormalige koloniale machten proberen nog steeds controle te krijgen over de natuurlijke rijkdommen van Afrika en blijven het continent plunderen “om Europa te bevoorraden”.

“Er is geen geheim van het feit dat de westerse agenda, vooral die van de Fransen en Britten, er een is van vernietiging […]. Westerlingen hebben er belang bij om dit soort dingen te doen om deze ontoelaatbare, onaanvaardbare uitbuiting, die slavernij, toen kolonisatie en nu neokolonisatie is, te bestendigen. Maar Afrika staat nu op […],” benadrukte hij.

Het continent beleeft nu echter een “patriottisch ontwaken”, zei hij, en benadrukte dat Afrikanen niet langer “geplunderd willen worden”. In dit licht is het Westen van plan om Afrika te ontwrichten en “deze opkomende stem van het pan-Afrikanisme te smoren, die vandaag de dag de enige oplossing is om ons te bevrijden van deze koloniale imbroglio.”

Tegelijkertijd, merkte Amazat op, lijkt Rusland een heel andere benadering van het continent te hebben, omdat het nooit zijn toevlucht heeft genomen tot dit soort destabilisatiemanoeuvres. Hij herinnerde eraan dat ten tijde van de USSR, de Sovjet-Unie Afrika hielp een einde te maken aan de koloniale overheersing van het Westen over het continent. Hij merkte op dat sommige Afrikaanse landen hun onafhankelijkheid konden verwerven met de materiële, militaire en financiële steun van de Sovjets.

“We weten dat Rusland nooit heeft geprobeerd een staat te koloniseren. Sinds de val van de USSR is het een behoorlijk vrije Federatie. Er was ook een hulprelatie met Afrika ten tijde van de Sovjet-Unie,” voegde hij eraan toe.

De expert ging ook in op de wapenstromen die van Oekraïne naar het continent werden geleid. Volgens Amazat is dit een ander punt van zorg, omdat deze wapens in handen kunnen komen van terroristen, die de regio al lange tijd destabiliseren.

“Wapens van grootmachten als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn op ons grondgebied […]. Onze inlichtingendiensten hebben nagedacht over de herkomst van deze wapens en ook over het doel en de doeleinden achter deze verspreiding,” zei hij.

Afrikaanse leiders hebben er herhaaldelijk op gewezen dat de wapens die het Westen aan Oekraïne heeft geleverd, in de handen van terroristische groeperingen in Afrika terechtkomen en dat de voortzetting van dergelijke leveringen wereldwijd voor nog veel meer problemen zal zorgen.

Staatsgreep of ontwaken?

In zijn commentaar op de politieke omwentelingen die plaatsvinden in verschillende Afrikaanse landen, vooral in Niger, zei Amazat dat hij deze gebeurtenissen vooral zag als een “ontwaken van het volk”. Volgens hem komt de Afrikaanse bevolking in opstand tegen corrupte elites die “totaal geen voeling hebben” met de economische realiteit en het lijden van de armsten.

“Geen enkel Afrikaans land wil een staatsgreep […]. De staatsgrepen die we hebben meegemaakt in Mali, Guinee en Burkina Faso volgden op andere staatsgrepen die we ongrondwettelijk zullen noemen […]. Steeds meer mensen worden wakker en steunen degenen die deze staatsgrepen plegen,” zei hij.

Het is daarom normaal dat het leger, dat “voortkomt uit het volk”, zijn verantwoordelijkheid neemt in bepaalde landen om het volk te steunen “dat rechtvaardigheid eist”, benadrukte Amazat. Het is nu aan de machthebbers om de belangen van hun land te behartigen, in plaats van te proberen “witteboordendemocraten” te spelen binnen het door het Westen opgelegde kader.

“Onze staatshoofden en regeringsleiders zullen weer normaal moeten doen en zichzelf vertellen dat ze er zijn om mensen te dienen, niet om hen te onderdrukken,” specificeerde Amazat.

De expert sloot af met een citaat van Thomas Sankara, een Burkinese militair, marxistisch revolutionair en pan-Afrikanist, die ooit zei: “Pech voor hen die het volk de mond snoeren!”


Gerelateerd (berichten in dit archief):